Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
AA

Jack Russell

4. 6. 2011 9:13
Sakrální stavby

měly jeden jedinný primární účel - ideologický. Moc, bohatství a okázalost církve, nicota a pokora prostého lidu. Slovo Boží, učení víry, náboženské rituály atd. je možné sdělit lidu kdekoliv, třeba na louce za vsí nebo ve stodole, jenže tam to nemá ten správný "výchovný" účinek. Vodu káží, víno pijí. Ano, jsou úžasné, obdivuhodné, velkolepé. Ale tím právě mají být. Propaganda moci, nic víc v tom nehledejte.

0 0
možnosti
BR

radobea

4. 6. 2011 9:44
Re: Sakrální stavby

.opustme dobu křesťanství atd... sa dpředchozí civilizace nestavěli chrámy? keltové neměli své svatyně a chrámy? Pohanství nemá svá významná místa? První chrámy lidé dělali už v jeskyních....

0 0
možnosti
R

ramm

4. 6. 2011 3:27
chrámy jako relikty minulosti

To je mi ale zajímavý článek i téma. Já si předně myslím, že chrámy jsou relikty minulosti. Vznikly v době úplně jiné než té dnešní, ale jsou tu stále. Takový chrám nebo kostel byly kolikrát největší budovou v obci, někdy se do něj vešli i všichni obyvatelé sídla nebo minimálně jejich větší část. Byly to takové malé zázraky. Tyto chrámy lidi ohromovali samozřejmě včetně té dobré akustiky, aby bylo kněžím rozumět a aby případné zpěvy či písně zněly „monumentálně“. Jenže v dnešní době, kdy kolem chrámů vyrostlo spoustu jiných větších budov, v době techniky, počítačů, dnes i internetu, prosté lidi takový chrám už tolik neohromí a nějaké duchovno tam najde podle mě pouze ten, kdo ho tam najít chce ... ten kdo tam tedy opravdu půjde „unuděný celým životem“ za „klidem, osvobozením a uvolněním.“ Ale proč zrovna tam? Já třeba za takovými pocity chodím za rozbřesku do hor, do „chrámu přírody“ a obdobné pocity prostě v kostele nezažiju a nepotřebuji tedy k tomu žádnou budovu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 113
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3970x
Bohémská umělkyně, operní pěvkyně, tantrička (levé ruky), masérka a feministka.

Bohemian artist, opera singer, (left hand) tantric teacher, massage therapist and feminist.