Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Současná Neodemokracie po bruselsku. Copak to opravdu nikdo nevidí?

Evropská komise pozastavila Maďarsku dotace ze strukturálních fondů, dohoda o fiskální unii nebyla oficiálně přeložena do Českého jazyka. Cameron a Britové rebelují už léta, tam se to tak nebere, ale Maďaři a my, jsme si dovolili více než příliš.

www.paratdnes.cz

Dovolili jsme si říct vlastní názor, nedejbože zkusili řešit problémy jinak, než je povoleno vyvolenými z Bruselu.

Jsem euroskeptik už dlouho, zatím to bylo moje vnitřní dilema, jestli to je skutečně s Evropou tak špatné nebo ne. Ale tyto dva kroky, plus uvolnění 1 bil. EUR Evropskou centrální bankou komerčním bankám za mizivý úrok mě přesvědčily, že už je asi dohráno.

Od roku 2006 neplnil Maastrichtská kritéria téměř žádný ze členů eurozóny. Snad kromě Lucemburska. Pravda, někteří neplnili v podstatě nikdy, ostatně, ti jsou na tom dnes taky nejhůř. Mnohem podstatnější ale je, že za tato pochybení nebyl nikdo potrestán. Trumf ve formě pozastavení evropských dotací vytáhli eurokomisaři až teď. Proti Maďarsku. V mnoha komentářích už to zaznělo a já se k tomuto názoru přikláním. Jde jen o to, dát zcela jasně všem na vědomí, že žádný ze států Evropské unie si nesmí řešit své vlastní problémy bez schválení Bruselu. Tedy jinak řečeno, buď budou Maďaři dělat to, co jim Brusel laskavě dovolí, nebo nebudou dělat vůbec nic. Neodemokracie po bruselsku.

Co se to děje? Řekové za rok a půl nepředvedli téměř žádnou snahu řešit vlastní problémy, přičemž by mohli. Místo toho jsou jim posílány miliardy EUR. Maďaři začali své, mimochodem také velké, problémy docela úspěšně a s minimální pomocí řešit. A přišel trest? Proč?

Protože se snaží najít a využít veškeré možnosti, jak splatit dluhy a snížit tak svou ekonomickou závislost na věřitelích? Či snad proto, že do své nové ústavy zahrnuli větu o křesťanských základech maďarského státu, což se v dnešní multikulturní Evropě nesmí? Nebo jde o drobnou změnu ve vztahu k Maďarské národní bance a s tím související možnosti využít části svých devizových rezerv k dalšímu snížení státního dluhu?

Všechny tyto možnosti by naopak měly být chápány velmi pozitivně, proč tedy bezprecedentní trest? A zase podle hesla všichni jsme si rovni, ale někteří přece jen rovnější. Copak si v Bruselu opravdu myslí, že si toto nechají lidi líbit?

Vždyť pokud by eurokomisaři rozdávali spravedlivě, museli by podobné tresty v posledních šesti, sedmi letech dostat naprosto všichni, kromě zmiňovaného Lucemburska. Holt, ofsajdy se pískaj jenom některým…

Velmi podobného gesta se dočkal také náš premiér Petr Nečas. Po odmítnutí dohody o fiskální unii někdo prostě „opomněl“ vyhotovit oficiální kopii tohoto dokumentu v českém jazyce. Přestože všechny dokumenty, přinejmenším stejně závažné, musí být dle stanov samotné unie oficiálně přeloženy do všech jazyků členských zemí, přičemž nikde není psáno, zda s dokumentem souhlasit musí, či ne. Takové malé varování, jak by to mohlo vypadat, pokud by nás náhodou někdy v budoucnu napadlo mít ještě jednou „jiný“ názor. Neodemokracie po bruselsku.

Ale to jen tak na okraj, abychom si uvědomili, že i nás se to týká.

Před pár dny proběhla zprávami, pro mnohé nepodstatná, informace. ECB připravuje pro evropské soukromé banky nabídku levných úvěrů s úrokem kolem 1% a to ve výši jednoho biliónu EUR. Pokud by se jednalo o první emisi peněz za účelem podpory jednotlivých ekonomik a hlavně, z vlastních dostupných rezerv, zcela jistě by se jednalo o velmi chvályhodný krok. Jenomže podobnou emisi EUR nabídla Evropská centrální banka už v prosinci minulého roku a dle dostupných informací, se po penězích jenom zaprášilo. Nejsem odborník, možná se pletu, ale nevěřím, že ECB disponuje tak vysokými částkami. Vždyť jen současná, tedy druhá emise představuje zhruba 15 – 16 českých státních rozpočtů! Přičtěme k tomu prosincovou půjčku a jsme u docela astronomických čísel.

A z toho mi vychází jediný výsledek. ECB z absolutní neschopnosti řešit současné ekonomické problémy spouští inflační spirálu. Nedisponují tolika penězi, ale disponují tiskárnami bankovek. Pod různými politicky korektními zdůvodněními spustili „evropské“ kvantitativní uvolňování, přesně po Obamově vzoru.

Kdo na tom vydělá a kdo prodělá? Vydělají samozřejmě ti, kteří se k penězům dostanou jako první, tedy bankéři. Prodělají na tom ti, kteří se k penězům dostanou poslední. Drobní střadatelé, tedy ti poctiví, zodpovědní, obyčejní lidé. Neodemokracie po bruselsku.

Nezlobte se na mě, Evropská unie se změnila na obrovského smrtihlava, modrožlutou hydru, která nás všechny žene do pekla. A jestli to takto půjde dál, nebude to ani moc dlouho trvat. Rozeštvávají lidi proti sobě a vlastní neschopnost řeší inflací. A nemysleme si, že nás se to netýká, jelikož my nemáme EURO. Koruna sice hodně pomůže, ale nezachrání, jsme až příliš propojeni s evropskými ekonomikami. Určitou dobu bude ČNB korigovat negativní projevy evropské inflace, nakonec ale podlehne…

Vygooglujte si slovo „hyperinflace“ a snad pochopíte, co se dělo za velké hospodářské krize ve třicátých letech, jaké byly její příčiny, ale hlavně, co bylo jejím důsledkem. Něco podobného možná právě EU odstartovala do nejbližších let pro naši generaci. A to není žádná pochybná konspirační teorie, to je historický fakt. Současnost až příliš nápadně kopíruje třicátá léta dvacátého století. Nenávist mezi národy z ekonomických důvodů a hyperinflace jsou jen dva nejjasnější společné příznaky…

P.S. Doufám jen, že Němci, kteří na to tehdy doplatili nejvíc nezapomněli, proč se to stalo. A tenhle současný experiment na vlastních lidech zastaví včas…

 

(psáno pro eportal.cz)

Autor: Radomír Hrabovský | úterý 28.2.2012 11:38 | karma článku: 31,82 | přečteno: 1442x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...