Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Matrix moderního světa.

Vzpomínáte ještě na kultovní Matrix a na zajímavou a bohužel také asi pravdivou myšlenku, kterou pronesl Mr. Smith v prvním díle? A sedí na dnešní společnost jak vyšitá.

miserableretailslave.com

„Chtěli jsme pro vás, pro lidi, to nejlepší. Postavili jsme vám dokonalý, úžasný svět, ve kterém se měli všichni krásně, všichni měli být spokojení a šťastní. Ale nefungovalo to. Zpočátku ano, ale pak se něco změnilo. Nebyli jsme schopni zjistit co se stalo, ani tomu včas zabránit. Skončilo to naprostou katastrofou, lidé se téměř vyvraždili navzájem. Důsledky jsme napravovali několik desetiletí. Vy prostě nechcete dokonalý svět. Vy musíte žít s problémy, neřestmi, válkami, katastrofami, to vás pohání kupředu. To, co tady teď máte a co vidíte, to funguje. Tento svět je pro vás ideální…“

Když sleduji věci kolem sebe, nezbývá mi, než souhlasit. Od málé české politiky, až po vše, co se děje v dnešním přeglobalizovaném světě. Lidstvo mělo už mnohokrát možnost vybudovat dokonalý svět a přes všechnu snahu to vždy skončilo naprostým fiaskem. Vždy se začalo dít něco, co vše pozitivní obrátilo proti lidem samotným, vždy se našel někdo, kdo dokázal zneužít situace a obrátit věci úplně jiným směrem. Je to stejné i dnes. Před dvaceti lety jsme s optimismem hleděli k budoucnosti a s úlevou pohlíželi na minulost. Skončil bipolární svět dvou velmocenských uskupení a celá západní civilizace se těšila na tisíciletí blahobytu. Tak nějak mi to připomíná to krásné komunistické heslo „Se Sovětským svazem na věčné časy a nikdy jinak“ a vedle toho křídou dopsáno: „ale nám to uteklo…“. A mě napadá současná parafráze. Uběhlo dvaadvacet let, kde jsme dnes snad není nutno připomínat.

„Ale nám to uteklo…“.

Šťastná, dokonalá a spokojená společnost není a pravděpodobně ještě dlouho nebude.

Svět je naruby… Osobně jsem silně pravicově založený člověk. Přemýšlím, jak dokázala dostat Řecko do problémů politická garnitura, která sama sebe nazývala středopravicovou. Přemýšlím, jak to, že na Kypru naopak bývalá komunistická strana donedávna úspěšně budovala kapitalismus. Socialistická Čína pomalu ale jistě skupuje kdysi úspěšné firmy vybudované na těch nejryzejších kapitalistických základech. Amerika, donedávna ztělesnění všech svobod, je pomalu svazována regulacemi, omezeními a postupně se rozšiřujícím centralismem. Svaz Evropských Socialistických Republik plynule spěje ke krachu. A je mi z toho docela nanic.

Řecko čeká neodvratný bankrot, dnes už veřejně prohlašují i ti nejzarytější eurooptimisté (och pardon, restrukturalizace pohledávek se tomu dnes říká :-)). Ještě se sice neshodli, kolik nás to vlastně bude stát, ale všem je naprosto jasné, že laciné to nebude. Mnozí naši politici prohlašují, že se na současném dění v EU musíme podílet, zejména proto, abychom byli stále ve středu dění, abychom neztratili možnost spolurozhodovat. Dovolil bych se zeptat, v čem spolurozhodovat? To si naše politické špičky ještě nevšimly, nejlépe na příkladu slovenského hlasování o navýšení eurovalu, že menší státy už dávno právo spolurozhodovat nemají? Vše je v rukou největších a nejmocnějších politiků a finančníků. A takoví u nás rozhodně nejsou.

Řecko bude obětováno, za cenu obrovských finančních ztrát, kterými si evropští politici jen „koupili“ trochu času pro sebe a pro ty, o nichž tvrdí, že ještě šanci mají (pokud budou stabilní finanční trhy). Hlavně Španělsko a Itálie. Ale to tvrdili před rokem i o Řecku a Portugalsku.

Banky budou opět sanovány, ti, kteří současné problémy způsobili, zůstanou nepotrestáni a nám ostatním (tedy nejen Čechům) zbydou dluhy, které budou splácet ještě generace našich vnoučat. Za pár měsíců bude možná vzpomínka na Kalouskovu složenku nostalgicky úsměvná. Pokud budeme chtít zůstat ve středu dění evropských událostí, budou se nás finanční problémy Eurozóny týkat víc, než si myslíme. A to i přesto, že u nás zatím Euro není. Naše ekonomika je na Unii až příliš závislá. A způsobili jsme si to sami, přinejmenším souhlasem s Unijními, socialistickými kvótami, přerozdělováním a systémem dotací.

A přitom opravdu svobodné tržní hospodářství by si s podobnou krizí poradilo samo, mnohem dříve, rychleji a možná bychom to ani nepostřehli…

Jenomže to by politici nesměli dostat šanci mluvit do ekonomiky. Každý takový zásah pokřivuje obchodní vztahy, zvýhodňuje jedny před druhými. Pod slupkou dobrých úmyslů mnohem více škodí, než pomáhají, zvýhodňují ekonomicky neživotaschopné před schopnými. A že jsme unijními regulacemi svázaní daleko víc, než je únosné, to už snad ani není potřeba připomínat. Proto si myslím, že by vůbec nebylo od věci alespoň občas trochu couvnout, občas si postavit hlavu a říci NE. Je nejvyšší čas. A pokud bude cenou za vyřčení vlastního názoru pozice na periferii rozhodovacího procesu v EU, pak taková Unie za účast nestojí. Jinak nás nečeká pravděpodobně nic jiného, než klasické „držet hubu a krok“.

A to už by bylo skutečně na hranici naplnění kompletní vize Orwellova románu 1984. Pak by nás od osudu Oceánie dělila snad jen jediná věc. Permanentní válka…

I když, vlastně už ani ta ne…

Autor: Radomír Hrabovský | středa 26.10.2011 7:35 | karma článku: 17,43 | přečteno: 916x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Čechy zasáhly extrémní bouřky, padaly obří kroupy. Hasiči měli stovky výjezdů

21. června 2024  9:39,  aktualizováno  22:58

Přes Česko prošly velmi extrémní bouřky s nárazy větru kolem 90 kilometrů za hodinu a krupobití....

Češi vjeli do vojenské zóny, fotili se u tanku. Dítě pak usmrtil nalezený granát

21. června 2024  8:52,  aktualizováno  18:16

Chorvatská policie propustila Čecha vyšetřovaného kvůli výbuchu u města Obrovac, při němž zemřelo...

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Hlavní záhadou Putinovy cesty po Asii je díra v limuzíně, říká Kmoníček

21. června 2024  14:52

Podcast Vladimir Putin si v Severní Koreji pořídil řadu rozverných fotek s Kimem, Vietnamu slíbil pomoc při...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Autobus hořel na dálnici D5. Evakuovaly se dvě desítky lidí

29. června 2024  12:09,  aktualizováno  12:52

V sobotu krátce po 9. hodině dopoledne vyjeli středočeští hasiči k požáru autobusu na dálnici D5....

Česko míří k 35stupňové výhni, pak vše spláchnou přívalové deště s bouřkami

29. června 2024  12:47

Přímý přenos První prázdninový víkend bude v Česku tropický. Zatímco sobotní maxima vystoupají na většině území...

Nigerijec doprovázel Polku, dostal po hlavě. Opilému Čechovi hrozí pět let

29. června 2024  12:03

Až pět vězení hrozí českému občanovi, kterého zadržela polská policie po útoku na Nigerijce na...

KOMENTÁŘ: Macron volby nevyhraje. Nezbývá mu než doufat v menší zlo

29. června 2024

Premium Ve Francii v neděli startuje první kolo předčasných parlamentních voleb (druhé následuje 7....

Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz
Získejte spousty produktů ZDARMA, sledujte instagram @emimino.cz

Pravidelné soutěže najdete také na našich sociálních sítích, především instagramu a facebooku.

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...