Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ekotendr – tunel století

Transparency International se ke Kalouskově připravované ekozakázce vyjádřila jednoznačně. Zrušit. Ekotendr za předpokládaných 114 miliard vykazuje znaky největšího tunelu tohoto století. A to jsme teprve na začátku.

Pan ministr Kalousek sice prohlašuje kudy chodí, že pokud nabídky účastníků soutěže nebudou vyhovující, žádná ekozakázka nebude. Nevím proč, ale něco mi vnitřně říká, že už je stejně dávno rozhodnuto. Vždyť stačí, aby vítězná nabídka nebyla za 114 miliard, ale třeba jen za 105. Pak je jen potřeba správně mediálně lidem podat, jak jsme díky správně provedenému výběrovému řízení vydělali úžasných 9 miliard. Co na tom, že dle neoficiálních odhadů, které má TI k dispozici, by veškeré sanace postižených oblastí mohly stát méně než polovinu avizované částky.

Ve finále to klidně může dopadnout tak, že bude úplně jedno, která nabídka vyhraje. Všechny tři zůčastněné firmy se o zakázku podělí v podobě subdodávek, všichni budou spokojeni a pochopitelně, všichni velmi slušně vydělají. Tedy kromě státní pokladny a tudíž nás, daňových poplatníků. U nás nic neobvyklého.

Kolik peněz skončí na účtech politiků, případně politických stran je v podstatě úplně jedno. Je tady řeč o desítkách miliard a to se vyplatí vždycky. I když opomenu očividný, leč podivný fakt, že nad celou megazakázkou bdí Ministerstvo financí, nikoliv Ministerstvo životního prostředí, zůstává stále příliš mnoho očividných nesrovnalostí.

MŽP průběžně a nezávisle na ekotendru nechává už několik let sanovat jednotlivé vybrané lokality podle potřeby. Proč, když je připravována zakázka na všechno? A podle jakého klíče je určováno co teď sanovat zvlášť a co pak dohromady? A nebo je to trochu jinak? Co když to, co je potřeba skutečně sanovat, se udělá hned z peněz MŽP. A ten zbytek, kde vlastně o nic moc nejde, bude zahrnut do megazakázky. Něco málo se naoko udělá a miliardy se potichoučku rozdělí, proženou přes účty na Kypru, Kejmanských ostrovech, či Bahamách tak, že za pár dnů nikdo nezjistí, kde vlastně skončily…

Ve stanoveném termínu se do výběrového řízení přihlásily tři firmy. Dle TI je podezřelé už to, že všechny tři už spolu v minulosti spolupracovaly a také to, za jakých okolností další tři zájemci výběrové řízení opustili a to ještě před jeho započetím. Co se týče spolupráce firem, trochu mě překvapuje, že v minulosti spolupracovaly tak různorodé společnosti, ale to může být jen můj subjektivní pocit.

Jedna z nich, donedávna zaměřena téměř výhradně na developerské investice a bankovnictví, čistě pro účely ekozakázky vytvořila dceřinnou společnost, u níž je v rejstříku uvedeno nedávné navýšení majetku. Jenže pod úplně jiným (nedohledatelným) názvem. Zvláštní, ale možná tomu jen já nerozumím. Když se za vlády pana Topolánka připravovala privatizace ruzyňského letiště, byla ve hře i varianta prodeje celého komplexu jedné zahraniční investiční skupině. Hádejte, o kterou se jednalo. Budiž připsáno opozici k plusu, že celý úmysl překazila prosazením zákona o neprodejnosti „Letiště Praha“. Nicméně na netu už jsou informace o tom, že ministr Kalousek našel způsob, jak uvedený zákon obejít. Anebo je ekozakázka jakousi náhradou za zmařený kšeft?

Druhá firma, která by dle některých odborníků měla splňovat jen část podmínek výběrového řízení a to samotnou fyzickou ekosanaci, měla v minulosti, lépe řečeno její majitel a zakladatel, vcelku dost závažné problémy se zákonem. Jednalo se, jak jinak, o úplatky v souvislosti s veřejnými zakázkami, převážně v Kolíně a Kutné Hoře. Dokonce dle některých informací, dostupných na internetu, tato firma v minulosti spolupracovala i s firmou pana Kašáka z Příbrami. A kontrolní otázka: Čípak byl tragicky zesnulý pan Kašák švagr?

Ta třetí, která by díky skandinávskému názvu mohla vzbuzovat sympatie a zdání transparentnosti, má slušně nepřehlednou vlastnickou strukturu. Navíc, dle (opět) na internetu dostupných informací, jsou někteří představitelé této společnosti velmi dobří přátelé našich vysoce postavených politiků. A už v minulosti ve státních výběrových řízeních (nutno dodat, že úspěšně) figurovali. Nemluvě o tom, že po zkušenostech s Grippeny soudný člověk nemůže spoléhat ani na seveřanskou poctivost.

Co se týče firem, které z tendru odstoupily (byly vyřazeny), jednou z nich bylo konsorcium firem pod patronací PPF. Pro ty, co nevědí, PPF = nejbohatší Čech Petr Kellner. Je jasné, že PPF je velmi silným a vlivným hráčem na trhu. Zvláště, když před časem do svého konsorcia získala nejzkušenější světovou firmu v oblasti ekologických sanací. Nějak se mi nechce věřit, že by se dobrovolně vzdali tak lukrativní zakázky, jakou ekotendr bezesporu je. Přesto tak učinili a to i poté, co byli z výběrového řízení dvakrát vyřazeni z nesmyslných formálních důvodů a v obou případech se jim podařilo odvolat a vrátit se do tendru zpět. Dle slov jednoho z akcionářů PPF Advisory, se z celého projektu stala čistě politická záležitost a tudíž, nemají zájem. To je samo o sobě značně vypovídající sdělení.

Dalším z velmi zajímavých faktů, provázejících celou ekozakázku, je samotná její hodnota. Ještě v listopadu loňského roku byla zveřejněna cena dle odhadu Inspekce ministersva životního prostředí, z mého pohledu dostatečně kompetentního orgánu a jednalo se o 50 mld. Kč. Od té doby nebyla uvedená částka nikde  zmíněna. Od jistého času se mluví jen o 114 mld. Kč. Což je ale maximální výše státem poskytnutých garancí, nikoliv předpokládaná hodnota sanačních prací. Která se mimochodem nedá spočítat ani s přesností na desítky procent.

Opomeňme v tuto chvíli prospěšnost, či naopak zbytečnost celé obří zakázky.

Když si pak obyčejným selským rozumem uvědomíme, že předpokládaná hodnota ekotendru je v podstatě jeden náš roční státní deficit a vlastně žádnou ekozakázku provádět nemusíme, napadá mě jediná myšlenka.

Dopustit, aby se pan Kalousek stal ministrem financí této země, byla největší politická chyba v novodobých českých dějinách…

A proto doufám, že tuhle zrůdnost, srovnatelnou snad jen s fotovoltaikou, koaliční partneři včas zastaví…

 

Zdroj informací: výhradně internet

A pro zajímavost přidávám jeden odkaz:

http://www.eps.cz/cz2202103no/napsali-o-nas/

foto: iDnes

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Radomír Hrabovský | středa 7.9.2011 14:45 | karma článku: 22,67 | přečteno: 1191x
  • Další články autora

Radomír Hrabovský

Co tady bude déle, Evropská unie nebo pomazánkové máslo?

Je to pár dnů, kdy jsem, stejně jako asi všichni ostatní, zaregistroval další direktivní nařízení EU. Pomazánkové máslo nesmí být nazýváno pomazánkovým máslem.

7.11.2012 v 14:24 | Karma: 27,16 | Přečteno: 1017x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Pár slov těm, kteří k volbám nechodí.

Také patříte k těm, kteří k volbám nechodí, protože si myslí, že to nemá smysl? Tak to se po přečtení těchto řádků možná budete divit.

5.11.2012 v 8:29 | Karma: 31,99 | Přečteno: 1585x | Diskuse| Politika

Radomír Hrabovský

Státní maturity po šedesáté sedmé! Klap.

Maturita. Za dob mého mládí a to tak starý nejsem, byla synonymem zkoušky z dospělosti. Jakási poslední fáze všeobecné přípravy mladého člověka na skutečný život. Co myslíte, je to tak i dnes?

2.10.2012 v 12:28 | Karma: 12,05 | Přečteno: 561x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Švédsko kontra Hong Kong…

Před časem jsem byl jedním diskutujícím pod mým článkem požádán, když tolik vychvaluji liberální kapitalistickou svobodu Hong Kongu, abych byl objektivní a porovnal jej se vzorem fungujícího sociálního státu, se Švédskem.

20.9.2012 v 15:09 | Karma: 22,88 | Přečteno: 1380x | Diskuse| Společnost

Radomír Hrabovský

Kulturní obohacení naší společnosti premiérem Petrem Nečasem.

Ptáte se, čím nás pan premiér obohatil? Ano samozřejmě, svým slovníkem, jimž se začíná přibližovat slovníku našeho milovaného ministra financí Miroslava Kalouska.

11.9.2012 v 14:29 | Karma: 24,25 | Přečteno: 1415x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Geopolitický rébus. Požár v pacifické državě Francie přifukuje Ázerbájdžán

17. května 2024  12:52

Francie má problém. A neřeší ho na dohled Elysejského paláce, ale na druhé straně planety. V Nové...

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Jak dostat zaměstnance z nemocenské. Stát chce uzákonit lékaře ve firmách

17. května 2024  12:44

Premium Méně lidí na neschopence, vyšší produktivita práce, vyšší výnos daní. Takové jsou cíle připravované...

Policie vyšetřuje požár skladu olejů v Kladně jako ohrožení z nedbalosti

17. května 2024  12:42

Požár skladu olejů Kladně, při kterém ve čtvrtek vznikla zhruba čtyřicetimilionová škoda, policie...

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...

  • Počet článků 116
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2319x
Samotář a introvert. Přesto občas mívám pocit nutkání ostatním něco sdělit. Zvláště o nepravostech světa lidí...