Úplatky ze státních peněz?

Mám za to, že rozdávat úplatky je trestné. Možná by tedy orgány činné v trestném řízení měly zaměřit svou pozornost na vládu, nyní konkrétně na ministra zdravotnictví Němečka.

----------------------------------

Ministr Němeček slíbil odborům zvýšení platů ve zdravotnictví o 5%. (Platy ve zdravotnictví vzrostou o pět procent, slíbil ministr Němeček) Odbory jsou rády, ale trochu zdrženlivé, protože odboráři by chtěli zvýšit platy o 10%. Nebudu nyní komentovat nehoráznost požadavku odborářů a zaměřím se na sliby ministra Němečka.

Domnívám se, že jeho postup a slibování peněz těsně před volbami se dá považovat za úplatek. A to úplatek ve výši 3,1 miliardy! Kde na to vezme? Kde ušetří, aby tohle mohl vyplatit? Na jedné straně zruší veškeré poplatky v nemocnicích a u lékařů (nebo téměř veškeré?, čert se v tom vyznej), protože tím uplácí pacienty, na straně druhé přidá na platech, protože to zase příjemně naladí zaměstnance zdravotnictví. Tak se chová dobrý hospodář? Jsem zvědav, jak se na to budou dívat ti nemocní, kteří nemohou dostat životně důležitou operaci, léky či péči, protože to je přece moc drahé a není na to.
A věří někdo tomu, že sliby o zvyšování platů, které trochu zaskočily i samotné odboráře, přišly opravdu čirou náhodou týden před volbami?

Celá věc se slibem ministra Němečka má ještě jednu rovinu.

Představme si, že by soukromá firma měla již několik let dluhy ve výši téměř 50% svých ročních příjmů. A tyto dluhy by nesplácela. Její povinností by dávno bylo vyhlásit na sebe bankrot. Je těžké si představit, že by taková firma svým zaměstnancům ještě přidávala na platech, protože to už by bylo tunelování. Jednatelé či členové statutárních orgánů by téměř jistě stanuli před soudem.

Srovnejme to s chování státu, tedy politiků, kteří stát a jeho peníze používají (maně mne při tom napadá rčení o lišce v kurníku).

Česká republika má dluh ve výši asi 46% HDP. Tento dluh nejenže nesplácíme, on denně narůstá, a to rychlostí asi 200000Kč za minutu!

Místo šetření, místo úsporných programů, namísto zmenšování státního aparátu, výdajů za reprezentaci atd. atd., namísto rozumného a hospodárného chování přibývá státních zaměstnanců, přidává se v státní správě na platech, kupují se drahá auta, vybavují se nově kanceláře, … (laskavý čtenář si doplní další, dle své osobní zkušenosti).

Ptám se ministra Němečka: Jak můžete přidávat na platech, když se topíte v dluzích?

Ptám se státních zástupců: Nenaplňuje takové chování některý z paragrafů trestního zákona?

Radomil Bábek

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radomil Bábek | středa 8.10.2014 9:57 | karma článku: 15,80 | přečteno: 403x