Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Navzdory válce musíme podporovat české podnikání

Podnikatelé a živnostníci nežijí ve vzduchoprázdnu. I my tedy s obavami sledujeme vývoj na Ukrajině, a jsem přesvědčen, že převážná většina podnikatelů a živnostníků odsuzuje ruskou agresi.

Jsme si vědomi toho, že je to situace vážná a komplikovaná a víme, že se i naše vláda, nebo mnozí její členové, musí intenzivně věnovat tomu, jaké postoje zaujme Česká republika, jak i my odpovíme agresivnímu Putinovi, jak se pokusíme ochránit svobodný svět a způsob našeho života.

V této situaci by se nabízelo omezit jiná témata, nejednat o věcech spojených s podnikáním, protože přece válka je mnohem silnější téma. Podnikatelské odbory takto postupovat nebudou, a tady je vysvětlení proč.

Zaprvé, život se nezastavil, ekonomika musí fungovat a lidé chtějí a musí žít. Proto i my musíme dál hájit práva a zájmy občanů – podnikatelů a živnostníků.

Zadruhé, vláda dál řeší ekonomiku země, EU nezastavila Green Deal, dále se zhoršuje, a to i bez vlivu válkychtivého Ruska, naše energetická situace, dále se prohlubuje inflace (u nás více než jinde v EU). Tedy i my, Podnikatelské odbory, musíme dále pracovat tak, aby se podmínky podnikatelského prostředí už nezhoršovaly, ale naopak, aby se zlepšovaly.

Zatřetí, je třeba vzít v úvahu, že vlastně neustále jsou ve veřejném prostoru, v politice i společnosti přítomna závažná témata, problémy, které vždy odsouvaly ty „malé“ věci denní potřeby do pozadí. Měli jsme finanční a ekonomickou krizi, a pak její recidivu, měli jsme českou politickou krizi a politický převrat, potom nástup tvrdé Babišovy ruky proti malým podnikatelům a živnostníkům, potom přišla ofenziva státní správy proti podnikání, její EET, kontrolní hlášení, novela daňového řádu, zaklekávání, šikanující, účelové kontroly. Nikdy nebyl ten správný čas bavit se s představiteli státu o tom, jak vrátit podnikání svobodu.

A teď je tady válka na Ukrajině, a my bychom zase měli být zdrženliví, a zase bychom měli chápat, že jsou přece důležitější věci, které je třeba řešit. A na omezení moci státu nad podnikáním dojde kdy? Kdy se budeme bavit o zrovnoprávnění vztahu státní správy a podnikatelů? Kdy zrušíme ty stovky nesmyslných podmínek, které úředníkům slouží jen k tomu, aby měli co kontrolovat a za co udělovat pokuty? Kdy začneme chránit osobní údaje podnikatelů a živnostníků, které se staly veřejným majetkem?

Podnikatelské odbory berou vážně válku, kterou rozpoutal Putin. Podnikatelské odbory podpoří každé opatření, které vrátí Rusy zpět na jejich území a které zastaví jejich agresivitu. Podnikatelské odbory však zároveň budou dál žádat, aby docházelo k zlepšování podnikatelského prostředí a postavení malých podnikatelů a živnostníků ve společnosti. Podnikatelské odbory vyzývají vládu, jednotlivé ministry, aby s námi jednali a nebrali si válku na Ukrajině za záminku odkladů jednání s námi. Podnikatelé a živnostníci jsou hybnou silou ekonomiky, tak to berte na vědomí.

Autor: Radomil Bábek | pondělí 28.2.2022 12:30 | karma článku: 10,87 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Radomil Bábek

Digitalizace státní správy? Čerpadlo na miliardy a bič na živnostníky

Digitalizace státní správy je mantrou většiny politiků a úředníků. Proč? Protože to hezky zní, vypadá to tak moderně a dobře se na tom vydělává. Ale komu má sloužit, nám nebo úředníkům?

18.3.2022 v 9:09 | Karma: 26,56 | Přečteno: 736x | Diskuse| Společnost

Radomil Bábek

Očkování jako sociální experiment aneb Jak "po dobrém" měnit společnost

Může být svobodné rozhodnutí trestáno? Lze prosazovat dobro zlem? Nekalé prostředky = nekalé cíle? Normální život jde dál, pracujeme, podnikáme, vyrábíme, nakupujeme, bavíme se, sportujeme. Ale musíme být ostražití, zkusí to zase.

4.3.2022 v 12:00 | Karma: 28,01 | Přečteno: 686x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Válka! A kdo za ni může?

Je jen jediný viník, a to Putin (a ta banda kolem něj, s komunistickým myšlením). Musíme však být dostatečně sebekritičtí, a musíme vyhodnotit i to, zda jsme udělali dost, aby k válce, k napadení Ukrajiny nedošlo.

24.2.2022 v 19:00 | Karma: 19,77 | Přečteno: 714x | Diskuse| Politika

Radomil Bábek

Ochrana soukromí poslanců? Ano, ale nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě

Veřejné publikování soukromých adres poslanců je přinejmenším znakem ryzího hulvátství, ať je odůvodňováno čímkoli. Mají však být chráněni jen poslanci, nebo mají nárok na ochranu osobních údajů i "obyčejní" občané?

21.2.2022 v 12:01 | Karma: 38,79 | Přečteno: 3926x | Diskuse| Společnost

Radomil Bábek

(Ne)Vážený Radomile, já vás budu oslovovat křestním jménem, ať se vám to líbí nebo ne!

Rozmohl se nám tady takový nešvar – různí neznámí lidé mi píší, jako majiteli několika firem, případně kvůli mému společenskému postavení, a oslovují mne křestním jménem. Proč?

18.2.2022 v 15:00 | Karma: 45,09 | Přečteno: 7140x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  17:53

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  17:45

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Kalifornská policie vtrhla na univerzitu, pozatýkala propalestinské studenty

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  17:41

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  17:35

Přímý přenos Poslanci začali projednávat úpravu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí Aleš...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 99
  • Celková karma 37,00
  • Průměrná čtenost 1544x
Jsem altruista, táta a sedminásobný děda. Jsem také lyžař a vodák. Profesí jsem krizový manažer, stratég, a především podnikatel.
Pro potřeby čtenářů je asi důležitější, že jsem pravicový konzervativec. Svoboda jedince, právo rozhodovat o svém životě a nést za to odpovědnost jsou pro mne nejvyšší hodnotou.
Deset let pracuji pro české podnikání (zdarma), deset let podporuji malé podnikatele a živnostníky (nejen prací, ale i penězi). Před sedmi lety jsem založil Podnikatelské odbory, které dnes mají více než 15 970 členů.
Ohromný tlak, který vyvíjí na společnost EU i levice v USA, jejich ideologicky vedené projekty Green Deal, ESG, CBDC, AML, GDPR, LGBT+, diverzita a inkluze, vedou k likvidaci drobného podnikání, k likvidaci svobody. Proto budu vždy hájit práva a zájmy podnikatelů a živnostníků a všech slabých proti silnému státu.

Moje životní motto: No co, aspoň jsem to zkusil! (kdo uhodne autora, může si dát sklenku)