Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotovoltaika versus ministr financí Kalousek

Jsem rád, že dlouholetý ministr financí a odborník na státní rozpočet, připravuje opatření, které by zamezilo skokovému zvýšení ceny el. energie. Vždyť právě tento národohospodář 23. 5. 2005 zvedl ruku PRO tento zákon, spolu se všemi členy KDU-ČSL (v současné době převážně politici převlečení do nového dresu s TOP 09 na zádech). (odkaz: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530 )

Bez tohoto záslužného činu by nyní, pár dnů před komunálními volbami, nemohl ukázat, jak dobrým je ministrem financí. Jak se bije za všechny občany, aby neplatili více za elektřinu. I pan ministr financí si uvědomuje, že skokové navýšení nákladů na elektřinu by dostalo na kolena už tak zkoušené podniky a domácnosti ekonomickou recesí. Například naše strojírenství v důsledku zvýšení nákladů nebude konkurenceschopné v evropském, ani v celosvětovém měřítku. Smutné je na tom to, že jsme si tuto nevýhodu naordinovali sami, ne EU.

Co s tím?

Pokud se bavíme o povolenkách v celkové hodnotě 90 mld., připadne mi přinejmenším zvláštní, že tyto povolenky měly být poskytnuty energetickým podnikům zdarma. V zahraničí jsou normálně prodávány. Vláda tudíž záměrně chtěla přijít o 90 mld. Kč, tj. přes 2/3 schodku státního rozpočtu na příští rok? Odůvodnění, že prodejem by se zvýšily náklady na výrobu elektřiny, jsou liché. Zahraniční firmy mají tyto náklady a prosperují.

Nesmyslné závazky vůči EU o obnovitelných zdrojích a následný zákon je typickým příkladem nevhodného zásahu státu do ekonomiky, který může mít fatální důsledky na mírně se oživující ekonomiku. Žádné z řešení, která se nyní nabízejí, není správné. Pouze hledáme to nejméně špatné. 

www.radimvyslouzil.cz

Autor: Radim Vysloužil | čtvrtek 14.10.2010 17:40 | karma článku: 21,56 | přečteno: 1484x
  • Další články autora

Radim Vysloužil

Zaveďme kvóty a dostaňme ženy na palubu!

Na e-mail mi před pár dny dorazila zpráva od jisté paní, která mě hromadným e-mailem určeným pro poslance vyzývala, abych v Parlamentu podpořil přijetí návrhu Evropské komise, který by zavedl závaznou 40% kvótu ohledně vyššího zastoupení žen v radách větších evropských společností. GET WOMEN ON BOARD stálo v předmětu mailu a já věděl, že jde do tuhého. Paní pak ještě přidala (nebo spíše autor/ka e-mailu z webových stránek iniciativy) větu „Již čekáme dost dlouho!“ a začala vysvětlovat, že rovného zastoupení mužů a žen ve firmách lze dosáhnout jen právními kroky. A já věděl, že něco takového nemohu nikdy podpořit...

27.6.2013 v 10:04 | Karma: 16,88 | Přečteno: 570x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Vládní koalice by měla podepsat programové prohlášení

Situace na politické scéně je i nadále poměrně nejistá, i když se zdá, že řešení celé krize se rýsuje. Tomu napovídá i včerejší představení kandidátky ODS na premiérku, kterou je Miroslava Němcová. Přesto nyní další vývoj leží na bedrech jak ODS, tak koaličních stran a samozřejmě prezidenta republiky. Politická i veřejná diskuze se ale dle mého názoru v posledních dnech až příliš zaměřila výhradně na personálie. Rád bych k této diskuzi přidal jiný rozměr. A tím je program a cíle možné nově jmenované vlády, která bude do řádných voleb v příštím roce tuto zemi spravovat. To totiž považuji za minimálně stejně podstatné, ne-li podstatnější, než kdo bude v jejím čele stát. A to i přes to, že si Miroslavu Němcovou, kterou znám jako slušnou a zkušenou političku s nepopiratelným morálním kreditem, jako předsedkyni vlády určitě umím představit.

21.6.2013 v 8:36 | Karma: 5,97 | Přečteno: 325x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

I tatínkové mají svůj den

Den matek, den žen, den dětí. To všechno jsou dny v České republice dobře známé a každoročně oslavované. Ať již kytičkou, bonboniérou a polibkem pro maminky a ženy, nebo sladkostmi a zábavnými dny pro naše nejmenší. Už mnohem méně ale lidé vědí, že existuje také Den otců. Ano, sváteční den nás tatínků od rodin, kteří často na ty ostatní dny zapomínáme, ale přesto své maminky, manželky i děti milujeme. Ten náš „velký“ den každoročně připadá na třetí neděli v měsíci červnu, což bude o tomto víkendu. Dovolím si proto k tomuto dni napsat pár slov, která ale povětšinou budou právě o dětech a manželce, jelikož je to právě rodina, která nás tatínky činí tím, čím jsme, ať už jsme v jakémkoliv věku nebo vykonáváme jakékoliv povolání.

14.6.2013 v 8:58 | Karma: 10,93 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Radim Vysloužil

Česká pošta – IT gigant z pověření ministerstva vnitra

Liberalizace v oborech, kde ještě před pár lety měl „přirozený“ monopol státní podnik, je jednoznačně pozitivním trendem. Na příkladu Českých drah a jeho dvou soukromých konkurentů je kladný dopad na kvalitu i cenu poskytovaných služeb vidět více než markantně. Také další státní podnik, Česká pošta, v posledních letech postupně přichází o své monopolní postavení na trhu. Je zajímavé, ale také vcelku šokující pozorovat, jak se s tím pošta snaží vyrovnat. Přinejmenším velmi nestandardním, ale spíše značně problematickým je způsob, jakým se o „svůj“ státní podnik snaží postarat Ministerstvo vnitra ČR. To využívá (nebo zneužívá?) svého postavení v oblasti eGovernmentu a připravuje pro Českou poštu, s.p. mnohasetmilionové IT zakázky bez výběrových řízení. Jak upozorňuje studie Centra aplikované ekonomie o.s. z minulého týdne, skutečně úspěšně realizovaných IT zakázek České pošty přitom moc není.Většinu jich totiž tzv. outsourcuje, neboli nechává realizovat jiné firmy. Opět bez výběrového řízení. Dochází tak ke zcela neprůhlednému utrácení veřejných prostředků skrze státní podnik Česká pošta.

12.6.2013 v 9:00 | Karma: 14,14 | Přečteno: 1084x | Diskuse| Politika

Radim Vysloužil

„Proč oni když ne my?“ aneb závist na pátou

Ve svém posledním příspěvku na blogu jsem se upřímně vyznal z jakési hrdosti na to, jak se Češi (a Moravané) ve chvílích katastrofy, jakou byly a jsou letošní povodně, dokážou semknout, navzájem si pomáhat a chovat se prostě jako jeden národ. Není ale vše tak růžové v té naší kotlině české a vlastně v téže dny, kdy jsem pocítil onu vlasteneckou hrdost při pohledu na lidskou solidaritu při povodních, pocítil jsem také zklamání a rozčarování nad lidskou závistí, nedostatkem empatie a snad bych se dokonce nebál použít ani výrazu „malostí“. To vše v souvislosti s narozením prvních českých paterčat v podolské nemocnici.

7.6.2013 v 7:25 | Karma: 24,75 | Přečteno: 1180x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

KOMENTÁŘ: Po dvaceti letech v EU je načase skončit naši hru s Evropou

30. dubna 2024

Premium Evropskou unii dodnes tak trochu vnímáme, že jsou to „oni“. Přitom v ní sedíme a držíme ústa a...

V Londýně útočil muž s mečem. Zabil třináctiletého chlapce, napadl i policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  14:43

Třináctiletý chlapec zemřel a další čtyři lidé byli zraněni po útoku muže ozbrojeného mečem v...

Kolumbijská univerzita zavřela kampus, podmínečně vylučuje protestující

30. dubna 2024  8:35,  aktualizováno  14:39

Newyorská Kolumbijská univerzita v úterý oznámila omezení přístupu na svůj kampus na severu...

Vůz technických služeb rozmetal autobusovou zastávku, řidič byl opilý

30. dubna 2024  14:14

Na okraji Mostu dnes dopoledne menší nákladní vůz zcela zdemoloval autobusovou zastávku, na které v...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 47
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1557x
Nezařazený poslanec ČR. Vystudoval VŠB-TU Ostrava, Ekonomickou fakultu, magisterský obor Národní hospodářství, bakalářský obor Eurospráva a obor Učitelství odborných předmětů. Pracoval jako ekonom a finanční manažer.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky