Fotovoltaika versus ministr financí Kalousek

Jsem rád, že dlouholetý ministr financí a odborník na státní rozpočet, připravuje opatření, které by zamezilo skokovému zvýšení ceny el. energie. Vždyť právě tento národohospodář 23. 5. 2005 zvedl ruku PRO tento zákon, spolu se všemi členy KDU-ČSL (v současné době převážně politici převlečení do nového dresu s TOP 09 na zádech). (odkaz: http://www.psp.cz/sqw/hlasy.sqw?G=38530 )

Bez tohoto záslužného činu by nyní, pár dnů před komunálními volbami, nemohl ukázat, jak dobrým je ministrem financí. Jak se bije za všechny občany, aby neplatili více za elektřinu. I pan ministr financí si uvědomuje, že skokové navýšení nákladů na elektřinu by dostalo na kolena už tak zkoušené podniky a domácnosti ekonomickou recesí. Například naše strojírenství v důsledku zvýšení nákladů nebude konkurenceschopné v evropském, ani v celosvětovém měřítku. Smutné je na tom to, že jsme si tuto nevýhodu naordinovali sami, ne EU.

Co s tím?

Pokud se bavíme o povolenkách v celkové hodnotě 90 mld., připadne mi přinejmenším zvláštní, že tyto povolenky měly být poskytnuty energetickým podnikům zdarma. V zahraničí jsou normálně prodávány. Vláda tudíž záměrně chtěla přijít o 90 mld. Kč, tj. přes 2/3 schodku státního rozpočtu na příští rok? Odůvodnění, že prodejem by se zvýšily náklady na výrobu elektřiny, jsou liché. Zahraniční firmy mají tyto náklady a prosperují.

Nesmyslné závazky vůči EU o obnovitelných zdrojích a následný zákon je typickým příkladem nevhodného zásahu státu do ekonomiky, který může mít fatální důsledky na mírně se oživující ekonomiku. Žádné z řešení, která se nyní nabízejí, není správné. Pouze hledáme to nejméně špatné. 

www.radimvyslouzil.cz

Autor: Radim Vysloužil | čtvrtek 14.10.2010 17:40 | karma článku: 21,56 | přečteno: 1484x