Klaus raus!

Tak nám vyhodili Klause z ODS.  Ne toho starýho, ten šel sám, ale toho mladýho znáte ho, ne? Začínáme parafrází na Švejka, neb nic jiného celá věc nepřipomíná.  Protože tohle by snad ani Hašek nevymyslel.

Ano, poslanec Klaus je kontroverzní osobnost. Má svébytné, dosti pravicové názory. Takže kde jinde, než v pravicové straně by měl být? Jenže to je v celé věci ten zásadní problém. On totiž opravdu byl ve špatné straně.

ODS už od svého začátku, zejména na úrovni základních organizací, připomínala a chovala se spíš jako moderní a slušná sociální demokracie západního střihu. Sice v místních poměrech to znamenalo být vpravo, jenže s autentickou pravicí, zejména po odchodu otce zakladatele, to nemělo mnoho společného. Došlo k plynulé transformaci, kdy se z euroskeptické a rámcově pravicové strany stala proevropská, středová a názorově nevyhraněná strana. V posledních letech nepřišla s jediným opravdu silným tématem, o ochraně svých některých voličů před levicovým šílenstvím ani nemluvě. Mediálně se pak stala totálně nezajímavou, protože opravdu zajímavé tváře lze spočítat na prstech jedné ruky a i to začíná být moc.

Jedinou nadějí a maskotem pro zrazené voliče té staré ODS byl Klasu jr.. Představoval totiž to, na čem ODS v prvních letech stavěla. Opravdu ostrý pohled na věc, jasný názor a schopnost definovat problém. O tahu na branku a komunikaci s voličem ani nemluvě. Věcí, kterých se současnému vedení  zoufale nedostává.

Pan předseda prof. Fiala je sice chytrý člověk, jenže jeho projev připomíná moderní desinfekční prostředek (třeba Sanytol). Nepáchne, neštípe, je průhledný a po použití nezanechává stopy. Asi i funguje, leč výsledek je lidským očím skryt. Máme ho ovšem používat, protože … proč vlastně? Pokud musím o svém účinku přesvědčovat, pak je něco zásadně špatně Tím spíš, pokud jsem předseda politické strany. Jistě, mohu najít argumenty, proč tomu tak má být. To je však marné – musím být natolik silná osobnost, že berličky nepotřebuji.

Jenže osobností se ODS zoufale nedostává. Pokud začíná být názor jednoho poslance mediálně zajímavější než celé vedení strany, je nutné přijmou řešení. Optimálně daného poslance vyhodit a problém je vyřešen. Není to sice „konečné řešení“, ať jsme v příměrech konzistentní, ale z pohledu strany se to tak jeví. „Pravicová“ strana likviduje svého autenticky pravicového poslance. Jak symbolické se zdá dávné heslo z volební kampaně: Doleva, nebo s Klausem. Zdá se, že konečně bylo naplněno.

ODS opravdu drží slovo.    

 

Autor: Radim Vajchr | sobota 16.3.2019 20:03 | karma článku: 46,69 | přečteno: 8548x
  • Další články autora

Radim Vajchr

Coronavirus, strašák elit

29.3.2020 v 13:41 | Karma: 14,80

Radim Vajchr

Zlaté rádio Jerevan

27.8.2018 v 21:27 | Karma: 36,77

Radim Vajchr

Babiš je rád(th)

12.8.2017 v 10:54 | Karma: 31,31

Radim Vajchr

Termodynamický Štěch

16.6.2017 v 18:58 | Karma: 38,84

Radim Vajchr

Vrtěti internetem

8.1.2017 v 21:09 | Karma: 21,72