Dělá si z nás ministr John legraci?

Tak Vám nevím, jestli si pan ministr John z nás, občanů, dělá srandu, nebo to myslí vážně. Protikorupční manuál pro občany. Kdo ho ještě nečetl, má jedinečnou šanci zde:  http://data.idnes.cz/soubory/domaci/A100914_TAJ_PROTIKORUPNMANULPROOBANY.PDF

Celkem 18 stran napínavého čtení, při kterém se dozvíte tak zásadní novinky, jako že korupce je špatná, ba přímo nezákonná. Dokonce je tam i návod, kterak korupci poznat a zejména vývojový diagram (graficky velmi vydařený), který nám odpoví na to, co dělat, když mě někdo žádá o úplatek. Návdavkem je tam i několik paragrafů. Super.

Snad jedinou informací, kterou lze považovat za zajímavou (skutečně?), je zavedení telefoní linky 199.

Korupce v tomto státě kvete, to ja asi fakt. Bohužel. Jenže si nemyslím, že takto "duchaplným" textem se něco změní. Každý normální člověk přece ví, že korupce je špatně a nějakým pamfletem se toto vědomí neposílí. Kdo už jedná korupčně, ví, že se dopouští trestného činu.

Jedná se o vyhozené peníze (a prošustrovaný čas) a jsem zvědavý, kolik vydání takového letáku vlastně stálo a bude ještě stát. Pro mě osobně, jako občana tohoto státu, je takový text nedůstojný. Stejně jako sama korupce.

A aby toho nebylo málo, podobný text budou mít k dispozici i policisté. I ti si počtou. Hurá.

Myslím, že problém s korupcí by se mohl postupně řešit kvalitní a rychlou prací policie, která bude mít k dispozici účinné metody a možnosti. Ať korupčníci sami vidí, že se to nevyplatí a ať občané sami vidí, že jejich oznámení je k něčemu, že se něco děje. Tam vidím rezervy.

Bohužel, korupce se zatím vyplácí a tak jedinou skromnou ochranou proti ní je morálka. Ta však dostává na frak... Chudák jedna...

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Radek Hampl | čtvrtek 16.9.2010 11:15 | karma článku: 21,60 | přečteno: 1689x
  • Další články autora

Radek Hampl

Schizofrenie státní správy

4.1.2012 v 12:40 | Karma: 22,51

Radek Hampl

Věci (ne)Veřejné už nikdy!!

13.5.2011 v 20:20 | Karma: 19,33

Radek Hampl

Zatmění Slunce 4. 1. 2011

5.1.2011 v 8:04 | Karma: 9,42