Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Týden bez odpadu potřetí

V minulém díle jsme si řekli o tom, že největším důvodem nárůstu generovaného odpadu v obchodních řetězcích a nejenom tam, je absence zájmu přesného plánování. S ohledem na reakce, bych rád toto téma doplnil ještě o položku KPI

S potěšení sleduji, jak nejen narůstá počet čtenářů, ale jak se vyvíjí jejich demografická a sociografická křivka. Mnoho z Vás si totiž čte můj blog jako jednu z prvních věcí v práci a přemýšlím, zda-li to děláte proto, že chcete prožít lepší den, či proto, abyste se usvědčili v názoru, že stejně všechno stojí za prd.

Ať je to tak, nebo onak, rozhodl jsem se v tomto příspěvku zabrousit do průmyslu a proto i ona použitá tři písmena.

KPI

Nemusíte mít strach, nejedná se o sestru Ruského KGB, či Čínského KUOANPU, ale o zkratku výrazu používaného v průmyslu, konkrétně pak KEY PERFORMANCE INDEX, neboli přeloženo do češtiny Klíčové Ukazatele Výkonosti.

Právě takovými se snaží management kontrolovat a sledovat co se děje, srovnávat výkony podřízených a oddělení a nikdy nezapomenout na to, že na práci managementu se KPI nevztahují, ti mají jiné, ale to je na dlouhé povídání.

V každém případě právě KPI by měly umožňovat odhalit případné nepravosti. Jejich velkou nevýhodou je, že nejsou prediktivní a proto je možné je sledovat - až poté. Druhou z nevýhod je to, že firmy často nechávají KPI reporty zpracovávat ty lidi, kteří jsou hodnoceni za jejich plnění.  Zadávání dat probíhá manuálně a tak se poměrně často stává, že namísto pravé, se prezentuje levá, které je vítanější, stejně jako všudypřítomná cesta dolů je prezentována jako výstup do výšin mezi ty nejlepší.

Výhodou správných KPI však je jejich snadná "čitelnost"

  • Červená = Něco je špatně
  • Oranžová = něco začíná být špatně
  • Zelená - jupí, vše je dobře

V rámci své bohaté profesní praxe jsem měl tu možnost, dodávat kromě jiného více než pět let do většiny, ne-li všech obchodních řetězců podnikajících v Čechách. Od KAUFLANDU, přes GLOBUS, již neexistující CARREFOUR, či TESCO a mnoho dalších.

Právě v posledním se mi podařilo prosadit neprosaditelné a to kartonový stojan na brýle odporující všem nařízením a příkazům, ale přinášející, díky systému a množství brýlí okamžitý profit. Celá myšlenka byla tak revoluční, že namísto na centrálu do Prahy létal jsem na jednání na evropskou centrálu do Garden City v Londýně, kde rozhodnutí o nákupech pro celou Evropu vznikala. Jen, abyste si udělali představu o rozsahu, či objemu podobných rozhodnutí, tak na konci mých jednání byl kontrakt na dodávku 750.000 ks brýlí do všech obchodů TESCO ve východní Evropě a to není vůbec špatný výsledek.

V každém případě, několik let poté, kdy jsem již firmu opustil a zapustil přechodně kořeny ve společnosti japonské, jsem mohl využít své znalosti prostředí a kontaktů a nabídnout tomuto řetězci možnost zlepšit plánování a toky čerstvých potravin.

Důvodem proč o tom mluvím je skutečnost, že jsem projekt nazval BANÁN JAKO KPI.

Moji japonští kolegové na mne hleděli s poměrným zděšením, když jsem jim prezentaci poprvé představil a nějaký ten měsíc trvalo, než pochopili její smysl. Následně se s ním však dokázali ztotožnit a nám se skutečně podařilo spolu s japonským managerem pobočky, vyrazit na místo, které jsem tak dobře znal.

Výsledek bohužel nebyl žádný, protože namísto mazání medu kolem úst, jak jej mazal tuzemský management, jsme v prezentaci ukázali skutečné fotografie pořízené v obchodech TESCO po celé republice a věřte, že ani dnes nejsou často pohledy na poloprázdné police shnilého, či často enormně unaveného "čerstvého ovoce a čerstvé zeleniny" ničím příjemným.

Tak jako tak, se nyní dostávám k důvodu napsání tohoto článku, i názvu prezentace

Již v té době jsem totiž pochopil, že právě taková fyzická věc, jako banán, je tím nejlepším ukazatelem kvality logistiky nejen tohoto ovoce.

To, jestli zacházení a logistika byla korektní či nikoli, totiž rozpozná snadno i malé dítě. Vezmeme-li to dle KPI stupnice, tentokrát sestupně, vypadá to následovně

  • ZELENÁ - Žlutý a krásně zralý banán
  • ORANŽOVÁ - banán pokrytý hnědými flíčky, či ten zcela zelený
  • ČERVENÁ - černý banán, nebo-li banánové pyré v přírodním obalu

To že v síti TESCO a nejenom tam, převládá v tuzemských řetězcích druhý a třetí indikátor, kromě jiného znamená, že jsou to místa, kde o změnu není zájem, a proto odpadu bude jen a pouze přibývat.

Na závěr mi to nedá, abych se s Vámi nepodělil o jednu zajímavost týkající se právě banánů. Protože však jde o poměrně nové zjištění, nemyslím si, že společnost TESCO v době našeho jednání a následného odmítnutí projektu, o tomto faktu věděla.

 

Autor: Michael Rada | středa 27.7.2016 7:00 | karma článku: 11,59 | přečteno: 138x
  • Další články autora

Michael Rada

Poslední Přísvěvek iDNES

Vážení čtenáři mého blogu, od 16.9.2014, tedy po dobu přesně dvou let, jste mohli každý den sledovat mé myšlenkové procesy, mou práci, projekty a názory. Po úvodní době svobodného psaní, se čím dál silněji v periodiku ministra

16.9.2016 v 7:00 | Karma: 14,72 | Přečteno: 157x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Countdown. Jedna.

Při odpočítáníní je jednička vždy nejdelší, ještě totiž může znamenat přerušení, nebo bude znamenat, že to na co čeká tolik lidí, se skutečně za jediný okamamžik stane skutečností a svět, pravděpodobně už nikdy nebude stejný.

15.9.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 53x | Diskuse| Politika

Michael Rada

Countdown. Dva.

Včera jsem zvěřejnil nejčtenější článek za dvouletou existenci mého blogu. Zajímavé je, že vyšel již 1.11.2014, tedy v začátcích mého blogu a myslím, že i obrovská dosažená čtennost a bohatá diskuze vedli k rozhodnutí psát denně.

14.9.2016 v 7:00 | Karma: 10,21 | Přečteno: 72x | Diskuse| Politika

Michael Rada

Countdown. Tři.

Tímto článkem byl zahájen countdown, či-li opdočítávání. Zatímco ten u první rakety s lidskou posádkou sledovali a poslouchali všichni s přístupem k mediu, které je vysílalo, dnešní se ani nesledují. Jsou nudné. Sledují se chyby.

13.9.2016 v 7:00 | Karma: 9,68 | Přečteno: 60x | Diskuse| Politika

Michael Rada

Čistá mobilita znovu na scéně. Naposledy na idnes

Tak jako každé pondělí, ani dnes se nevyhneme tématu čisté mobility. Opět, jak je u mne zvykem, se podíváme na další aspekty s ní spojené a to aspekty, které často nejsou zcela zřejmé, jsou však bez diskuze důležité.

12.9.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 55x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

Soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, na které uhořelo 34 lidí

3. května 2024  6:14

Americký soud poslal na čtyři roky do vězení kapitána lodi, při jejímž požáru zahynulo v roce 2019...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik