Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

To nejlepší z Plzně jste na APETIT FESTIVALU neochutnali - část první

O APETIT FESTIVALU a jeho pořadatelích jsem již psal dvakrát a potřetí se již nebudu opakovat. Podělím se však s Vámi o místa, kde se můžete najíst nejenom dobře, ale i kvalitně a to i bez medaile a diplomu zdobícího stěny.

Jsem členem nekuřácké rodiny a v Plzni i poté, co většina evropských zemí kouření v restauracích zakázala, mám velký problém jít s rodinou na oběd bez toho, abysme si kromě dobré chuti, nepřinesli domů i oblečení nasáklé cigaretovým kouřem, či zápachem z přepáleného oleje.

Když už takové místo najdeme, ne vždy v něm servírují lehké a zdravé pokrmy, připravené z čerstvých surovin. O to více si pak vážím míst, kde se vaří z láskou k jídlu a zde Vám předkládám několik tajných tipů.

Prvním je jeden z mých posledních objevů - RYBÍ GRIL nacházející se v ulici V Šipce. Tento podnik je provozován rybářem a kuchařem v jedné osobě. To dává záruku nejen čerstvosti, ale hlavně znalosti specifik jednotlivých servírovaných druhů. Rybí polévka (každý den jiná), stejně jako všechny druhy ryb, které jsem měl zatím možnost ochutnat, byly vynikající. Skutečnost, že podnik není vybaven designovým nábytkem, či obrazy impresionistů a nenalévají se zde vybrané ročníky drahých vín, vůbec nevadí, právě naopak. Podnik je dokonalý a člověku, včetně toho, kdo přijde poprvé se zdá, jako by přišel domů, do míst, která znával a znal.

Máte-li rádi ryby, nemůžete učinit lépe, než si dojít na jídlo právě sem.

U Rybaříka poznáte jaké to je milovat svou práci

Druhý podnik znám již řadu let, dokonce tak dlouho, abych se znal jak s šéfkuchařem, jednotlivými členy personálu, tak i ředitelem hotelu, v jehož prostorách se restaurant provozuje. Jedná se o restauraci SUD & CIE, která je součástí hotelu IBIS na Borských polích. 

SUD & CIE restaurace hotelu IBS Plzen - ostrov klidu v moři průmyslu

Přijdete-li sem na oběd, hledajíce klidné místo s vynikající kuchyní, nemůžete odcházet zklamáni. Moderní interiér, profesionální obsluha a hlavně každých chod připravený s láskou šéfkuchaře a jeho pomocníků, je nejen potěšením pro oko strávníka, ale i pro jeho nos a chuťové buňky. Je jedno rozhodneme-li se pro zvěřinu, či středomořskou kuchyni, zvolíme-li domácí hamburger, či salát, dostaneme jídlo vždy připravené jen a pouze z těch nejkvalitnějších a čerstvých surovin, připravené bez zbytečných dochucovadel. Chutná přirozeně a sklenka vody "z vodovodu" v případě přání hosta, je podávána zdarma.

Třetím podnikem je KEBAB ANTALYA nacházející se v Palackého ulici, kousek od křižovatky s ulicí Klatovskou. Je provozován tureckými občany a nejenom, že v něm dostanete vždy pokrmy ve špičkové kvalitě plně srovnatelné s Tureckem, ale navíc jsou všichni vstřícní a příjemní a poštěstí-li se Vám stejně jako mně, dostanete při čekání nabídnutu i sklínku vynikajícího tureckého čaje připravovaného stejně dobře, jako v rodném Turecku. 

Ať již zvolíte jen kebab, či tureckou pizzu, či jinou z nabízených specialit kombinují chuť telecího a kuřecího masa s čerstvě připravenou zeleninou a domácími dresinky, myslím, že pro Vás toto místo bude stejným ostrovem jistoty a kvality, jako je pro mne.

Čtvrtým a posledním zastavením je ZLATÝ DRAK. Tato restaurace je již řadu let nejlepší asijskou restaurací v Plzni. Bohužel jako jediný z podniků uvedených výše, občas nedokáže říci NE kuřákům, kteří se rozhodli všem ostatním včetně přítomných dětí, zanést nos a oblečení namísto vůní jídla, smradem a  dehtem. Naštěstí to není pravidlo a restaurace má i zcela oddělenou místnost pro nekuřáky.

V každém případě je jídlo, které připravují zdejší kuchaři hodně blízké tomu, které jsme měli možnost jíst v Číně, Thajsku,či Japonsku. Co mne vždy znovu a znovu překvapuje je shodná chuť. Mohu-li doporučit tak polévka z mořských úhořů (objednávejte ji bez pepře), následovaná hovězím masem v arašídové omáčce na teplé plotýnce, či smaženým mořským úhořem se zeleninou.

Jedná se o báseň chutí připomínající v některých případech japonské haiku, či milostné básně z dynastie Ming.

Všechny výše uvedené restaurace pak mají kromě vynikajícího jídla, obsluhy a prostředí, jednu společnou vlastnost a tou je vstřícný přístup k elektromobilitě – E-MOTION. Na žádném místě nejenom, že nevadí, zaparkuji-li svou elektrickou jednokolku u stolu, ale naopak sami provozovatelé se nebrání, či jsou dokonce mezi prvními, kdo se nejenom zajímají o tento prostředek osobní dopravy, ale i jsou rádi, povídám-li o něm ostatním hostům, kteří se mne na něj zeptají.

Říká se tomu kulturní soužití a chování, tedy něco, co je pořadatelům APETIT FESTIVALU v Plzni, na míle vzdálené.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | pátek 29.5.2015 7:00 | karma článku: 7,60 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

ANALÝZA: Válka mezi světem a Izraelem? Proč se po něm šlape a žádají sankce

28. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli Od Izraele se v probíhajícím konfliktu s Hamásem část světa odvrací. Například zpravodajka OSN...

Byli jsme jen kořist. Získali mě přes nejistoty, vypráví exčlenka Sinčchondži

28. května 2024

Premium Před křesťanskou sektou Sinčchondži varují odborníci napříč celou republikou. Jak je možné, že...

Jedoucí auto zasáhl na Plzeňsku blesk, na místo museli přijet hasiči

27. května 2024  23:36

Málo vídaná situace se v sobotu odpoledne udála na Plzeňsku mezi obcemi Kožlany a Kralovicemi. V...

Potvrzeno, francouzští vojáci povedou výcvik na Ukrajině. Mají dorazit i F-16

27. května 2024  18:25,  aktualizováno  22:46

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Oleksandr Syrskyj podepsal dokument umožňující...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik