To nejlepší z Plzně jste na APETIT FESTIVALU neochutnali - část první

O APETIT FESTIVALU a jeho pořadatelích jsem již psal dvakrát a potřetí se již nebudu opakovat. Podělím se však s Vámi o místa, kde se můžete najíst nejenom dobře, ale i kvalitně a to i bez medaile a diplomu zdobícího stěny.

Jsem členem nekuřácké rodiny a v Plzni i poté, co většina evropských zemí kouření v restauracích zakázala, mám velký problém jít s rodinou na oběd bez toho, abysme si kromě dobré chuti, nepřinesli domů i oblečení nasáklé cigaretovým kouřem, či zápachem z přepáleného oleje.

Když už takové místo najdeme, ne vždy v něm servírují lehké a zdravé pokrmy, připravené z čerstvých surovin. O to více si pak vážím míst, kde se vaří z láskou k jídlu a zde Vám předkládám několik tajných tipů.

Prvním je jeden z mých posledních objevů - RYBÍ GRIL nacházející se v ulici V Šipce. Tento podnik je provozován rybářem a kuchařem v jedné osobě. To dává záruku nejen čerstvosti, ale hlavně znalosti specifik jednotlivých servírovaných druhů. Rybí polévka (každý den jiná), stejně jako všechny druhy ryb, které jsem měl zatím možnost ochutnat, byly vynikající. Skutečnost, že podnik není vybaven designovým nábytkem, či obrazy impresionistů a nenalévají se zde vybrané ročníky drahých vín, vůbec nevadí, právě naopak. Podnik je dokonalý a člověku, včetně toho, kdo přijde poprvé se zdá, jako by přišel domů, do míst, která znával a znal.

Máte-li rádi ryby, nemůžete učinit lépe, než si dojít na jídlo právě sem.

U Rybaříka poznáte jaké to je milovat svou práci

Druhý podnik znám již řadu let, dokonce tak dlouho, abych se znal jak s šéfkuchařem, jednotlivými členy personálu, tak i ředitelem hotelu, v jehož prostorách se restaurant provozuje. Jedná se o restauraci SUD & CIE, která je součástí hotelu IBIS na Borských polích. 

SUD & CIE restaurace hotelu IBS Plzen - ostrov klidu v moři průmyslu

Přijdete-li sem na oběd, hledajíce klidné místo s vynikající kuchyní, nemůžete odcházet zklamáni. Moderní interiér, profesionální obsluha a hlavně každých chod připravený s láskou šéfkuchaře a jeho pomocníků, je nejen potěšením pro oko strávníka, ale i pro jeho nos a chuťové buňky. Je jedno rozhodneme-li se pro zvěřinu, či středomořskou kuchyni, zvolíme-li domácí hamburger, či salát, dostaneme jídlo vždy připravené jen a pouze z těch nejkvalitnějších a čerstvých surovin, připravené bez zbytečných dochucovadel. Chutná přirozeně a sklenka vody "z vodovodu" v případě přání hosta, je podávána zdarma.

Třetím podnikem je KEBAB ANTALYA nacházející se v Palackého ulici, kousek od křižovatky s ulicí Klatovskou. Je provozován tureckými občany a nejenom, že v něm dostanete vždy pokrmy ve špičkové kvalitě plně srovnatelné s Tureckem, ale navíc jsou všichni vstřícní a příjemní a poštěstí-li se Vám stejně jako mně, dostanete při čekání nabídnutu i sklínku vynikajícího tureckého čaje připravovaného stejně dobře, jako v rodném Turecku. 

Ať již zvolíte jen kebab, či tureckou pizzu, či jinou z nabízených specialit kombinují chuť telecího a kuřecího masa s čerstvě připravenou zeleninou a domácími dresinky, myslím, že pro Vás toto místo bude stejným ostrovem jistoty a kvality, jako je pro mne.

Čtvrtým a posledním zastavením je ZLATÝ DRAK. Tato restaurace je již řadu let nejlepší asijskou restaurací v Plzni. Bohužel jako jediný z podniků uvedených výše, občas nedokáže říci NE kuřákům, kteří se rozhodli všem ostatním včetně přítomných dětí, zanést nos a oblečení namísto vůní jídla, smradem a  dehtem. Naštěstí to není pravidlo a restaurace má i zcela oddělenou místnost pro nekuřáky.

V každém případě je jídlo, které připravují zdejší kuchaři hodně blízké tomu, které jsme měli možnost jíst v Číně, Thajsku,či Japonsku. Co mne vždy znovu a znovu překvapuje je shodná chuť. Mohu-li doporučit tak polévka z mořských úhořů (objednávejte ji bez pepře), následovaná hovězím masem v arašídové omáčce na teplé plotýnce, či smaženým mořským úhořem se zeleninou.

Jedná se o báseň chutí připomínající v některých případech japonské haiku, či milostné básně z dynastie Ming.

Všechny výše uvedené restaurace pak mají kromě vynikajícího jídla, obsluhy a prostředí, jednu společnou vlastnost a tou je vstřícný přístup k elektromobilitě – E-MOTION. Na žádném místě nejenom, že nevadí, zaparkuji-li svou elektrickou jednokolku u stolu, ale naopak sami provozovatelé se nebrání, či jsou dokonce mezi prvními, kdo se nejenom zajímají o tento prostředek osobní dopravy, ale i jsou rádi, povídám-li o něm ostatním hostům, kteří se mne na něj zeptají.

Říká se tomu kulturní soužití a chování, tedy něco, co je pořadatelům APETIT FESTIVALU v Plzni, na míle vzdálené.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michael Rada | pátek 29.5.2015 7:00 | karma článku: 7,60 | přečteno: 238x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0