Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Průlom v čísté mobilitě - AUDI přestává vyrábět automobily a další zajímavosti

Jako předchozí pondělky i dnes si ukážeme, že pod pojmem čistá mobilita, se nemusí skrývat jen osobní vůz jedné značky, jak se nás snaží přesvědčit politici a dotační programy, ale že pojem je to mnohem širší, jen se o něm nemluví

A začneme revoluční novinkou, která otřásla světem automobilového průmyslu. Kupodivu za ní nestojí společnost TESLA, ani další z hráčů elektromobilového trhu, ale jeden ze zástupců luxusních aut se spalovacími motory, společnost AUDI.

Tato totiž po reakci na novinku představenou na veletrhu v Číně, prohlásila, že ukončuje výrobu osobních automobilů, resp. ji omezuje na nutné minimum a bude se nadále věnovat jen novému segmentu, který vidíte na videu níže.

Kromě jiného, tento výrobek zcela odpoutal pozornost od vozidel nejen této značky, a proto je krok víceméně logicky vysvětlitelný.

Další dnešní zajímavostí může být projekt druhého ze zakladatelů společnosti TESLA MOTORS. Jméno Ian WRIGHT jsem již několikrát zmiňoval, stejně jako název společnosti WRIGHTSPEED. Tato se totiž nezaměřuje na výrobu elektrických osobních aut, ale na segment z mého hlediska mnohem důležitější a to, na vozy nákladní. Konkrétně pak přestavuje nevyhovující a čmoudící "městské náklaďáky" na elektropohon. Začala u odpadových vozidel, kterých je v každém městě desítky, stovky a někde i tisíce. 

V novém projektu, prvním mimo území USA, se však pan Wright a jeho tým zaměřil na přestavbu nevyhovujících autobusů MHD. Udělal tak na Novém Zélandu, čímž se vrátil do svého rodiště. Co si o tom myslí starosta města, který ho vyzval, aby tak učinil, si můžete poslechnout sami.

Ona totiž čistá mobilita může mít úplně jinou podobu, než jakou byste čekali. Jedna skutečně atypická se skrývá pod tímto linkem a videem v něm schovaným. Myslím, že nebudete věřit vlastním očím.

Na druhou stranu, ona špinavá mobilita, má také něco do sebe, můžete se podívat na příběh muže, který z ní udělal základ svého miliardářského království. Království, které doslovně nemá počátku, ani konce. Celý příběh by Vám nemusel být tak vzdálený, odehrává se totiž z velké části v zemi, které já i nadále, i přes vůli jiných, budu říkat Česká republika.

Dnes před koncem drobnost. Vědci pravděpodobně vynalezli baterii, která slovo nekonečná, má blízko. Jsem zvědav, jak rychle se ztratí informace o ní ze světa, v němž o podobné výrobky, není zájem.

Dosti však mých vlastních slov, nechme mluvit jiné, moudřejší, bohatší, vzdělanější i krásnější. Slovo si bere, v rámci slavnostního podepsání přistoupení k dohodě z Paříže, v sídle Spojených národů v New Yorku, pan Leonardo DiCaprio,

P.S. souhlasím téměř se vším, co pan DiCaprio řekl, kromě poslední věty. Tam říká:

„POLITICI JSOU NAŠÍ POSLEDNÍ NADĚJÍ NA ZMĚNU“.

Je mi líto Leonardo, nejsou. Jsou totiž pravým opakem, Jsou poslední překážkou, kvůli které změna ještě nenastala a dokud to budou oni, kdo svými ústy budou hájit zájmy jiných (a určitě ne řadových občanů země, či obyvatel planety), nic se ani nezmění, naopak se věci budou nadále zhoršovat, jak se dozvíte i  zítřejším příspěvku na tomto blogu.

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michael Rada | pondělí 9.5.2016 7:00 | karma článku: 13,09 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 408x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik