Průlom v čísté mobilitě - AUDI přestává vyrábět automobily a další zajímavosti

Jako předchozí pondělky i dnes si ukážeme, že pod pojmem čistá mobilita, se nemusí skrývat jen osobní vůz jedné značky, jak se nás snaží přesvědčit politici a dotační programy, ale že pojem je to mnohem širší, jen se o něm nemluví

A začneme revoluční novinkou, která otřásla světem automobilového průmyslu. Kupodivu za ní nestojí společnost TESLA, ani další z hráčů elektromobilového trhu, ale jeden ze zástupců luxusních aut se spalovacími motory, společnost AUDI.

Tato totiž po reakci na novinku představenou na veletrhu v Číně, prohlásila, že ukončuje výrobu osobních automobilů, resp. ji omezuje na nutné minimum a bude se nadále věnovat jen novému segmentu, který vidíte na videu níže.

Kromě jiného, tento výrobek zcela odpoutal pozornost od vozidel nejen této značky, a proto je krok víceméně logicky vysvětlitelný.

Další dnešní zajímavostí může být projekt druhého ze zakladatelů společnosti TESLA MOTORS. Jméno Ian WRIGHT jsem již několikrát zmiňoval, stejně jako název společnosti WRIGHTSPEED. Tato se totiž nezaměřuje na výrobu elektrických osobních aut, ale na segment z mého hlediska mnohem důležitější a to, na vozy nákladní. Konkrétně pak přestavuje nevyhovující a čmoudící "městské náklaďáky" na elektropohon. Začala u odpadových vozidel, kterých je v každém městě desítky, stovky a někde i tisíce. 

V novém projektu, prvním mimo území USA, se však pan Wright a jeho tým zaměřil na přestavbu nevyhovujících autobusů MHD. Udělal tak na Novém Zélandu, čímž se vrátil do svého rodiště. Co si o tom myslí starosta města, který ho vyzval, aby tak učinil, si můžete poslechnout sami.

Ona totiž čistá mobilita může mít úplně jinou podobu, než jakou byste čekali. Jedna skutečně atypická se skrývá pod tímto linkem a videem v něm schovaným. Myslím, že nebudete věřit vlastním očím.

Na druhou stranu, ona špinavá mobilita, má také něco do sebe, můžete se podívat na příběh muže, který z ní udělal základ svého miliardářského království. Království, které doslovně nemá počátku, ani konce. Celý příběh by Vám nemusel být tak vzdálený, odehrává se totiž z velké části v zemi, které já i nadále, i přes vůli jiných, budu říkat Česká republika.

Dnes před koncem drobnost. Vědci pravděpodobně vynalezli baterii, která slovo nekonečná, má blízko. Jsem zvědav, jak rychle se ztratí informace o ní ze světa, v němž o podobné výrobky, není zájem.

Dosti však mých vlastních slov, nechme mluvit jiné, moudřejší, bohatší, vzdělanější i krásnější. Slovo si bere, v rámci slavnostního podepsání přistoupení k dohodě z Paříže, v sídle Spojených národů v New Yorku, pan Leonardo DiCaprio,

P.S. souhlasím téměř se vším, co pan DiCaprio řekl, kromě poslední věty. Tam říká:

„POLITICI JSOU NAŠÍ POSLEDNÍ NADĚJÍ NA ZMĚNU“.

Je mi líto Leonardo, nejsou. Jsou totiž pravým opakem, Jsou poslední překážkou, kvůli které změna ještě nenastala a dokud to budou oni, kdo svými ústy budou hájit zájmy jiných (a určitě ne řadových občanů země, či obyvatel planety), nic se ani nezmění, naopak se věci budou nadále zhoršovat, jak se dozvíte i  zítřejším příspěvku na tomto blogu.

 

Autor: Michael Rada | pondělí 9.5.2016 7:00 | karma článku: 13,09 | přečteno: 318x
  • Další články autora

Michael Rada

Seriál skončil

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0

Michael Rada

KDE JE BLOG?

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86

Michael Rada

Zombie blog

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0