Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Politické tragédie

"Politika je svinstvo" praví se mezi lidem prostým. Podíváme-li se zpět, je otázkou zda-li tomu tak vždy bylo, a jestliže ano, je třeba se zeptat JSOU POLITICI SKUTEČNĚ TŘEBA?

Podíváte-li se na jakoukoli diskuzi pod článkem týkajícím se politiky, zjistíte, že je politika tématem vskutku lidovým, k němuž má každý co říci. Ti umírnění hovoří slušně, ti agresivní hovoří vulgárně -jazykem politiků. Jazykem, který nám předvádí politici mimo jiné i při svých uměleckých vystoupeních na politické půdě.

Kdyby nám nebyli politici tak drazí, dali by se přirovnat k ochotníkům. Stejně jako oni totiž hrají divadlo pro masy. 

A to, že divadlo mají skutečně rádi, ukazuje i skutečnost, že někteří se v politice drží i mnohem déle, než mimo ni a není výjimkou, že někteří nikdy nic jiného nedělali. Člověk by řekl, že se politiky museli narodit a jak ukazuje rodina Stropnických, začíná se testovat předávání funkce z otce na syna.

Pro ty, kteří si myslí, že politika je taková jen u nás, je nutné ukázat, že tomu tak není. Je jedno, jestli se vydáte směrem na západ, východ či jih (u severu si nejsem jist).

V každém případě se hraní divadla stalo nedílnou součástí politického establishmentu všude ve světě. Krásně popsáno bylo mimo jiné i ve filmu "Vrtěti psem". Mnozí si myslí, že se jedná o nadsázku, ale opak je pravdou.

Podobnou šarádu hrají nejenom naši vlastní ochotníci včetně pana Babiše a Sobotky, ale poslední představení se povedlo i prezidentu Obamovi. Tomu se totiž dostalo cti být hlavní postavou v kousku zvaném ARCTIC DRILLING - nebo-li těžby ropy a dalších nerostných surovin v oblasti pólů. 

Zemské póly tvoří jednu ze zásobáren vody na planetě. Tato je konzervována j v podobě ledových bloků dosahujících tloušťky i několika set metrů, až kilometrů. Led je nejenom zásobárnou vody, ale je v něm zachována i historie planety. Mikroorganismy žijící před miliony let, rostliny, i minerály a další látky, které se vyskytovaly v atmosféře dávno před tím, než ji dýchali lidé, či dokonce jejich předchůdci.

Póly byly dlouho považovány za vlastnictví všech národů a půdu nedotknutelnou pro jiné osoby, než původní obyvatele, vědce a dobrodruhy. I přesto se politici jednotlivých zemí předhání v boji o to, která země bude vlastnit z pólů více.

Nedělají to ani pro své občany, ani pro ochranu plochy, či dané zásobárny, ale proto, aby uspokojili potřeby lidí, kteří je udržují u moci svými penězi. Důvod sponzoringu je prostý "politická" rozhodnutí znásobí jejich vlastní příjmy, a to často exponenciálně.

Peníze vládnou světu, ne politici a to i přesto, že banky se neplní zlatými cihlami, ale virtuálními jedničkami a nulami, při pohledu na které, mnohým lidem zaplesá u srdce.

Krásnou ukázkou je "náhlé" procitnutí tuzemských podnikatelů při zjištění, že lidé za práci chtějí slušný plat a peníze a to i v Číně. Zvyšující platy lámou "profitový" vaz a jediní v tuzemsku, kdo si mnou ruce,  jsou bankovní instituce profitující ze vzrůstající bonity čínských obyvatel. K plnění jejich kont, samozřejmě nabízí i půjičky těm, kdo zatím na "luxus" nemají. Nejlepší na tom je, že peníze, které české banky situované v Číně Číňanům nabízí, zároveň od Číňanů dostávají. Tomu se říká moderní ekonomika.

Moderní ekonomika a politika se krásně odráží i v soudním sporu ŘSD s dodavateli dálnice do Ostravy. V tisku se oslavně píše o dalším vítězství ŘSD a výhře 163.000.000 Kč. Celý text připomíná oslavnou elegii, dobré práce ŘSD.

Již v době předrevoluční, jsem podobné oslavné texty četl důkladně, abych si vychutnal každé slovo a rozeznal zda-li se jedná o čin hodný následovní či oslavy, či nikoli. To druhé většinou vítězilo.

V případě textu, na který odkazují výše, bych si dovolil položit autorovi, ŘSD, i politikům několik otázek

1) Kolik stála celá dálnice?

2) Jaká byla cena jednoho kilometru?

Dle podkladů z internetu, je totiž kilometr České dálnice placen z pokladny ŘSD, resp. státu částkou až 416.000.000 Kč a to i přesto, že hodnota se v okolních zemí se pohybuje na rozmezí 125 - 215.000.000 Kč dle náročnosti terénu.

Ona slavná výhra tak odpovídá pravděpodobně 200 - 400 m inkriminované dálnice.

Když se vrátím na počátek dnešního příspěvku, nedá mi to, znovu nepoložit otázku z perexu, POTŘEBUJEME SKUTEČNĚ POLITIKY? resp. co by se stalo, kdybychom je neměli?

Myslím, že by se nestalo nic významného, jen by občané států přestali utrácet miliardy tam, kde jsou adekvátní miliony. Budovy situované často v centru, by nesloužili politikům a politickým stranám, ale mohla by v nich vzniknout plocha pro lidi samotné a pro jejich děti.

Na závěr jen perlička. Víte, že je v Čechách běžné dostávat „všimné“ nejenom za získání zakázky, ale i z pokuty, či z penále? Možná i to je důvodem, proč, ti kteří rozhodují, nemají na změně ani pramalý zájem.

Autor: Michael Rada | pátek 17.4.2015 7:00 | karma článku: 14,65 | přečteno: 418x
  • Další články autora

Michael Rada

Namalujte život. Živte obrazy.

Vždy, když začínám psát nový příspěvek, mám již hrubou představu, o čem bude. To není problém. Problémem většinou bývá s tím, jak jej uvést. Tento je mimo jiné o zakázané technice, tak nevím, zda-li to uvést, či nikoli.

1.9.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 27x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Týden bez odpadu - již za týden

Prázdniny uběhly jako voda. Každý den práce v továrnách a na pracovištích klientů, kombinovaná s přednáškami, učením a tvorbou mi přinesla to, co jsem čekal, absenci nutnosti brát si dovolenou, svůj čas totiž trávím tím, co mne

31.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 41x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Kdo chce kam, pomozme mu tam, neboli politická migrace

Konečně to nastalo, v první zemi na světě se politici rozhodli emigrovat a ponechat stát lidem, jejich voličům. Možná, že Vám nejde na rozum, jak jsme na to přišel, nevadí, rád Vám to osvětlím. Nedělám totiž nic jiného,

30.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 59x | Diskuse| Politika

Michael Rada

ČIstá mobilita - po deváté a naposledy o prázdninách

V Olympijském parku Plzeň bylo a je každý den vidět, jak čistá mobilita láká. Jak ukazuje článek z minulého týdne, stává se jezdec nejen HUSTÝM, ale i žádaným zbožím a nejen ženy ptají se "můžu taky", dnes další novinky.

29.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 32x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Maiku - haiku

Po včerejším úspěchu, nezůstane na suchu ani nitka. Celý jsem zborcený potem básníkovým, který tryská ze všech otevřených ran mého já. Jsem cedníkem a marně se snaží kritici ucpat otvory, některý vždy zůstane otevřen a já žiji.

28.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 16x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik