Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Čistá mobilita - po sedmé prázdninová

Prázdniny se přehouply do druhé poloviny a v ní čas blížící se školy utíká podstatně rychleji, než ten, když člověk na prázdniny čekal. Poměrně často dostávám otázku, kdy pojedu na dovolenou a já se jen usměji, protože dělám to,

co mne baví.

A tak by měla dovolená vypadat, nebo se snad pletu?

Věřte tomu, nebo ne, ale právě dělaní věcí, které Vás baví, může změnit svět a je jedno je-li Vám osm, nebo jste v důchodu a artritida Vám Váš život nezjednodušuje ani maličko. Jednu takovou změnu můžete vidět například i na videu níže. Jakou? Uvidíte sami.

Autor a tvůrce nepotřeboval komunitní financování, investory, půjičky a další finanční "nástroje" k tomu, aby vytvořil něco nového, zajímavého a hlavně něco, co se stává fenoménem roku 2016.

Ovšem ne všichni jsou připraveni jít stejnou cestou a někteří, považují komunitní financování za standard na své cestě za úspěchem. Dobrými příklady, s dobrými nápady, mohou být i následující kampaně na komunitním serveru kickstarter.

Prvním výrobkem je ONAK - jedná se o skládací kanoi, která úspěšně prošla kampaní tohoto serveru a vybrala 156% původně požadované částky. Mohlo by se stát, že se příležitostní vodáci brzy obejdou bez zahrádek na střeše a své lodě si budou brzy vozit v kufru.

Druhý výrobek je ještě podstatně menší a jmenuje se SHOKA BELL. Jedná se o technologicky velice zajímavě vymyšlený zvonek na kolo, či koloběžku, který na rozdíl od stávajících výrobků nenabízí jen jednu funkci - alarm, ale je kombinací zvonku, navigace, ochrany proti krádeži a osvětlení. Tento výrobek vybral za pouhých 8 dní dvojnásobek požadované částky, a protože mu k cíli schází ještě dní 22 (ke dni psaní článku), dá se očekávat, že výsledek bude ještě podstatně zajímavější.

Ovšem na financování z cizích zdrojů se zdaleka nespoléhají jen startupy, či nové projekty, ale skutečnost je taková, že v mezinárodním obchodě je na něm závislých více než 90% společností. Co je na tom fascinující je skutečnost, že se prostředky přilévají dál, i když se předsevzetí neplní a neplní a neplní.

Jedním z příkladů mohou být aktivity muže vizionáře jménem Elon Musk, jenž disponuje miliardami a dostává další i přesto, že jeho předchozí projekt ještě neprokázal životaschopnost (např. HYPERLOOP). I přesto se objevila další zajímavá varianta čisté dopravy, resp. použití technologie HYPERLOOP a to pod vodní hladinou.

Ovšem čistou mobilitu myslí vážně i čeští politici. Největší vlnu posledních dní v této oblasti vyvolali Brněnští zastupitelé, kteří za stranu zelených káží vodu a pijí víno, jak je v tuzemsku, nejen na politické scéně standardem.

Stejným standardem je skutečnost, že největší energetický gigant v zemi (ten který se bránil solárním elektrárnám, aby se nakonec stal majitelem těch největších) žádá evropskou unii o miliardy na výstavbu sítě nabíječek a rychlonabíječek pro elektromobily. Miliarda sem, miliarda tam, každá se bude hodit, a to i proto, že si z ní může vlastník, či jeho zástupci, do soukromé kapsy odklonit příjemné všimné v částkách, které jeho běžní zaměstnanci nevydělají za celý svůj život.

Předpokládám, že cílem je dosáhnout stavu, který se relativně nedávno objevil ve Velké Británii, kdy tamní (dotovaný subjekt) skokově zdražil po výstavbě nabíječek za cizí peníze elektřinu na těchto stanicích do té míry, že je provoz elektromobilu dražší než auta se spalovacím motorem.

Když jsme u poznámky zmiňující Velkou Británii, přidám ještě jednu. Britská vláda oznámila, že do roku 2020 by chtěla mít v zemi více elektro nabíjecích stanic, než benzínových pump.

Ale zpět do Čech. Vzpomínáte si na pořady cyklu ČESKÁ SODA? Jednou z nezapomenutelných součástí byly i kurzy Německého jazyka ALLES GUTE. Tak právě ty mi připomněl německy psaný článek o použití transportérů SEGWAY v ulicích Prahy.

Z mnoha příspěvků v tisku i online mediích vím, že Praha je rájem nejen ruské mafie jako provozovatele půjčoven SEGWAY, ale i běžců. Díky plošnému omezení pohybu elektrických transportérů (pravděpodobně nejen typu SEGWAY) se tak může stát, že si běžci budou brzy užívat svůj běh s novým příslušenstvím.

Běžecká maska s filterm

Poslední příspěvek dne necháme čistě/nečisté mobilitě. Jedná se o zprávu, že první soukromá společnost dostala povolení začít těžit na měsíci. Kromě jiného to znamená, že se potvrdila snaha vytvořit skládku i mimo Zemi. Snad i proto, že oběžná dráha Země, je už skoro plná.

P.S. jen několik hodin před publikací článku jsem se dozvěděl, že Čechy a Češi skutečně nespí a v Čisté mobilitě začali zanechávat stopy nepřehlédnutelné. První je projekt její integrace k lidem s omezenou hybností, který se blíží do finále a druhým již se realizující, projekt BATTERY PACK UPGRADE, který nabídne uživatelům výrazně zvýšit dojezd vlastních strojů a to díky technologiím a procesům standardně používaným v automobilovém průmyslu. K oběma projektům se pokusíme vrátit příští pondělí.

 

Autor: Michael Rada | pondělí 15.8.2016 7:00 | karma článku: 8,56 | přečteno: 93x
  • Další články autora

Michael Rada

Maiku - haiku

Vyvolat bouři ve sklenici vody lze poměrně snadno, stačí jen kýchnout. Nemáte-li však sennou rýmu, či nešimrá-li Vás pod nosem, pak je třeba přistoupit k dramatičtější metodě a nazvat své neumělé výtvory literární HAIKU.

27.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Poezie a próza

Michael Rada

Roboti, peníze a lidi

Jak již z názvu vyplývá, není důležitější věci pro průmysl, než robotizace. Pojem PRŮMYSL 4.0, či chcete-li INDUSTRY 4.0 je ve všech novinách a ústech od manažerů, přes politiky. Zatímco oni o něm hovoří jako o vizi, lidé dole

26.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 46x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

Víte k čemu je databáze dlužníků? K ničemu!

Politici investují. Rádi a hodně. Je jedno, jestli do infrastruktury, která jeví se za pár let horší, než kdy před tím. Či do kompostérů, neřešíce co pak s vyrobeným kompostem. Nebo do evidencí, databází a rejstříků. Občan by řekl

25.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 49x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

Zero waste week už za 14 dní

Tak se nám to přiblížilo. V týdnu od 5 do 9 září proběhne celosvětová akce, která již osmým rokem nese název ZERO WASTE WEEK. V roce 2016 bude zaměřená na plýtvání potravinami a zemědělskými surovinami a vypadá to, jako by se

24.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 45x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Vliv velikosti hlavy na ztrátu paměti

V minulých dnech se mi dostal do ruky časopis o logistice vydávaný společností pořádající mimo jiné logistické konference, Mimo jiné takové, které sponzorují lidé a společnosti, jimž jsem o jejich existenci řekl já sám.

23.8.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 20x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  15:56

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

Hrál na počítači a nechodil ven. Policisté u něj doma našli varnu pervitinu

1. května 2024  15:51

V bytě na okraji Brna našla policie varnu pervitinu, podezřelý muž skončil ve vazbě. Stíhaná je i...

Na synagogu ve Varšavě kdosi hodil Molotov, čin odsoudil Duda i ambasáda USA

1. května 2024  14:10,  aktualizováno  15:48

Neznámý útočník v noci na středu hodil tři zápalné lahve na synagogu v centru Varšavy. Případ...

Zatýkáme migranty pro první vlnu deportací do Rwandy, oznámil Londýn

1. května 2024  15:45

Britská policie ve středu začala se zadržováním migrantů, kteří do Británie přišli nelegálně a byli...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik