Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Vliv velikosti hlavy na ztrátu paměti

V minulých dnech se mi dostal do ruky časopis o logistice vydávaný společností pořádající mimo jiné logistické konference, Mimo jiné takové, které sponzorují lidé a společnosti, jimž jsem o jejich existenci řekl já sám.

I přes tuto skutečnost, zapomněla na mou existenci jedna, ale i druhá strana. S jídlem totiž roste chuť, a když je někdo při chuti, a může kasírovat do vlastní kapsy, proč by to nedělal, vždyť o co jde jsou jen peníze.

Za poslední tři roky, kdy jsem se obešel bez Nadhlavy, či velké hlavy, zjišťuji, jak je tato často nenažraná. V angličtině, ale i obecně v průmyslu se této části firemních těl říká OVERHEAD a spadají do něho všechna oddělení a lidé a mnoho dalších, kteří ač nevytváří žádnou, či téměř žádnou hodnotu, požerou všechnu hodnotu, co vytváří jiní. Krásným příkladem jsou politici a ministerstva.

OVERHEAD je otesánek. S velikostí firem roste a roste a v korporátním světě se může snadno stát, že celá výroba a práce je vykonávána jen k tomu, aby se ukojil jeho hlad.

K OVERHEADu často patří i lidé a firmy, které byste si běžně do té, či oné firmy nepřiřadili. Na první pohled to totiž vypadá, jako kdyby neměly s daným podnikáním nic společného. Jsou to investoři, banky, a mnozí další a to včetně politiků. Primárně se dá říci, že to jsou všichni, kdo čekají všimné.

V minulých týdnech jsem se dvakrát věnoval věřitelům a dlužníkům a legalizovanému vyděračství s kulatým razítkem  protože téma vzbudilo zájem, budu se mu jistě věnovat i do budoucna. Nyní bych jen rád krátce zmínil, že si po letech soud všiml a uznal, že chybně vypočtené úroky z půjiček, které jsou spíše jejich běžnou součástí, než výjimkou, musí firmy vrátit.

Jsem osobně zvědav, zda-li si někdy také všimne 2.500% sazeb RPSN, které jsou též obvyklé.

Nyní ale, k velké hlavě a časopisu, který mne na toto téma navedl.

Z informačního media s vysokou přidanou hodnotou se za poslední dekádu změnil v PR prostřený stůl, plný "novinek" které už ti, kdo se zajímají, či jsou v oboru, znají již řadu let  Pojďme se podívat na některé případy, které ne vždy říkají, co by mělo být slyšet.

NEOBSAZENOST PROSTOR V PRAZE NAD 3% - týká se průmyslových nemovitostí. Údaj, který vychází ze skutečnosti, je najmuto/není najmuto (či prodáno), ale skutečnost je podstatně horší. Efektivní využívání skladových a výrobních prostor je často pod úrovní 60% plochy. Efektivita, ta zůstala někde na cestě k vyšším prodejům.

CHOVANEC NAVRH ZÁKAZ PŘEDJÍŽDĚNÍ KAMIONŮ - myslím, že to bylo před třemi měsíci, kdy už nikdo pana ministra neposlouchal. Proboha proč, vždyť jet ve středu večer z Prahy do Plzně 4 hodiny po dálnici, je přeci krásný zážitek. A číslíčka na návěsech kamionů a korbách aut, udávající minimální rychlost jízdy, jsou přeci také výdobytkem doby.

KVALITA PHM SE SNÍŽILA - to je vážné. U benzínu z Nuly na 3,9% a nafty z 0,8 na 3,3 to je docela dost a zákaz prodeje 21.918 litrů paliva za 644.620 Kč je fakt drsný, Kam asi přijde?

CENY ZA LETECKOU PŘEPRAVU SE DRŽÍ PŘI ZEMI - to je mi novinka. Nějak jsem nezaznamenal, že by letecká přeprava byla levná, či levnější a při zemi se drží jen do doby, než aero vzlétne. Pak, spolu s ním rostou i ceny, a když náhodou nepřepravujete zboží, ale lidi, pak je super, že si můžete na palubě dělat, co chcete, třeba účtovat i za použití záchodu, či kávičku za padesát. Při patnácti kilogramových kufrech, už i tak ušetříte dost.

RYCHLEJI, ZELENĚJI, LEVNĚJÍ - článek z prostředí jednoho z největších výrobců plastových obalů. Například těch, které, když jsou prázdné, převáží stejný objem vzduchu, jako když je naplníte. Prostě efektivita a zelenost je nasnadě, a rychlost? Ta mi nějak utekla, musím-li čekat na své "bedny" v řádu měsíců. Skutečnost, že by se firma mohla starat i o ty prostředky, které klienti nepotřebují a často za velké peníze končí na skládkách, jaksi z konceptu v rozmachu oné zelenosti, unikla.

UŽ I V ČR PŘIBÝVÁ TECHNIKY S LI-ON BATERIEMI - a to souhlasím. Jaksi však uniklo, že k ní nepatří jen vysokozdvihy, ale i do průmyslu pronikající prostředky osobní přepravy zvyšující efektivitu pracovníků a činností až o 80%, kola, osobní a i první nákladní auta apod.

a pro dnešek poslední

BEZPEČNOST NA PRVNÍM MÍSTĚ - zde bylo krásně vidět, jak průmysl a management mluví jinou řečí a přitom používají stejná slova. Zatímco většina účastníků pod pojmem bezpečnost vidí zabezpečení svého zboží a výrobků před krádežemi, menšina v něm rozumí bezpečnost lidí.

V továrnách je to však často jinak a BOZP manažer má často vyšší slovo než generální ředitel. Vynikající je důslednost, s jakou sám na bezpečnost dbá například při školení nových zaměstnanců, kdy do provozu skladu automotive kráčí v žabkách, tričku a kraťasech.

Prostě VELKÉ HLAVY, často vedou velké řeči, které jako balónky mizí za obzorem všedních dní. Bohužel s nimi mizí i vydělané prostředky, které musí ony velké hlavy živit, protože s ohledem na velikost hlavy je nutné zvážit i velikost stále otevřených úst, které prostředky přijímají proto, aby skončili ve stejně velkém otvoru na druhém konci čehosi, čemu se říká business, či ekonomika, a někdy i hospodářství. 

Autor: Michael Rada | úterý 23.8.2016 7:00 | karma článku: 0 | přečteno: 20x
  • Další články autora

Michael Rada

ZAKLADATEL ROKU 2017 - postoupil jsem do finále

Dne 4.8.2017 se objevila v mé e-mailové schránce zpráva o mé nominaci do finále soutěže o titul FOUNDER OF THE YEAR CZECH REPUBLIC. Titul vyhlašuje v rámci CENTRAL EUROPEAN STARTUP AWARDS.

5.8.2017 v 11:11 | Karma: 5,99 | Přečteno: 332x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

Seriál skončil

Je mnoho těch, pro které televizní seriál znamená příjemnou realitu nepříjemných dní mezi lidmi. S jeho hrdiny žijí, pláčí, smějí se i komunikují a jediné na co se těší, je další díl, a aby to těšení vydrželi,

7.7.2017 v 10:10 | Karma: 7,71 | Přečteno: 261x | Diskuse| Ekonomika

Michael Rada

WASTELESS FUTURE

I am so happy to share with you that the president of global waste association ISWA has presented in his blog my point of view on the life in wasteless world.

14.4.2017 v 14:14 | Karma: 0 | Přečteno: 207x | Diskuse| Životní prostředí a ekologie

Michael Rada

KDE JE BLOG?

Po blokaci ze strany provozovatele serveru iDNES byl denní blog přesunut na novou adresu, kde bude každý pracovní den publikován nový příspěvěk. http://industrial-upcycling.cz/index.php/blog/

13.2.2017 v 14:29 | Karma: 3,86 | Přečteno: 105x | Diskuse| Osobní

Michael Rada

Zombie blog

Dne 16.9.2016 jsem publikoval poslední příspěvek do blogů iDNES, kam jsem přispíval každý den od 16.9.2014. Důvodem bylo zasahování redakce a záměrné snižování čtennosti u článků, které kolidovaly s činy a slovy majitele iDnes.

28.11.2016 v 7:00 | Karma: 0 | Přečteno: 86x | Diskuse| Hyde park
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  13:30

Odstartovaly každoroční oslavy prvního máje. V Praze se koná tradiční studentský majáles a lidé se...

KOMENTÁŘ: Padne-li Ukrajina, migrační pakt uprchlíky nezastaví

1. května 2024

Premium Hlavním předvolebním tématem před evropskými volbami do europarlamentu je migrační pakt, migrační...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O jeho smrti...

VIDEO: V jižní Číně se propadla dálnice, o život přišlo nejméně 24 lidí

1. května 2024  9:09,  aktualizováno  12:45

Nejméně 24 lidí zahynulo při propadu části dálnice na jihu Číny. Informovala o tom dnes agentura AP...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 734
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 413x
Jmenuji se Michael Rada a jsem otcem projektu Mezinárodního Obchodního Centra Udržitelného Rozvoje (IBCSD LAB s.r.o.), které jsem založil s cílem VYTVOŘENÍ SVĚTA BEZ ODPADŮ A PLÝTVÁNÍ ve všech jejich podobách.

Výstupy našich projektů můžete vidět například zde

Na cestě za dosažením výše uvedeného cíle je od 1.1.2015 i projekt E-MOTION, v němž se věnuji publicitě osobních elektrických transportérů například elektrických jednokolek s gyroskopem.

Tomuto cíli jsem obětoval nejen jistotu zaměstnání v seniorské pozici logistické divize druhé největší korporace Japonska, ale i pohodlí v podobě zaměstnaneckého poměru. Kromě své práce se věnuji své rodině, které se snažím poskytnout vše, včetně své lásky.

Za nejlepší knihy považuji "MALÍŘSKÉ ROZPRAVY MNICHA OKURKY" A "PROROK". Obě totiž nabízejí mezi řádky moudro, které z mnoha jiných titulů dávno vymizelo. Psaní je mou dlouholetou láskou a i když se k české gramatice nechovám vždy správně, věřím, že to čtenářům obsah mých příspěvků vynahradí.

Seznam rubrik