Včera měl nový digitální koordinátor křest ohněm, a zatím žije se ctí

Včera zase zasedal Výbor pro digitální ekonomiku. Poprvé ho vedl nový koordinátor digitální agendy Ondřej Malý, kterého do funkce jmenovala nedávno vláda po odchodu Tomáše Prouzy. No a obstál se ctí.

Tomášova odchodu je mi samozřejmě pořád líto, byla to skvělá parta. Ondřej má na co navazovat - jen prostě nesmí "bejt měkkej". A to snad nebude.

Priority jsou jasné, pokračovat v eGovernmentu a v rozvoji elektronických služeb státu, ale třeba i dodělání takzvaného "projektu DIGI-RIA", což je sada metodik a otázek, jak dělat legislativu správně a hlavně takzvaně "digital ready" - tedy připravenou na digitální éru.

Ondřej Malý nastupuje do vlaku v nezáviděníhodné situaci. Je půl roku před volbami (připomínám, že koordinátora jmenuje vláda a jeho pozice není chráněna služebním zákonem) a navíc se ukazuje, že zejména neaktivita a někdy až obstrukce koaličních partnerů jsou jedním z mnoha důvodů, proč se do voleb prostě něco nestihne. A to je rozhodně škoda, protože plány jsou velké.

Přeji Ondrovi hodně štěstí, a především pevné nervy.

Na včerejším VDE se mimo jiné mluvilo i o elektronické fakturaci, kdy zejména komerční sektor hodně stojí o rozšíření mimo veřejnou správu a o zachování dosud národního standardu ISDOC jako povoleného standardu pro eFakturaci nejen v ČR, ale i o umožnění v celé EU. Hovořili jsme také o volném pohybu dat, či o aktualizaci a přípravě strategie Společnost 4.0.

Digitální koordinátor má i nově účet na Twitteru @digiczech.

Tento článek vyšel i na mém Bloggeru.

Autor: Michal Rada | středa 12.4.2017 10:41 | karma článku: 7,77 | přečteno: 144x