Rýsuje se sada opatření pro hendikepované na dalších 5 let

Po dnešním dalším jednání je pokračující plán opatření pro OZP opět blíž. I když ještě jsou i neshody.

Dnes jsme opět jednali o opatřeních pro připravovaný plán rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením. Ten by měl platit na dalších pět let. Plán dostává své obrysy, na některých oblastech již panuje celkem shoda, na některých ještě nikoliv.

 

Mezi ty, kde se shodneme, patří třeba oblast vzdělávání, governance accessibility a přístupnosti, antidiskriminace či mobilita. Naopak u některých je ještě před námi hodně práce. Mezi takové patří třeba problematika zaměstnanosti a uplatnění osob se zdravotním postižením na trhu práce, oblast sociálních služeb a sociální péče nebo třeba oblast bezbariérovosti staveb. Tyto dosud sporné oblasti se budou řešit na pracovních schůzkách s jednotlivými rezorty, především s Ministerstvem práce a sociálních věcí, Ministerstvem pro místní rozvoj a Ministerstvem spravedlnosti.

 

Již teď je ale jasné, že se v novém plánu rovných příležitostí objeví řada opatření z oblasti takzvané governance accessibility (tedy přístupnosti informací a veřejných služeb), jako je implementace nového pojetí přístupnosti informací veřejné správy, či zlepšení přístupu k právu pomocí elektronizace sbírky zákonů. Je dohodnuta celá řada opatření, jako například opatření pro zlepšování dopravy a mobility osob se zdravotním postižením nebo aktivní rozvoj využívání asistivních technologií. I ve vzdělávání je leccos vyjasněno, jako třeba připravit koncepci pro lepší zpřístupňování škol hlavního vzdělávacího proudu nebo zvýšení pozornosti vzdělávání žáků a studentů s mentálním postižením.

Autor: Michal Rada | pondělí 15.12.2014 22:46 | karma článku: 7,99 | přečteno: 356x