Prezident přímý, či nepřímý

Lidé se mne ptají na kandidaturu Jirky Dienstbiera na prezidenta. Samozřejmě to první co mě napadá je, že Jirka na to samozřejmě má a že kandidát je to velmi dobrý a má určitě nemalou šanci. Hned vzápětí si ale neodpustím povzdech, že by sociální demokracie přišla o jednoho z nejlepších a nejkvalitnějších politiků. Jméno Jiřího Dienstbiera se dodnes spojuje zejména s volbami v Praze a s následnou pseudokoalicí, respektive s otevřeným a trvalým nesouhlasem s ní. Ale Jirka není jen Praha.

Ale není to samozřejmě jen o jménech kandidátů. Upřímně řečeno, otázkou je, jestli vůbec přímá volba prezidenta bude. Vynechme nesmyslné žvatlání premiéra o tom, že sociální demokracie přímou volbu nechce, ostatně každý si z veřejných zdrojů může udělat obrázek sám. Ale je faktem, že nad přímou volbou prezidenta se pomalu stahují mračna v prohlášeních různých politiků, třeba předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského. Teď se vede debata nad ústavní a procesní proveditelností celého aktu volby, která se - mimochodem měla vést dávno, což ČSSD říká také nikoliv poprvé.

Já nejsem ústavní právník a tak mne jako člověka na tom spíš zajímá to, proč jinde to funguje a tady ne? Byl bych nerad, kdyby vláda naložila s přímou volbou prezidenta tak, jako se tomu děje s přímou volbou starostů v obcích.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Rada | pondělí 13.2.2012 16:16 | karma článku: 9,92 | přečteno: 722x