Kdokoliv má právo vědět o odměnách úředníků

Takřka bez povšimnutí (což je škoda) prošel nový rozsudek Nejvyššího správního soudu, podle kterého má každý právo na všechny informace o platech a odměnách úředníků veřejné správy.

Úřady musejí žadatelům poskytnout údaje o platech a odměnách svých zaměstnanců. Zákon o svobodném přístupu k informacím se na zaměstnance veřejné správy vztahuje kvůli tomu, že jsou odměňováni z veřejných prostředků.

Podle novely zákona o svobodném přístupu k informacím z roku 2006 je třeba poskytnout informaci o základních osobních údajích každého příjemce veřejných prostředků, i když by jinak byla tato informace chráněným osobním údajem.Z veřejných prostředků jsou vypláceni i pracovníci veřejné správy, a proto jsou příjemci ve smyslu informačního zákona. Nové rozhodnutí soudu se týká i platů. Žadatelé mají podle informačního zákona právo na údaje v rozsahu jméno, příjmení, rok narození, obec trvalého pobytu, výše, účel a podmínky poskytnutých veřejných prostředků, přičemž za výši a účel se považuje i plat a veškeré jeho náležitosti včetně odměn a jejich zdůvodnění v rámci zařazení daného příjemce v dané instituci.

Podle tohoto rozsudku se teď závazně musejí řídit všechny soudy, k nimž by docházely žaloby žadatelů, kterým úřady neposkytly dané informace. Neposkytnutí informace je tedy jasným porušením zákona. Na jednu stranu chápu potřebu jisté volnosti v manažerském řízení úřadu, na stranu druhou se jedná o nový politický bič. Od teď se totiž budou speciální odměny různým kamarádíčkům muset zdůvodnit a to i před veřejností. Dosud používaná praxe, kdy se tvrdilo, že výše a důvod odměny je chráněným osobním údajem, již neplatí.

Související zdroje:

Autor: Michal Rada | neděle 5.6.2011 17:12 | karma článku: 13,95 | přečteno: 1408x