Jaký byl telekomunikační trh v minulém roce?

Podívejte se do výroční zprávy ČTÚ - není to tak nudné čtení, jak by se mohlo zdát...

I já jsem v rámci své agendy pečlivě pročetl Výroční zprávu o činnosti Českého telekomunikačního úřadu za rok 2012, která nedávno dorazila do sněmovny.

Uplynulý rok 2012 byl z pohledu mobilních sítí zajímavý zejména postupným růstem podílu datového provozu v mobilních sítích především v důsledku zvyšující se penetrace chytrých telefonů (smartphonů). Zkrátka mobilní internet využívá stále více lidí a každý postupně i ve stále větším množství aplikací ve svém telefonu a v posledním roce i tabletu.

Co ještě ve zprávě zaujme? Kromě poměrně rozsáhlého objasňování skutečností kolem kmitočtové aukce například toto:

  1. V roce 2012 se uskutečnilo téměř 80 % celkového objemu hlasového provozu prostřednictvím mobilních sítí.
  2. Došlo k mírnému meziročnímu poklesu celkového počtu vykázaných aktivních SIM karet za mobilní operátory v porovnání s rokem 2011.
  3. V průběhu roku 2012 dosáhli mobilní operátoři pokrytí UMTS sítí úrovně pokrytí v rozmezí cca 73-85 % obyvatelstva a 26-48 % územ.
  4. Nadále se zvyšoval počet přenesených čísel v mobilních sítích.
  5. I v roce 2012 klesaly ceny služeb v mobilních sítích. Přesto celková úroveň maloobchodních cen mobilních služeb zůstává v mezinárodním srovnání stále vysoká.
    1. Ve zmíněné výroční zprávě ČTÚ se také dočteme, že v posledním čtvrtletí roku 2012 se u nás začaly nabízet služby takzvaného pre-payd virtuálního operátora, ano známý Blesk mobil. Onen fakt, že se jednalo o prvního virtuálního operátora však není pravdivý zcela. Již hodně dlouho existují speciální virtuální operátoři pro velké korporátní zákazníky, jako jsou České dráhy, dobrovolní hasiči, či různé velké instituce a organizace. Je otázkou, zda se ovšem vejdou do poněkud úzkoprsé definice "virtuální operátor", jak ji chce vnímat ČTÚ.
    2. Samozřejmě bych i já očekával větší kritiku pomalosti výstavby vysokorychlostních sítí pro internet. A v oblasti mobilního internetu bych čekal kritiku nedostatečného cenového posunu pro nabízené tarify pro mobilní internet. Zejména pokud to zákazník myslí s mobilním internetem vážně, je poměr cena versus rychlost a hlavně cena versus limit FUP, naprosto tragický.
    3. Rozhodně doporučuji si zprávu pročíst celou, k dispozici je na internetových stránkách ČTÚ a také na webu Poslanecké sněmovny jako sněmovní tisk 1005.
    4. V roce letošním čeká našeho telekomunikačního operátora leccos, k výměně na postu předsedy tohoto úřadu již došlo, přičemž je otázkou, do jaké míry je vzhledem k podnikatelskému prostředí a vzhledem k poměrně silným zájmům a schopnostem je prosazovat, oprávněná kritika ředitele minulého, Pavla Dvořáka. Ať už je to ale jakkoliv, je jisté, že letošní rok bude pro náš telekomunikační trh neméně vzrušující.
Autor: Michal Rada | pondělí 13.5.2013 7:02 | karma článku: 4,47 | přečteno: 239x