Facebook smí lhát uživatelům, za dohodu s vládou USA

Odbornou veřejnost jak mezi IT profesionály, tak mezi obchodními právníky, poměrně pobouřilo, že americká Federální obchodní komise (FTC) uzavřela vyšetřování původně jasného případu Facebooku, který opakovaně a úmyslně sdílel a zveřejňoval data uživatelů a uzavřela jej bez trestu. Oproti očekáváním neuložila vůbec žádný trest a ani nenařídila opravné opatření. Co se za tímto krokem skrývá?

Americká FTC vedla vyšetřování Facebooku hned z několika důvodů. FB bez předchozích upozornění a dokonce bez vědomí uživatelů měnil obecně pravidla soukromí a zabezpečení uživatelů - to co bylo uživatelem nastaveno jako soukromé se najednou stalo veřejným a v mnoha případech FB dokonce svévolně zasahoval do základních práv uživatelů, například včetně toho, že uživatelům měnil jejich informace apod. Po celou dobu se hovořilo o kauze desetiletí, protože se skutečně rozsahem obvinění jednalo o nejrozsáhlejší porušování práv. Společnosti jako Microsoft, či Google již mají s administrativou FTC své nepříjemné zkušenosti končící vždy tučnou pokutou a hromadou uložených opatření - a to za daleko "menší" prohřešky.

FTC po třech letech vyšetřování za velmi nestandardních podmínek rozhodla nejen o ukončení šetření, ale zároveň dala najevo, že se Facebookem již nebude v budoucnu zabývat, pouze pro formu doporučila dvouletou periodu pro nezávislý audit, který má být předkládán také jí. Co se stalo v posledním půlroce? Připomeňme, že Facebook sám přiznal, že přesto že se cítí být nevinný, FTC s ním při vyšetřování příliš nekomunikuje a již před rokem se ekonomická média v USA hemžila komentáři, v nichž padaly termíny očekávaného tvrdého rozhodnutí FTC. Co se tedy stalo? Je to celkem jednoduché. Americká vláda začala prakticky využívat ustanovení své legislativy, která jí umožňuje - pod rouškou vnitřní bezpečnosti - sledovat dění a provoz v uzavřených sítích. A ještě něco. Na blog jednoho z pracovníků MIT unikla v prosinci celkem nezajímavá zpráva, že Facebook je v jednom z projektů analýzy závadového chování v rámci IAO, což je jedna z mnoha zpravodajských služeb v USA.

Že to Facebook nemyslel s bezpečnostní a uživatelským soukromým nijak vážně, o tom sice nemůže být ani pochyb, ale dost zamrzí selhání americké administrativy, která - pravděpodobně za něco - dokáže lehce zavřít oči. Tedy pokud se jí to hodí.

Autor: Michal Rada | pondělí 13.8.2012 9:43 | karma článku: 5,73 | přečteno: 402x