Digitální agenda roste - mám z toho dobrý pocit

Nedávno bylo medializováno schválení úkolů pro digitální trh. Ve skutečnosti se nechválil akční plán, ale jeho aktualizace, ale to je vedlejší. Jako jeden z účastníků mám z rostoucí digitální agendy radost.

"Koordinátor pro digitální agendu" už není jen sci-fi, nebo neurčitý nápad. Digi koordinátor se užpromítá nejen do struktur veřejné správy, ale především už i aktivně pracuje. Popravdě, jako všechno, je to týmová práce. Netajím se nadšením z toho, jak vypadá jeho tým, jací jsou tam nadšení lidé, ale především "že to jde". Sám jsem toho součástí, tak uznávám, že asi nejsem stoprocentně objektivní, prostě mám radost z podařené dobré věci.

Je zajímavé sledovat i zbytek veřejné správy, zejména ty orgány, jež se mají digitálním věcem věnovat. Jednou z oblastí digitální agendy má být pochopitelně i e-government, ale zdaleka ne jedinou a mám-li být upřímný, tak vlastně ani ne nejdůležitější. Okolo "égéčka" už se tady udělalo a ještě udělá hodně. Nejede sice ani zdaleka tak hladce, jak bychom si asi přáli, ale aspoň nějak jede.

Co mě ale přijde důležitější, je rozšíření digitální agendy i na oblasti, které přímo e-governmentem nejsou, jako je třeba e-skills (což jsou ve skutečnosti digitální dovednosti), elektronické obchodování, rozvoj digitálního trhu, ale třeba i digitalizace v rámci sdílené ekonomiky služeb. Toto jsou přesně věci, kterým se u nás dlouhodobě nikdo moc systematicky nevěnuje - tedy myslím tím nikdo na straně státu. Máme sice řadu potenciálních partnerů, ať už z neziskového sektoru, či z komerčních firem, nebo i z akademické půdy. Ale jaksi je neumíme využívat správně. Proto je podle mě koordinátor důležitý.

Jako jeden z autorů myšlenky digitálního koordinátora jsem se přiznám se obával, aby si z něj zbytek veřejné správy nedělal toaletní papír, či aby to nezůstalo jen symbolem, jako třeba digitální šampion. Jsem rád, že moje katastrofické obavy se nenaplnily. Digitální koordinátor a jeho tým vnášejí nová témata a kupodivu - jsou mnohdy vyslyšeni. Jde totiž taky o formu. Něco jiného je zbytku úřadů něco "vnucovat", ale o to se nesnažíme. Snažíme se vytvářet podmínky pro koordinaci, spolupráci, výměnu zkušeností a svým způsobem i pro pomoc úřadům vypořádat se s mnohdy pro ně nepříliš známými vodami digitálního světa.

Jako vždycky a všechno stran digitalizace podle mého názoru, i tohle jde až moc pomalu, ale aspoň se to rozjíždí. Je to i příležitost říkat si naplno i nepříjemné věci, které moc nechce nikdo slyšet a pokusit se je společně napravovat.

Teď sbíráme podklady pro přepracovaný akční plán, který jsme od začátku pojímali jako neustále se vyvíjející dokument. Jsem zvědav, co nám úřady nabídnou. Jednou z věcí, kterou musíme překovat je totiž potřeba "syslit" si opatření ve svých jednoúřadových strategiích, kde je samozřejmě pak pohodlnější jejich nenápadné zametání pod koberec. To se musí změnit a forma akčního plánu pro digitální trh je možností, jak to změnit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Rada | středa 2.11.2016 8:45 | karma článku: 9,96 | přečteno: 218x