Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vánoce, singl a kouzla

Pro singl jedince každoroční písnička, která má stejný text a každý rok je smutnější a více uplakanější. Singl ještě neznamená, že člověk nikoho nemá, je jenom bez partnera a přitom má rodinu, děti, rodiče, kamarády. Jsou lidé, kteří už nikoho nemají a jsou sami.  Smutný, proto je dobrý mít skvělé přátele a udržovat s nimi vřelé vztahy i o vánocích.

Naše vánoce jsou už řadu let stejné, s dětmi, rodiči a bratrem. Můj muž už s námi není čtrnáct let a druhého jsem do svého života zatím nevpustila, už to dnes vím a umím pojmenovat. Trvalo mi několik let, než jsem se srovnala se ztrátou, přišlo také potlačení bolesti a vrhnutí se na profesní dráhu, která tak úžasně umí vytěsnit osobní život. Teď jsem se rozhodla, že letošní vánoce jsou mé poslední singl.

Mám šikovného bratra za čtrnáct let mého singlování už představil naší rodině několik svých přítelkyň. Nepočítám je, a letos to bude opět nová a třeba opravdu ta pravá. Po padesátce se často měníme, nejen muži, zrajeme a svědčí nám to. Když brácha končil svoji vojenskou docházku v Praze, říkala jsem mu „zůstaň tu, nevracej se zpět“. Vrátil se do svého rodného města a žije tu celý svůj život.

Do Prahy jsem se přestěhovala zatím já, od té doby uplynulo řadu let. Druhému radím a přitom je to moje touha, která mě k srdci Evropy přitahovala. Stejně tak jsem to zaznamenala u svého syna. Napsal knihu, všechny texty k padesátiletému výročí české televize v Brně, velmi poutavé čtení a hned mi dochází, že má psát. Má to přece v sobě, je žurnalista a psané slovo byla vždy jeho doména. Tuto větu opakuji několikrát, „ piš, jsi v tom fakt dobrý, krásně se to čte a hladí na duši.“ Výsledek na sebe nenechal dlouho čekat, prostě mi přišlo, že mám psát já. Tak to mě tedy podrž, jakými klikatými cestičkami ke mně přichází má rozhodnutí. Už si budu dávat pozor, co říkám druhým.

Měla jsem dříve v životě pocit, že potřebu něco velkého dokázat, ukázat všem a celému světu, co ve mně je a jak umím bravurně vydělat velký prachy. Mé ego mě vedlo k novým výzvám a překážkám, které jsem zdolávala, nebo mě někdy podrážely nohy. Hnala jsem se někam, kde nebylo mé místo. Když jsem se pak ohlížela za svými roky zpět, cože jsem to vlastně dělala a mám za sebou? Vyšlo mi jediné, že jsem žila šťastný život a vychovávala děti.

Dnes jsem na ně hrdá, jsou slušní, samostatní a mají své vlastní životy. Dost pro spokojenost matky, ne každá to může říci a ne každá má se svými dětmi takový krásný vztah. Udělala jsem vlastně dost pro sebe i pro ně, dala jsem jim svoji lásku, zázemí rodiny a to jsou základy, na kterých se dá stavět vlastní život.

Život je ve své podstatě velmi jednoduchý, míříme ke hvězdám a naše štěstí je přitom blízko, máme ho v sobě. Utváříme si složitosti a komplikujeme život sobě i druhým.

Posledních pár týdnů pro mě bylo velmi silných, uvědomovacích si a také plných rozhodnutí. Konec roku bývá všeobecně časem rekapitulování a nových výhledů do roku nového. Připadala jsem si často jako na houpačce, ráno jsem snídala s dobrou náladou, oběd byl plný trpkosti a večer jsem tancovala, druhý den obráceně. Připadala jsem si, že to nejsem já, že mluví někdo zevnitř za mě a říká názory, které nejsou moje. Neuměla jsem se rozhodnout a vyslovit, co vlastně je pro mě to rozhodující. Můj kufr stál za dveřmi připravený si ho sbalit a změnit směr svého života.

Pak jsem se probudila a měla jsem jasno, jako bych se probudila ze zlého snu. Realita měla najednou jinou barvu, bylo pošmourno a všude mlha jako ve staré pohádce o Popelce „mlha přede mnou, mlha za mnou“ a já mohlakouzlit. Pohádka mi pomohla prožít malý zázrak, že si mohu sama utvořit svojí zítřejší realitu.

Moje fantazie byla vždy dost velká, měla jsem výhodu, že jsem si barvitě dokázala představit úplně všechno. Byla jsem velmi energické dítě, které prostě svými kudrlinami a neposedností vyčuhovalo z řady. Fantazii mi nevzali, naopak mi vyrostla do nekonečných rozměrů a k čemu je dobrá i dnes v dospělosti? Užívám si každý den, když mi moje představivost ukáže přesně to, po čem toužím, chci proměnit ve skutečnost.

Takže jaké budou vánoce u nás? Krásné, plné porozumění a lásky, nekonečně kouzelné a plné dárečků různých druhů. Také bude kapr, řízek a bramborový salát, klasik a té patří také Rybova vánoční mše.

Krásné vánoce přeji všem, a pokud přece přijde stín, napište mi nebo zavolejte, ráda se podělím o kouzlo vánoc.

Autor: Vlasta Puklová | sobota 21.12.2013 10:49 | karma článku: 8,98 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Vlasta Puklová

Jsem pružná a snadno se přizpůsobuji?

Slyším tuto větu a hlavou mi běží můj život, kdy jsem nebyla schopná ve svých třiceti letech rychle reagovat na životní situace. Je tomu dnes jinak? Jsem jiná a nepoznávám tu mladou ženu v sobě, která se tak bála změn, žila v obavách a nového.

29.10.2014 v 9:26 | Karma: 5,70 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Otázka: Kde mohu koupit dobrý čaj?

Odpověď. Milá kamarádko, Krásná otázka a moje odpověď bude tedy odpovídající. Chceš rychlou nebo správnou odpověď? Dobrý čaj. Co je to dobrý čaj a jak si ho představuješ? Mohu napsat pouze svůj, subjektivní názor na čaje, které používám sama.

1.3.2014 v 12:59 | Karma: 6,56 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

První kapitola prodává

Nová kniha Marka Dzirasy vznikala delší dobu než nám čtenářům bylo milé, přesto počkat se vyplatilo. Byla jsem u křtu a o to víc jsem se těšila na první řádky a slova muže, který inspiruje nejen český národ a obohatit i můj život.

14.2.2014 v 9:36 | Karma: 5,36 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Pravidla obchodního partnerství

Dostávám zprávu s termínem schůzky na skypu v 10,30. OK, potvrzuji termín. Čas plyne a druhý účastník hovoru není na příjmui, nekoná se. Žádná omluva ani zpráva, kdy se dostaví. Nejsem zvyklá na nedochvilnost ani na nedodržení termínů. Něco není v pořádku.

10.2.2014 v 21:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Dovoluji si být, dovolíš si i ty být?

Poslední dobou ke mně přicházejí nové pojmy, přesto že slova znám, vyslovuji je s jiným nábojem. Opravdu má slovo takovou moc, má svojí dynamiku či energii, která se pozměněním promění v jiný význam? Petr je expert přes češtinu, však má také na to titul MgA, rád si hraje slovíčky a baví mě ho sledovat, jak zná antiku a někdy si říkám, že tam snad někdy i žil. Je noblesní v projevu a proto asi trpí, když slova komolím, nemluvím spisovně a moje moravština je slyšet z každé věty. Naše setkání u kávy je velkou zábavou, hrajeme si jako děti a náš smích zní do všech koutů kavárny, v které sedíme.

19.12.2013 v 10:52 | Karma: 6,45 | Přečteno: 355x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Mexičtí narkos už nepašují peníze, platí si šmouly. Je to legální a bez rizika

5. května 2024

Premium Vsaďte se, že nevíte, jak mexičtí narkos pašují peníze z Ameriky. Jistě, viděli jste v seriálech na...

Nová vlna podvodů. Vyluxovaným účtem to nekončí, přeprodávají se osobní data

5. května 2024

Premium Kyberzločinu dlouhodobě přibývá, v Česku se s končící lhůtou pro daňová přiznání podvodníci...

Životní prostředí v Československu patřilo k nejhorším na světě, líčí vědec

5. května 2024

Premium V roce 1989 se stal vůbec prvním ministrem životního prostředí. Profesor Bedřich Moldan patří mezi...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:52

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
www.puklova.cz

Seznam rubrik