Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

K nakupování pouze peníze nestačí

Prostá věc a možnost volby, přejdu přes ulici a nakoupím zboží, které rychle zkonzumuji a neřeším kvalitu služeb ani interiéru, druhá varianta je, že sednu do auta a vyberu prodejnu se širším sortimentem, větší kvalitu, také víc utratím. Vždy mám na výběr, v každé situaci.

Používání vymožeností dnešního věku vyžaduje i odbornou rada při koupi. První odborník mě  zahrne technickými daty, samými cizími slovy (snad ne sprostými). Nestačím ani reagovat, až když zastaví svůj kulomet slov, pípnu tiše „ jsem přebarvená blondýna a toto je na mě moc složité, nerozumím“. Nadechne se a pokračuje ve výčtu technických údajů. Poděkuji a s hlavou plnou nepotřebných dat a čísel odcházím. (fakt jsem nebyla někdy blondýnou?)

Pan odborník se asi diví, proč to nechci, vystřílel všechny náboje a přesto odmítám, takový dokonalý produkt. Kde je chyba? Nejsem typ klienta, který potřebuje všechny ty parametry. Rozhoduji se na základě emocí, jako snad každý (kromě odborníků v IT).

Další typ prodavače klade špatné otázky. Mohu vám pomoci? Odpovídám „ne“.  Ještě jsem se ani nerozkoukala a už mě obtěžuje, nech mě chvíli dýchat, si říkám. Dýchá, ale on za mými zády a tak raději rychle odcházím, zachránit si svůj osobní prostor. (bojím, bojím)

Moc obchodů už mi nezbývá. Pokračuji do dalšího, kde už mezi dveřmi otočím svůj vysoký podpatek, mají tu tak přetopeno, známka priorit. Kdo je víc obsluhující nebo zákazník? Kam odložit své svršky, abych se nepřehřála při vybírání. Pohyb očima nesmírně přehřívá tělo. Tak tady mají také smůlu, zde své peníze nenechám. Slečnám v přiléhavých tričenkách to sluší, ale asi nic neprodají. (tady nemají zřejmě procento z obratuJ)

Copak se nenajde nikdo, kdo pozná, co chci?

Chci nakoupit a nikdo mi to neumí prodat. To jsem asi náročný zákazník, když chci slušné zacházení a nabídku přímo pro mě. Obchodním a neumí zachytit můj nákupní signál, můj souhlas, že  to beru. Systém umluvit argumenty platí stále. (měsíční výsledky nízké a prémie opět nebudou?)

Oproti tomu nákup auta byl pro mě hračkou, přestože cena byla podstatně vyšší než vybavení domácnosti technikou.  Majitel prodejny se mě zeptal, co si představuji a já na to „moje priority jsou automat, vyhřívané sedadlo, klimatizace a velký kufr“, pak už samé nepodstatné prkotiny a co nechci. S těmito údaji si pracovník obchodu věděl rady, prostě mi poslal foto a data k mému budoucímu autu.

Vybaví se mi jeden učebnicový příklad, možná i jasná scéna jako z pamětnického filmu, kde majitel klenotnictví prodává, s láskou v oku, umí doporučit, upřímně pochválit a poděkovat. S poklonou „Uctivý služebník, ať Vás zdobí a dělá radost….“.

Další zkušenosti jsou z jiného soudku, vidím odborníka na zdravou výživu a životní styl, který má nadváhu a očividně má zdravotní problémy, krásná vizitka a doporučení svých produktů, které mi chce prodat. Člověk, který mi povídá o prospěšnosti a vlivu na mé zdraví, jak mu mám věřit, když vidím, co vidím. (a když se rozloučíme, za  rohem si zapálí cigaretu a míří na oběd fast foodu)

Další odborník pochází z oblasti financí. Při uzavírání stavebního spoření mi pán sliboval péči a servis, po třech letech přišel, jak slíbil. Jenom měl na sobě tu stejnou košili, která už nebyla bílá a boty, které už nebyly chloubou vlastníka. Toto má být image úspěšného odborníka, za kterého se vydává? (naštěstí doba minulá, minulé století) Dnešní doba nese nový pohled, přijde mi radit odborník, jak vytvářet finanční rezervu na nepředvídatelné výdaje, pravidelně investovat. Realita je taková, že sám potřebuje pomoci.

Jak mám důvěřovat někomu, kdo káže vodu a pije víno (nebo obráceně)? Tito specialisté nebudí ve mně důvěru a možná nejsem sama, kdo přemýšlí a dumá, zda uzavřít tento kontrakt nebo koupit právě v tomto obchodě.

Mám takovou chuť si koupit své vybrané zboží, jenom není nikdo, kdo mi to umí prodat. Prostý důsledek všech mých životních zkušeností a pracně získávaných obchodních dovedností.

Možná výhoda, ušetřím. Možná nevýhoda, nemám, co zrovna potřebuji. Možná výhoda, potenciál pro uplatnění. Možná nevýhoda … ne já vidím ve všem samá pozitiva a výhody.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlasta Puklová | středa 10.4.2013 13:45 | karma článku: 11,13 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Vlasta Puklová

Jsem pružná a snadno se přizpůsobuji?

Slyším tuto větu a hlavou mi běží můj život, kdy jsem nebyla schopná ve svých třiceti letech rychle reagovat na životní situace. Je tomu dnes jinak? Jsem jiná a nepoznávám tu mladou ženu v sobě, která se tak bála změn, žila v obavách a nového.

29.10.2014 v 9:26 | Karma: 5,70 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Otázka: Kde mohu koupit dobrý čaj?

Odpověď. Milá kamarádko, Krásná otázka a moje odpověď bude tedy odpovídající. Chceš rychlou nebo správnou odpověď? Dobrý čaj. Co je to dobrý čaj a jak si ho představuješ? Mohu napsat pouze svůj, subjektivní názor na čaje, které používám sama.

1.3.2014 v 12:59 | Karma: 6,56 | Přečteno: 761x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

První kapitola prodává

Nová kniha Marka Dzirasy vznikala delší dobu než nám čtenářům bylo milé, přesto počkat se vyplatilo. Byla jsem u křtu a o to víc jsem se těšila na první řádky a slova muže, který inspiruje nejen český národ a obohatit i můj život.

14.2.2014 v 9:36 | Karma: 5,36 | Přečteno: 181x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Pravidla obchodního partnerství

Dostávám zprávu s termínem schůzky na skypu v 10,30. OK, potvrzuji termín. Čas plyne a druhý účastník hovoru není na příjmui, nekoná se. Žádná omluva ani zpráva, kdy se dostaví. Nejsem zvyklá na nedochvilnost ani na nedodržení termínů. Něco není v pořádku.

10.2.2014 v 21:11 | Karma: 6,21 | Přečteno: 436x | Diskuse| Ostatní

Vlasta Puklová

Vánoce, singl a kouzla

Pro singl jedince každoroční písnička, která má stejný text a každý rok je smutnější a více uplakanější. Singl ještě neznamená, že člověk nikoho nemá, je jenom bez partnera a přitom má rodinu, děti, rodiče, kamarády. Jsou lidé, kteří už nikoho nemají a jsou sami. Smutný, proto je dobrý mít skvělé přátele a udržovat s nimi vřelé vztahy i o vánocích.

21.12.2013 v 10:49 | Karma: 8,98 | Přečteno: 493x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Co teď dělají Zemanovi muži. Mynář má novou firmu, Kruliš si v ČNB polepšil

25. května 2024

Premium Někdejší hradní kancléř Vratislav Mynář rozšířil své podnikatelské portfolio o novou firmu. Bývalý...

Po práci na vojnu. Poláci trénují střelbu i první pomoc, vojenský výcvik lidi láká

25. května 2024

Premium Dobrovolnický vojenský výcvik byl v Polsku zaveden v roce 2016. Od té doby jeho popularita strmě...

Útok ze severu už máme pod kontrolou, řekl Zelenskyj. Navštívil Charkov

24. května 2024  21:19,  aktualizováno  21:41

Ukrajinské síly získaly „bojovou kontrolu“ nad oblastmi, kterými ruské jednotky tento měsíc...

Víme, kde má Putin bunkry, tvrdí Kyjev. Šéfa Kremlu přirovnal k upírovi

24. května 2024  20:40

Známe polohu bunkrů ruského vůdce Vladimira Putina, prohlásila ve čtvrtek ukrajinská vojenská...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 83
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 886x
www.puklova.cz

Seznam rubrik