Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Převážně nevážné glosování některých událostí 44.týdne

Shnilou českou politiku ovládají dinosauři, píše Economist. Britský týdeník The Economist zveřejnil velmi kritický komentář poměrů v České republice. Ve svém textu píše o tom, že někteří kritici označují českou politiku za "zahnívající partitokracii", tedy zahnívající vládu politických stran, které se brzy po listopadu 1989 zmocnily demokratického procesu. Mnoho jejich čelných představitelů systém od té doby zneužívá ve svůj prospěch, stali se z nich arogantní a zkorumpovaní lidé.  Čeští politici mají špatné renomé nejen v Česku, ale i v zahraničí, soudí The Economist. Podle statistik Transparency International se Česká republika na žebříčku zkorumpovanosti států pohybuje na stejné úrovni jako Saúdská Arábie a Jihoafrická republika. (www.lidovky.cz)

Komentář:Asi nejsem jediný, kterého by zajímalo, jak na tuto zprávu bude reagovat Petr Nečas, kdysi velký předvolební bojovník s korupcí. Nevládní zdroje říkají, že si prý  příliš častým používáním slova korupce přivodil na toto slovo velmi těžkou alergii. Ta se projevuje tak, že ve chvíli kdy Nečas uvidí, nebo uslyší slovo korupce, tak dočasně na několik vteřin zcela ohluchne a oslepne. Porucha skončí poté, co  toto slovo zmizí z dosahu jeho smyslového vnímání.  Navíc   tímto alergickým syndromem nakazil i ostatní členy své vlády. Jak známo, každá  alergie  se obtížně léčí a nedá se předpokládat, že by ke  zmírnění uvedených příznaků došlo  dříve, než před dalšími volbami. Alergie na korupci se již stala běžnou v celé  populaci, ale alergen  zmutoval a nepostihuje u  lidí  zrak a sluch, ale napadá výhradně čich. Podle politologů je to jeden z důvodů, proč většina voličů už nemůže vládu Petra Nečase ani cítit.

Koalice protlačila reformy.

Po šesti dnech jednání a nekonečných hodinách obstrukcí skončilo rekordně dlouhé jednání Poslanecké sněmovny. Vládní koalice schválila všechny rekordní zákony. Od ledna se například zvýší dolní sazba DPH na 14 procent, což povede ke zdražení potravin. Změny se týkají penzí, sociálních dávek či DPH. Sněmovna ukončila obstrukční maraton před 22. hodinou.Ve sněmovně v nočních hodinách totiž bylo jen 14 sociálních demokratů a devět komunistů, zatímco vládní tábor disponoval 87 členy, tedy téměř čtyřnásobkem hlasů. Výsledek vzbudil mezi koaličními poslanci nelíčené veselí. "Bohušu, vzdej to," vybídl slyšitelně předsedu ČSSD jeden z koaličních poslanců, když spěchal podpořit své kolegy do jednacího sálu. (www.lidovky.cz)

Komentář: Tuto výzvu sice pochopil Sobotka správně jako pokyn k hození ručníku do ringu, nicméně jej odmítl zrealizovat a urputně bojoval téměř osamocen dál, ne nepodoben kanonýru Jabůrkovi v bitvě u Hradce Králové.  Ve snaze přivolat na pomoc své stranické kolegy a nepřerušit přitom svůj řečnický výstup, postupně  naházel do jednacího sálu  boty, sako,kalhoty, obě ponožky, nátělník a trenýrky.  Časem by došlo I na ten ručník, ale ten téměř jako jediný zdroj oděvu zůstal Sobotkovi upevněn kolem pasu jako symbol vzdoru a odmítnutí se vzdát brutální převaze pravice. Sociální demokrati sice nezvrátili  bitvu o reformní zákony, ale Sobotka věří, že jeho osamělý boj voliči ocení v příštích volbách. Voliči však nejspíš “ocení“ naprostý nezájem levice o konečný výsledek tohoto parlamentního hlasování.

Švýcaři chtějí minimální mzdu 450 korun za hodinu.

Švýcaři vyrážejí do boje za vyšší minimální mzdu. Za hodinu práce by chtěli od příštího roku dostat minimálně 450 Kč. V ČR je minimální mzda 50 Kč za hodinu. (byznys.ihned.cz)

Komentář: Prostý výpočtem zjistíme, že švýcarský dělník na pásu je až devětkrát rychlejší, než jeho český kolega. Ten vedle něho nutně působí jako zpomalený záznam pohybu šneka vedle sprintu greyhounda. Námitka, že nikdo  žádného Švýcara na  lince  pracovat neviděl, neobstojí,  tato zdánlivá absence je pouze důkazem rychlosti pohybu švýcarských dělníků. Ti jsou proto  pro  lidské oko prakticky neviditelní.  Každý soudný člověk uzná, že 450 korun na hodinu je jen a pouze symbolickým oceněním tak heroického pracovního výkonu.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Leoš Prušvic | úterý 8.11.2011 11:55 | karma článku: 9,37 | přečteno: 516x
  • Další články autora

Leoš Prušvic

Já mám moc rád, když lidi hyperkorektně blbnou na kvadrát!

Tahle okřídlená, byť mírně upravená Švejkova věta, se mi připomněla během dnešního dne hned dvakrát.

31.1.2018 v 21:16 | Karma: 41,60 | Přečteno: 3723x | Diskuse| Politika

Leoš Prušvic

Malé podivení nad tím, proč zrovna předseda EU musí skládat hold Karlu Marxovi

Dne 4. května 2018 předseda EU pan Jean-Claude Juncker vystoupí na slavnosti v Trevíru při příležitosti oslav dvoustého narození Karla Marxe. Welt.de, 17.01. 2018.

29.1.2018 v 13:55 | Karma: 36,00 | Přečteno: 1272x | Diskuse| Politika

Leoš Prušvic

Jak se nestydět za tvory v čele této země

V listopadu 1989 jsem doufal, že skončila doba, kdy v čele tohoto státu stojí lidé, z jejichž chování mám jen trapný pocit studu. Uplynulo něco přes dvacet let a o křeslo prezidenta země se v lítém boji utkali dva přímo ukázkoví kandidáti trapnosti.

26.1.2013 v 20:05 | Karma: 15,24 | Přečteno: 652x | Diskuse| Ostatní

Leoš Prušvic

Kolik avatarů je ještě mezi našimi politiky ?

Volby jsou šťastně za námi, pomalu aby se člověk těšil na další, a politici nic. Žádné sypání popele na hlavu, žádné omluvy voličům za zpackané reformy nebo dokonce za nedodržení volebního programu své strany. Někteří partajní lídři dokonce mluví, jakoby za jejich volební výprask mohli sami voliči. A to se ještě při tom tváří jako veterináři, který uvažují, zda nevyhovující ovce poslat na nucený výsek, nebo jim dát ještě šanci.

16.10.2012 v 16:00 | Karma: 12,27 | Přečteno: 838x | Diskuse| Ostatní

Leoš Prušvic

Tisková zpráva. Praha, Pchonjang. 10. října 2015

Na pozvání předsedy vlády přijel dnes na oficiální návštěvu České republiky Vynikající soudruh, maršál KLDR a vůdce KLDR, soudruh Kim Čong Un. Po uvítání na pražském letišti se delegace, kterou kromě vůdce KLDR tvoří vojenští představitelé, političtí poradci, vedoucí závodů a další korejští odborníci, odebrala na pracovní oběd na Pražský hrad.

14.10.2012 v 21:25 | Karma: 17,38 | Přečteno: 955x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Devět mrtvých kvůli ohni. Před soudem stojí ředitel domova pro mentálně postižené

28. května 2024  7:41

Okresní soud v Chomutově začne projednávat případ tragického požáru v domově pro mentálně postižené...

Polsko koupí americké střely vzduch-země s doletem tisíc kilometrů

28. května 2024  6:09

Polsko koupí americké střely dlouhého dosahu JASSM-ER. Hodnota této smlouvy o nákupu nové výzbroje...

Poslanci začínají schvalovat zvýšení věku odchodu do důchodu nad 65 let

28. května 2024  5:59

Důchodovou reformu podle představ současné vlády Petra Fialy začínají v úterý na mimořádné schůzi...

Soud posoudí žádost třetího vítkovského žháře, Lukeš chce podmínečné propuštění

28. května 2024  5:30

Patnáct let strávil Jaromír Lukeš, třetí z vítkovských žhářů, ve vězení. Odsouzený byl k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 25
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1828x
No.....jak bych to řekl.....lepší už to nebude!

Seznam rubrik