Já mám moc rád, když lidi hyperkorektně blbnou na kvadrát!

Tahle okřídlená, byť mírně upravená  Švejkova  věta, se mi připomněla během dnešního dne hned dvakrát.

V prvním případě, když jsem se dočetl, jakou polízanici teď musí řešit norská lyžařská olympijská výprava, která vyfasovala jako součást svého oficiálního oblečení svetr, zdobený na rameni vikinskou runou ve tvaru jednoduché šipky. Runa má název Teiwaz a ve staré vikinské mytologii symbolizovala bojovnost, čest, vůli, zdravou soutěživost a odpovědnost. Symbolika tohoto starobylého znaku tedy jasně koresponduje s ideály, které by měly být vlastní každému sportovci startujícímu na tak významném podniku, jakým olympijské hry jsou.  Že si tuto magickou vikinskou runu zvolila zrovna norská výprava, souvisí s historickými kořeny Skandinávie a jistě i nemalou úlohu sehrál až piktografický význam znaku ukazující směr- kupředu k cíli.

Co čert nechtěl, nebo možná právě chtěl, runa Teiwaz se o téměř tisíc let po éře Vikingů stala oblíbeným znakem Adolfa Hitlera. Znak připomínající letící kopí dal do vínku prestižnímu studijnímu ústavu, který vychovával budoucí nacistickou elitu. Byl také rukávovým znakem Hitlerjugent a také polovojenských jednotek SA.  Právě tato historická souvislost se stala solí v očích aktivistů, kteří upozorňovali na to, že runu používají i neonacistické norské bojůvky bojující proti přistěhovalcům v Norsku. Námitky historiků, že runové písmo nacisté Norům nekorektně ukradli, nijak neobstály, hyperkorektní výchovou vycepovaní norští lyžaři odmítli ošipkovaný svetr nosit. Přitom málokdo věří, že již samotný výběr runy (celkem je jich 24) neprošel speciálním výběrem právě proto, aby nedošlo k protestům proti nekorektnosti jejího významu.  V opačném případě mohla být vybrána například runa Sowulo s významem síly k útoku a vítězství. Ta je zobrazována jako ostré „S“. Podobný, nicméně zdvojený znak nosili za IIWW na svých uniformách příslušníci útvarů SS. Byť tento symbol neměl původ ve vikinských runách, vzbudil by nejspíš v Norsku bouře silnější, než jsou ty, co vyřazují z provozu jejich těžební plošiny. Konec konců, hyperkorektní aktivisté mohli i sami navrhnout, jakou runu by měli jejich lyžaři na svých svetrech nosit.  Norové by pak mohli jen doufat, že by nezvolili například runu Eihwaz.  Jedná se o runu smolnou, symbolizuje i zánik a svým tvarem trochu připomíná zmuchlaný toaletní papír.

Další podobnou zprávu o předpodělané hyperkorektnosti je zpráva společnosti  H&M. Ta se rozhodla stáhnout z prodeje dětské ponožky znázorňující lego panáčka, jak sbíječkou kreslí vlnovku.  Tedy tak to aspoň vidí člověk nevyzbrojený hyperkorektní optikou.  Ti ostatní vidí obráceně napsané jméno Alláha. Ponožky byly neprodleně pro svou hypernekorektnost staženy z prodeje.  Jestli byl návrhář ponožek ukamenován, nebo sťat mečem,  již  nebylo zveřejněno. Nejspíše v rámci vnitrofiremní hyperkorektnosti.

S obavami očekávám, jaký hyperkorektní záchvat přijde příště. Co takhle třeba hyperkorektně  odstraňovat  řecký vlys, hojně zobrazovaný na antických, ale i novorenesančních stavbách. Když se začnete před tou stylizovanou vlnovkou různě stavět na hlavu a různě si ji rozdělovat a spojovat, vyjde vám svastika jak vyšitá. No uznejte, nebyla ta helénská kultura, jež položila základy současné Evropy, v podstatě strašně nehyperkorektní?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Leoš Prušvic | středa 31.1.2018 21:16 | karma článku: 41,60 | přečteno: 3723x