Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Komu slouží naše soudy?

Potenciálně se vlastně každý z nás může stát dlužníkem aniž o tom ví. Posílat platební upomínky není povinné a  je mnohem výhodnější malé pohledávky odprodat vymáhacím firmám. Ty se, více než o úhradu dlužné částky, zajímají o úhradu "odměny", která se obvykle pohybuje v částkách nad 6000 Kč i pro minimální pohledávky. Následující řádky popisují asi docela banální situaci, kterou u nás bohužel prožívají tisíce lidí.

 

Výzva s barevným pruhem k vyzvednutí doporučeného dopisu nevěstí obvykle nic příjemného. Dostal jsem takovou minulý týden. Na poště jsem zjistil, že zásilka je od obvodního soudu. Nevím o žádné soudní kauze, které bych se účastnil a tak jsem obálku netrpělivě otevřel. Po druhém přečtení kostrbatého úředního jazyka jsem začal chápat, že jsem žalovaný za nezaplacení částky 126,50 Kč Pražské plynárenské a.s. Dluh měl vzniknout v roce 2007 neuhrazením faktury na tuto částku. Soud neposlal žádné dokumenty, na jejichž základě byla dlužná částka stanovena, ale za to mi přikázal zaplatit těch 126,50 plus soudní výlohy 300 Kč plus 6 120 Kč jako „odměna“ právníkovi firmy, která dluh od Pražské plynárenské a.s. prý odkoupila a částku vymáhá. Alternativně jsem dostal možnost se odvolat a soudu předložit podpůrné dokumenty.

Možná jsem výjimka, ale prostě si doklady o úhradě 5 let neschovávám a právní detaily ohledně vymahatelnosti pohledávak v malíčku nemám. O dluhu jsem neměl ponětí, žádné upomínky nebo faktury jsem nedostal a smlouva s Pražskou plynárenskou a.s. zůstávala v platnosti a byla normálně plněná až do roku 2010. Ani při jejím ukončování nikdo nezmínil problém s jakoukoliv nezaplacenou částkou. Vypadá to tedy, že částku si buď někdo někde vymyslel, vystavil fakturu a prodal vymáhací firmě nebo se jednalo o opravdovou fakturu, která se ale zatoulala a místo zaslání upomínky ji někdo šikovný rychle odprodal než aby se s nějakou upomínkou obtěžoval. Za vymáhání totiž lze účtovat odměnu  6120 Kč zatímco zaslání upomínky je zdarma nebo za řádově menší poplatek.

Zvážil jsem možnosti a celou částku jsem zaplatil. Druhou možností bylo začít někde běhat, shánět neexistující doklady, psát soudu, čekat a pravděpodobně promeškat nějaké lhůty nebo nedodržet nějaké postupy. Vzhledem k tomu, že jsem často na cestách, byla takováto možnost velmi pravděpodobná a tak jsem živě viděl, jak se na mém bytě následně vyžívá exekutor. Najmout si na věc právníka by bylo ještě dražší, shánění nějakých potvrzení bych se stejně nevyhnul a nakonec bych z důvodů „nedostatečné dokumentace“ spor nejspíše stejně prohrál. Vím, že jsem se do boje v zájmu vylepšování celého systému pustit měl, ale z praktických důvodů jsem to neudělal.

Problém, který popisuji, není rozhodně a bohužel, ojedinělý. V různých obměnách jistě přivádí řadu lidí do velmi nepříjemných situací – každý jsme již nějaký podobný příběh slyšeli nebo četli.  Sám jsem došel k závěru, že jde spíše o výkupné než o úhrady dluhu. Pokud výkupné nezaplatíme, je v  sázce náš klid, čas nervy, ještě větší peníze, důstojnost atd.. Zaplacení výkupného může být proto vlastně nejlepším řešením. Smutné je, že vymáhat takové výkupné pomáhají parazitujícím jedincům a firmám naše soudy, které na druhou stranu jsou v mnoha jiných případech zoufale pomalé a svou pomalost svalují na pracovní přetížení. 

Autor: Jiří Pruša | středa 7.3.2012 17:18 | karma článku: 33,28 | přečteno: 2051x
  • Další články autora

Jiří Pruša

Letadélkem z Los Angeles do San Franciska a zpět

Před pár týdny jsem v rubrice Cestování iDnes zveřejnil článek o mém létání v Kalifornii. Trošku mě mrzí, že článek nejde propojit do mého blogu, protože bych se chtěl o krásné pohledy podělit i s jeho čtenáři. Text článku proto s malými úpravymi dávám nyní ještě na blog, ale většinu fotografií jsem dal jiných. Pokud by Vás zajímalo se podívat na ještě více fotografií z této cesty, klikněte si prosím také na http://cestovani.idnes.cz/letadlem-z-los-angeles-do-san-franciska-dy2-/kolem-sveta.aspx?c=A130123_153444_kolem-sveta_tom

3.2.2013 v 13:30 | Karma: 21,20 | Přečteno: 1449x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Já jsem si, na rozdíl od jiných, nenakradl nikdy ani korunu

V rámci boje o presidentskou funkci se čas od času objeví věci, které nás zaujmou nebo překvapí.

24.1.2013 v 13:00 | Karma: 24,70 | Přečteno: 1574x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

Je důležitější ego politiků nebo zdraví národa?

Různé průzkumy ukazují, že až 80% zdravotních problémů, se kterými v dnešní době lidé běžně bojují, trápí se a s jejichž přispěním předčasně umírají, je způsobeno nezdravými stravovacími návyky a nedostatkem pohybu. Jedná se o nemoci jako diabetes 2. typu, vysoký krevní tlak, artróza, kardiovaskulární nemoci, trombóza, obezita, některá nádorová onemocnění a řada dalších zdravotních problémů. Když jsem tohle vše z různých studií vyčetl, začal jsem přemýšlet, jak je možné, že si lidé tak dobrovolně kazí zdraví, snižují kvalitu života a nakonec i krátí život

23.12.2012 v 9:21 | Karma: 18,06 | Přečteno: 970x | Diskuse| Ostatní

Jiří Pruša

České aerolinie jsou na prodej

Nedávno se objevila zpráva, že o možnou koupi Českých aerolinií projevili zájem dva potenciální kupci – Korean Air a Qatar Airlines. Zatím je to sice jen nezávazné vyjádření, ale je to asi jediná příležitost pro ČSA, jak přežít. Od roku 2003, kdy se ČSA dostaly pod přímé řízení politických stran, byla totiž za podnikovou strategii vydávána spíše jen zbožná přání jejich momentálního managementu, který ke svým funkcím většinou nepřicházel na základě prokázaných odborných schopností.

18.12.2012 v 9:55 | Karma: 31,61 | Přečteno: 2854x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Pruša

Vylodění v Normandii

Vylodění spojenců v Normandii představovalo závěrečnou fázi 2. světové války. 6. června je 68. výročí tohoto vylodění a ve svém článku Vám chci ukázat pár neobvyklých obrázků na vyloďovací pláže. Je z nich patrné, o jak náročnou operaci se jednalo. Spojenečtí vojáci, kteří se jej zúčastnili si určitě zaslouží náš respekt a vzpominku. Také snad bude prospěšné věnovat alespoň část našich myšlenek něčemu vznešenějšímu než je naše politika a naši politikové, kteří nás dnes tolik zahlcují.

5.6.2012 v 17:06 | Karma: 38,27 | Přečteno: 6752x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Americký podmořský dron inspirovaný rejnokem už není jen vize, prošel testy

2. května 2024  19:28

Americká společnost Northrop Grumman dokončila testy podvodního plavidla bez posádky (UUV) s...

Vlak bez strojvůdce ujel několik kilometrů, pak vykolejil. Řítil se stovkou

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  19:28

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

Jako v komunistickém Československu. Britský novinář obviňuje vlast z cenzury

2. května 2024  19:20

Velká Británie má problémy se svobodou slova, lidé se bojí říkat nahlas názory o kontroverzních...

Škodlivé ruské aktivity mimo jiné v Česku nás znepokojují, uvedlo NATO

2. května 2024  19:12

Severoatlantickou alianci znepokojují nedávné škodlivé aktivity na území členských států bloku,...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 45
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3720x
Letec a publicista
 

Držitel českého rekordu v počtu dosažených letišť. 
 

Fotky, videa, reportáže z mých expedic najdete na FlyingRevue.cz.
 

Knihy: 
- Svět letecké dopravy
- VFR Communication (výuková online aplikace pro piloty) 
- VFR anglická komunikace
- Chytré létání
- Abeceda reálného socialismu a další 

Seznam rubrik