Z krále čeledínem

Ještě před několika hodinami se zdálo, že Boris Johnson má všechny trumfy. Jeho brexitová strategie se zdála být neprolomitelná.

Nyní je vše jinak. Sázka na strašení tvrdým brexitem během vyjednávání s EU se rozpadla jak domeček z karet. Britská dolní komora parlamentu schválila návrh zákona, kterým tzv. divoký brexit prakticky vylučuje. Aby toho nebylo málo, hned nato zamítla i poslední stéblo, jehož se premiér toužil zachytit, totiž předčasné volby 15. října. Z politika, z něhož sršelo sebevědomí a odhodlání, je člověk, jenž (v tuto chvíli) nemá co nabídnout.

Je to jen několik málo dní zpátky, kdy se zdánlivě geniálním tahem pokusil z procesu britského odcházení z EU vyšachovat britský parlament. Povinná přestávka do půli října měla zajistit, aby případní rebelové neměli dostatek času na zvrácení daného scénáře. V tu chvíli se zdála jeho pozice zcela neotřesitelná.

Pomsta britského zákonodárného sboru byla však rychlá, tvrdá a nekompromisní. Proti riskantnímu a důsledky nepředjímajícímu postupu svého šéfa zvedlo ruku i 21 konzervativních poslanců. Okamžitě byli vyloučeni z poslaneckého klubu. Pozoruhodné. Mnohé to vypovídá o atmosféře v rámci Konzervativní strany i britské politiky vůbec. Proti své straně hlasoval i vnuk Winstona Churchilla Nicholas Soames.

Boris Johnson byl jednou z hlavních tváří probrexitové manipulace s veřejným míněním před hlasováním v červnu 2016. Dobře si pamatujeme výkřiky o škodlivosti pracovníků z východních zemí EU pro ekonomiku Spojeného království, či o tom, kolik miliard liber stojí Británii každoročně členství v EU. Rozsévání strachu a negativních emocí. Standardní scénář. A jako každý správný demagog, ve chvíli, kdy lidé pod tlakem neseriózních informací volili tak, jak si přál, splynul jakoby s davem a začal vyslovovat neprůstřelnou větu: Je nutno respektovat vůli občanů, britský lid rozhodl a já jen plním jeho vůli! Kdo by se opovážil tohle zpochybnit, že.

Ovšem nezapomeňme, že tím, kdo vypustil džina z lahve, byl David Cameron. On naprosto nedocenil rizika vyplývající ze všelidového hlasování. Každé takové referendum je nanejvýš problematické, neboť vždy se najdou ctižádostiví chytráci, kteří se ho snaží zneužít ve prospěch svých politických ambicí. Tito lidé pak voličům neříkají rozumné argumenty pro a proti, nýbrž jen to, co chtějí určité skupiny slyšet. To, co je emocionálně rozechvívá, a tím motivuje jít k volbám a hlasovat v souladu s přáním manipulátora.

Tvrdí brexitáři budou možná ještě rádi, dostanou-li šanci počtvrté hlasovat o smlouvě s EU, již vyjednala Theresa May, a kterou třikrát smetli ze stolu. V opačném případě jim hrozí, že si nechají (jakýkoli) brexit proplout mezi prsty.         

 

 

 

 

 

 

https://ct24.ceskatelevize.cz/svet/2914604-britsti-poslanci-budou-jednat-o-zakonu-zakazujicimu-tvrdy-brexit

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Provazník | čtvrtek 5.9.2019 0:55 | karma článku: 12,91 | přečteno: 267x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94

Jan Provazník

Pikorova menšina

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99

Jan Provazník

Otevření třetího oka

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99

Jan Provazník

Každý je vegetarián

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11