Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Odcházení pána lži

Celá planeta sledovala a sleduje v přímém přenosu nedůstojné chování amerického prezidenta, jehož lidská nezralost se pod tlakem okolností projevila až s ohromující otevřeností.

Jsou to vpravdě historické volby. Ještě za sto let se o nich v Americe bude mluvit jako o volbách, v nichž byla v sázce samotná demokratická povaha Spojených států. Donald Trump dokázal během pouhých čtyř let významně rozkolísat a rozjitřit sociální a politickou atmosféru své země. Dokázal brutálním způsobem rozštěpit americkou společnost, tu společnost, jež je na rozdělení v běžném smyslu slova navyklá, vždyť každé čtyři roky dochází v souvislosti s prezidentskou volbou k její nemalé polarizaci.

Není jisté, že by podobnou intenzitu vnitřního pnutí zvládly USA další čtyři roky. Pokud jde o zahraniční politiku, lze předpokládat, že Trumpova útočná a bezohledná forma politického aktivismu by vedla k vyhrocení napětí v různých částech světa. Vztah USA s komunistickou Čínou by byl zatížen do té míry, že riziko horkého konfliktu by přesáhlo únosnou mez.  

Není to tak dávno, kdy Republikáni byly stranou konzervativních hodnot. Co z těchto hodnot zbylo po čtyřletém působení Donalda Trumpa?

Úcta k lidskému životu od početí až ke smrti? Přísná potratová politika? Ano, to je konzervativní hodnota.

Vypjatý nacionalismus? Nikoli, tato věc nemá s konzervatismem nic společného, jde o národně socialistický politický prvek, čili o element vycházející ze skupinové identity, jež ve svém důsledku potírá svobodu a důstojnost jednotlivce. Nic na tom nemění skutečnost, že nejeden národovecký populista prohlašuje sám sebe za konzervativního politika.

Vyvolávání strachu z imigrantů v zemi, kde krom pár indiánů je každý přistěhovalcem nebo potomkem přistěhovalců? Ne, to není konzervativní hodnota, je to jen účinná, staletími prověřená forma hrubého populismu, založená na probouzení strachu „z těch druhých“.

Zdůrazňování práva na držení zbraně? Jedná se o konzervativní hodnotu pouze v tom smyslu, že jde o důležitou tradici pro Američany. Ve skutečnosti zde vidíme ultraliberální politický postoj, jehož jakékoli konzervativní zpřísnění je odmítáno odkazem na Druhý dodatek Ústavy USA, ve které je toto právo ukotveno. K tomu je třeba podotknout, že i konzervativní člověk, je-li rozumný, vnímá, že to, co bylo dobré v roce 1791, nemusí být dobré v roce 2020.

Odmítání ekologické odpovědnosti? Jak se to vezme. Dříve platilo, že ekologický aktivista byl něco jako meloun. Na povrchu zelený, uvnitř rudý. Dnes je jiná situace, environmentální agenda se stala nedílnou součástí konzervativních stran, neboť odpovědnost jako jednu ze základních konzervativních vlastností je nutno aplikovat nejen na člověka, ale i na zvířata a celou planetu.

Odmítání vědeckých a společenských elit, útoky na svobodná média, latentní rasismus?  Ne, to nejsou konzervativní hodnoty, pouze laciný levičácký populismus.

Nevím, ale mám pocit, že Republikánská strana se bude z tohoto záchvěvu vzpamatovávat po desetiletí. Může si to sama. Tato Velká stará strana instalovala do funkce prezidenta USA člověka intelektuálně a mravně oslabeného, jenž je vším, jen ne konzervativním politikem. Hlavním viníkem není Donald Trump, nýbrž lidé, kteří jej nominovali, instalovali a udržovali ve funkci. Pokud se chce Republican Party vydat na cestu vnitřní obrody, první krok, jež musí podstoupit, je zbavit se pana Trumpa. I to bude pro ni tvrdým oříškem, svár uvnitř této strany bude enormní, nicméně nelze jinak, každá katarze bolí.

Bude-li výsledkem tohoto čtyřletého extempore s panem Trumpem uvědomění, že konzervativní hodnoty jako úcta k životu, čest, spravedlnost, řád práva, svoboda a důstojnost jednotlivce stojí výše než okamžitá politická moc, pak to stálo za to, a Grand Old Party bude opět onou důvěryhodnou silou na americkém politickém nebi.           

 

Autor: Jan Provazník | sobota 7.11.2020 18:24 | karma článku: 22,21 | přečteno: 859x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

Spirituální dvojník, jehož vytváří naše podvědomí, je poměrně zajímavé téma okultní oblasti. Jeho vzezření věrně zobrazuje stav naší duše v současné chvíli naší osobní evoluce.

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94 | Přečteno: 117x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Pikorova menšina

Ing. Vladimír Pikora, Ph.D., hlavní ekonom skupiny Comfort Finance Group, se v článku pro České noviny rozhorlil nad možností, že by o případném přijetí Eura mohla rozhodnout vláda proti vůli většiny lidí v ČR

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99 | Přečteno: 2895x | Diskuse| Politika

Jan Provazník

Otevření třetího oka

Otevřít šestou čakru astrálního těla lze dvěma způsoby. Poctivou mnohaletou prací na sobě samém, nebo násilnou cestou v rámci rituální magie. Heinrich Faust hledal třetí způsob, když se rozhodl dát v sázku svou duši.

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99 | Přečteno: 273x | Diskuse| Poezie a próza

Jan Provazník

Každý je vegetarián

Lidi lze zaškatulkovat podle lecčehos, třeba podle toho, co jí či nejí. V případě tohoto kritéria však málokoho napadne, že přísně vzato jsme všichni vegetariáni, rozdíl je pouze v míře odříkání masitých pochutin.

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11 | Přečteno: 248x | Diskuse| Společnost

Jan Provazník

Podivný článek švýcarského tisku

Noviny Neue Zürcher Zeitung přišly s nečekanou informací. Americký prezident Joe Biden navrhl prý v půli ledna prostřednictvím šéfa CIA Williama Burnse možné řešení probíhajícího válečného konfliktu.

3.2.2023 v 19:02 | Karma: 23,15 | Přečteno: 1211x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 48
  • Celková karma 3,94
  • Průměrná čtenost 1502x
Soudní překladatel (NJ).

FFUK obor filosofie.

Bibliografie:

Svatý grál na čtyřech rovinách bytí, Malvern 2014

Hérakleitos ve světle mythické moudrosti, Malvern 2017

Ódinova cesta, Fabula 2023

Záliby - příroda, klasická hudba, šachy.

Seznam rubrik