Naprostý justiční kolaps

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle rozhodnutí středočeského krajského soudu nemusí omlouvat Transparency International (TI) za své výroky o tom, že je organizace zkorumpovaná. 

Na první pohled by se mohlo zdát, že jde o velmi jednoduchý případ. Pan Andrej Babiš opakovaně obvinil neziskovou organizaci z korupce, ta věc dala k soudu a chtěla omluvu. Premiérův advokát Jiří Urbánek měl výrazně zúžený manévrovací prostor, byl nucen vařit z vody, o což se také pokusil. S vážnou tváří prohlásil, že pan Babiš jen prezentoval své názory, a že nešlo o skutková tvrzení, která by se ukázala jako nepravdivá. Což je ovšem lež jako věž, neboť tvrzení „zkorumpovaná neziskovka“ je jednoznačný popis skutkové podstaty, buď je zkorumpovaná, pak mám pravdu, nebo není, pak jsem říkal nepravdu s jasným úmyslem poškodit druhou stranu, a omluva je namístě. Hodnotící výrok vypadá zcela jinak, třeba ... „myslím si, že ten člověk to svým vyjádřením přehnal“...apod.   

Druhý argument pana Urbánka je podobný. Premiér Babiš podle něj označoval Transparency International jako „zkorumpovanou“, neboť jedním z jejích finančních zdrojů jsou ministerstva, tedy stát. Opět neuvěřitelná věc. Jste učitel, úředník, policista, divadlo nebo třeba sportovní klub? Jste odkázán na podporu eráru? Pak Vám mohu nadávat do zlodějů. Ta logika bere dech.

Dobře, jak jsem poznamenal, pan advokát Urbánek byl vzhledem k povaze sporu v nezáviděníhodné situaci. Co měl chudák dělat. Rozumné argumenty nebyly k dispozici, tak vařil z vody. Konal jen svou profesionální povinnost vůči svému klientovi. Potud vše v pořádku.

Co je ovšem na celé věci k nevíře, že pan soudce středočeského krajského soudu Vladimír Sommer tuto slaboduchou argumentaci v podstatě přijal, a na jejím základě vyslovil závěrečný výrok. Andrej Babiš se omlouvat nemusí. Právo na svobodné vyjádření je v tomto případě silnější než právo na zachování dobrého jména.

Opět tu tedy máme ono nedocenění síly slova, té nejmocnější zbraně, jejíž zneužití již tolikrát znamenalo zhroucení do té doby fungující demokracie. Slovo je mocnější než pěst, než jakákoli vnější síla. Pozitivní síla slova tvoří celé světy, na druhou stranu energie, která moc slova zneužívá, je stejně tak účinná ve svých negativních důsledcích. Prosím nepodceňujme moc slova ve jménu neomezené svobody vyjadřování. Tato cesta nemá dobrého konce.  

Rozsudek není pravomocný, TI se proti němu odvolá. „Myslím si, že premiér nemá účelově lhát. Ovlivňuje tím celou společnost, dělá ze lži politickou normu,“ komentuje verdikt ředitel TI David Ondráčka.

„Nesouhlasíme s tím, že se soud nezabýval pravdivostí a faktičností výroku. Máme za to, že Andrej Babiš svými lživými vyjádřeními naše jméno poškozuje. Respektujeme svobodu projevu, ale je potřeba oddělit věcnou kritiku od záměrně poškozujících výroků,“ uvedl právník TI Petr Leyer. „Jeho napadání začalo ve chvíli, kdy jsme začali upozorňovat na jeho střet zájmů. V tomto ohledu si myslím, že ten signál je poměrně negativní,“ dodal. Rozsudek podle něj může být nebezpečným precedentem pro všechny kritiky politiků z řad občanské veřejnosti.

 

Zdroj: https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3051572-babis-se-transparency-international-omlouvat-nemusi-prohlasoval-o-ni-ze-je

 

Autor: Jan Provazník | sobota 22.2.2020 18:10 | karma článku: 44,08 | přečteno: 14829x
  • Další články autora

Jan Provazník

Dvojník

2.4.2024 v 0:38 | Karma: 3,94

Jan Provazník

Pikorova menšina

29.11.2023 v 17:39 | Karma: 26,99

Jan Provazník

Otevření třetího oka

22.7.2023 v 17:11 | Karma: 6,99

Jan Provazník

Každý je vegetarián

28.2.2023 v 18:42 | Karma: 6,11