Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sex ve městě s Klárou Mandausovou

Nečekejte však nějaký pikantní příspěvek do fotoblogu, jedná se o knihu „Slunečnice“, kterou  Klára Mandausová, nejlepší bloggerka roku 2010, nedávno vydala a o níž šéf Hospodářských novin Petr Šimůnek uvedl: "Je to takový Sex ve městě po česku. Chytřejší. Opravdovější." Jako příznivci blogu Kláry Mandausové a zároveň autoři-konkurenti jsme byli samozřejmě zvědaví, jestli bude tahle kniha tak příjemným čtením, jakým rozhodně je zmiňovaný blog. 

 Protiklady blogujou:

Ženská: Není příliš času se pitvat v citech, protože se pořád něco děje.

Chlap: Garantuju vám, že až to skončí, řeknete si – skvělé čtení, bože.

 

Renata (očividně ženská):

Ačkoliv by Slunečnice Kláry Mandausové svým rozsahem mohla být nazvána románem, stylem spíš připomíná dlouhý fejeton. Hlavní hrdinka Kristina je, stejně jako sama autorka, novinářka. Je vtipná, pracovitá a vdaná. Svět kolem i sama sebe vidí se zdravou dávkou kritiky a hlavně vnitřního humoru, který je servírován v osobitých parafrázích.

Taky jsem se rozcházela. Buď jsem dělala, že jsem se přestěhovala na Jupiter, nebo řekla, že to nekončí. Že je jen přestávka.

Typické jsou krátké věty a rychlé střídání scén, což je nejen moderní způsob pojetí, ale ještě to umocňuje dojem neustálého shonu, ve kterém se Kristina nachází. Není příliš času se pitvat v citech, protože se pořád něco děje. Do hlavy hrdinky více nahlédneme až těsně před závěrem knihy. Podobně jako pocity je svým způsobem jakoby „zanedbáván“ děj, který tak nějak běží vedle Kristiny a čtenář ho registruje jaksi mimoděk. To ale nevadí, protože si můžeme ledacos domyslet, jsme k tomu navedeni nepřímo. Základním stavebním kamenem knihy zkrátka není ani tak příběh, jako spíš originální a současný humor. A tak přestože je hrdinkou žena, která řeší (nejen) manželské trable, nejedná se o typickou knihu pro ženy. Věřím, že stejně pobaví i muže.

Stela umí krásně chodit pěšky. Když jde na patnácticentimetrových podpatcích, mají na ortopedii narváno. Chlapama se zablokovanou krční páteří.

 

Milan (očividně chlap):

Občas jsem se do příběhu hlavní hrdinky Kristiny natolik ponořil, až jsem párkrát skoro zapochyboval, jestli mě pánbůh skutečně narouboval do správného těla. A pak, většinou krátce nad ránem, s očima opuchlýma jak nohy čerstvě vysvobozené v Prčicích z pohorek, jsem ještě dlouze musel přemýšlet o tom, co že je vlastně pravdivého na teorii Marsu a Venuše.

Ač chlap, pod spoustu životních přehmatů, kotrmelců a mnoha dalších nechtěných figur  titulní románové postavy bych se totiž z fleku mohl podepsat taky. Jenomže trochu jinak – bez slz, bez navenek zjevných projevů emocí, zato s pravidelným poťukáváním základního stavebního kamene mého vlastního budoucího infarktu. Chlapi přece nebrečí, ne?

Kdo zná blogové příspěvky Kláry Mandausouvé, ví, o čem je řeč. Tedy, přesněji řečeno, spíš jen tuší, protože Slunečnice, na kterou jsem se už dlouho těšil, v mnohém předčila i má očekávání.

Svižně, vtipně a velmi upřímně napsaná zpověď autorky (Kláro, mě nikdo nemusí v předmluvě přesvědčovat, že Vy sama opravdu nejste Kristina – já tvrdím, že to prostě musíte být Vy!) podle mého soudu většinu čtenářek naplní blaženým pocitem, že tohle všechno, s čím si samy kolikrát nevědí rady, je úplně normální. Že v tom, jak se říká, nelítají samy. Báječná útěcha, myslím. No a pro nás ostatní, kteří nezřídka pozorují ten pravý ženský svět jakoby za vysokou, neprostupnou zdí, nainstalovala Klára ve své knize pohodlná, doširoka otevřená vrátka. Průchod, kterým se bez potíží, a dokonce se zájmem a plni zvědavosti, můžeme podívat i do míst, odkud k našim mužským smyslům většinou dorazí pouze pro nás nepochopitelná koncovka čehosi, co začalo tak nevinně... Jak říká hlavní hrdinka příběhu: Na jednom konci světa mávl motýl křídlem a na druhým je z toho uragán.

Přál bych nám všem, kterým se při zájmu o druhé pohlaví neprobudí v břiše pelikán (řečeno slovy Kristiny), ale o kus níž úplně jiný pták, abychom mohli co nejčastěji být se svými partnerkami ve chvíli, kdy ten pomyslný motýl teprve roztahuje křídla... Protože jinak (opět slovy Kristiny):

Jsem zpocená, rozcuchaná, ulítaná a na sex mám chuť asi jako na chilli papričku. Do prvního kousnutí se mi moc nechce.

Jenže neumím říkat, nemám chuť. Protože Pavel je pak smutný. A já nechci, aby byl.

Koukám přes mohutné rameno do stropu. Do háje, co myslel tím, že stejný boty měla jeho babička?

Až to skončí, napíšu o právech žen na kvalitní sex. Taková blbost, bože.

Co říct na závěr? Začtěte se do „Slunečnice“ Kláry Mandausové a garantuju vám, že až tohle skončí, řeknete si – skvělé čtení, bože.

Autor: Milan Prokš | pátek 4.2.2011 14:02 | karma článku: 20,09 | přečteno: 4317x
  • Další články autora

Milan Prokš

Bolest neutopíš

Skutečné příběhy přitahují čtenáře nejvíc, snad proto, že je lepší se jim vyhnout a jen o nich číst, než je skutečně na vlastní kůži prožít. Zavřete knihu, vydechnete, ale to mrazení kdesi uvnitř zůstává po nějaký čas s vámi...

17.10.2021 v 18:59 | Karma: 4,95 | Přečteno: 297x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Bezva knížky pro děti

Všichni moc dobře víme, co naše děti baví nejvíc - hrát si. Pořád dokola... Co je naopak nebaví vůbec - číst, nebo se dokonce učit...

17.8.2020 v 22:10 | Karma: 6,79 | Přečteno: 180x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Kráska přichází

Egypt, faraoni, starověk... Z téhle doby si ve své chabé paměti dokážu vykřesat opravdu pouze pár vědomostí, nabytých kdysi v dost nudných hodinách dějepisu na základní škole.

20.10.2018 v 17:37 | Karma: 9,94 | Přečteno: 295x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Oběšenci jdou s námi

Až s vámi chřipka flákne na pár dnů do postele, tak, jak se to stalo minulý týden mně, a nebudete mít náladu na nic složitého, doporučuji sáhnout po tenké knížce Oběšenci jdou s nám.

1.2.2018 v 9:28 | Karma: 8,01 | Přečteno: 255x | Diskuse| Kultura

Milan Prokš

Víš, Kláro...

Letní povídka pro Víkend MF DNES: Víš, Kláro, kluci to maj vážně těžší. Holka si vždycky prostě jenom vybere, ale my musíme furt na něco čekat.

10.8.2013 v 22:00 | Karma: 10,22 | Přečteno: 410x | Diskuse| Poezie a próza
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Řidič Porsche srazil ve Vysočanech ženu s kočárkem, ta utrpěla vážná zranění

1. května 2024  20:36

V pražských Vysočanech sjel řidič automobilu ze silnice a srazil ženu s kočárkem. Podle mluvčího...

Školák měl v osmi letech dvě mrtvice. Nemocných dětí od covidu přibývá

1. května 2024

Premium Netušili jsme, že mrtvici mohou dostat i děti, říkají rodiče těch, které to zažily. Některé dokonce...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13,  aktualizováno  19:46

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1039x
Je to sice už hodně dávno, ale podařilo se mi napsat knihu. Vlastně jsem napsal jen půlku knihy. Tu druhou psala spisovatelka Renata Šindelářová. A obě půlky dohromady vytvořily román. Román psaný střídavě z pohledu muže a ženy. Dali jsme mu jméno PROTIKLADY.