Tady přece nejde o ČSSD, ale o Paroubka

ČSSD má pravdu, když říká, že házení vajec nepatří ke slušnosti. Bohužel je v této zemi poněkud divná, možná až zdegenerovaná politická kultura, která přispívá právě k takovýmto projevům - a mohou za to víceméně všichni, kdo se pohybují ve vysoké politice, tedy všechny strany včetně ČSSD, resp. někteří z jejich představitelů.


Domnívám se, že se nejedná o útoky proti ČSSD jako celku, ale spíše proti jednotlivcům - zejména proti Jiřímu Paroubkovi a Davidu Rathovi. Stačí si vybavit, jakým stylem někdy vystupují a jednají - prostě se slušností to kolikrát nemá co dělat (i když v tom si můžou podat ruce s některými politiky ODS, lidovců, zelených i komunistů). Pánové z ČSSD by si měli uvědomit, že nejen ODS je jejich politickým nepřítelem a může na ně útočit. Existuje spousta lidí, kteří nejsou spojeni s žádnou stranou a prostě se jim jenom nelíbí chování J. Paroubka nebo D. Ratha, jejichž vystupování je často vulgární anebo se jim někdo z nich prostě hnusí či se jim zdají pouze nesympatičtí. A to můžou být přívrženci ostatních parlamentních i neparlamentních stran, stejně jako lidé, kteří se o politiku nezajímají. Předvolebních setkání jsou denně v Česku spousty a probíhají v klidu. Jak je možné, že se vejci hází téměř výhradně na mítincích, kterých se účastní předseda Paroubek?
Podívejme se na reakce lidí, kteří si založili skupinu na Facebooku a organizují částečně tohle házení - těžko mi někdo namluví, že všechno je dílo ODS nebo třeba Mladých konzervativců, i když připouštím, že jim to až do středečního útoku mohlo vyhovovat. Ovšem zorganizovat masový útok je už proti zájmům i té "nejradikálnější" části ODS. Stejně dobře tyto akce můžou vyhovovat ostatním pravicovým subjektům (Libertas, Svobodní, Suverenita apod.), které můžou nachytat ty pravicové voliče, kteří uvěří, že za útoky stojí ODS a raději zvolí "méně agresivní" pravicovou stranu. Anebo to můžou být částečně akce radikálů a extremistů z řad Dělnické strany či KSČM, s kterými ČSSD soupeří o určité skupiny voličů (staré kádry, nespokojení, naštvaní voliči, nezaměstnaní atd.). V konečném důsledku tato velká akce může ČSSD i pomoci, kdy voliči ve volbách "politují chudáka" Paroubka. Takže proč by za tím nemohla stát i samotná ČSSD? Navíc jedním z předchozích vrhačů vajec byl syn jednoho z vysokých funkconářů ČSSD. A podobných variant je možné vymyslet spoustu. Těžko říct, kde je pravda a možné je všechno. Zbytečně se však celá záležitost dramatizuje - zatím létají jenom vejce a ne třeba kameny. Ale i tak se mi to nelíbí a Paroubkovi a spol. to nezávidím.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jaromír Příkazský | sobota 30.5.2009 22:33 | karma článku: 26,90 | přečteno: 1851x
  • Další články autora

Jaromír Příkazský

ANO, bude skutečně líp?

25.11.2014 v 19:11 | Karma: 9,01

Jaromír Příkazský

ODS spadla ještě málo

1.12.2013 v 11:48 | Karma: 15,14

Jaromír Příkazský

Konec B. Sobotky v politice

27.10.2013 v 10:57 | Karma: 18,69