KSČM a výzva k zúčtování posledních 20 let

Dnes jsem si se zájmem přečetl, jak si většina společnosti přála v roce 1989 zachovat socialismus, alespoň to tvrdí KSČM. A těžko se to bude vyvracet. Položme si však otázku: „Proč?" tomu tak bylo.

Odpovědí může být logické konstatování, že nic jiného než socialismus lidé po 40 letech socialistického hospodářství ani neznali, a proto nemohli požadovat kapitalismus. Kdo z lidí věděl, jak kapitalismus funguje? Kdo s ním přišel do styku, aby ho mohl v roce 1989 požadovat? Nabízel snad někdo ze socialistických (a v podstatě i opozičních) elit v době pádu režimu možnost srovnání socialismu a kapitalismu, aby si lidé mohli vybrat? On totiž možná celý pád režimu nebyl ani tak o represích, nesvobodě či nemožnosti cestovat jako spíše o ekonomické vyčerpanosti a neschopnosti uspokojování hmotných potřeb obyvatelstva tak, jak tomu možná v 70. a první polovině 80. let ještě relativně bylo. V tomto směru byl pád nedemokratického režimu v Československu spíše pádem ekonomického systému.


Dalším dnešním prohlášením bylo, že za vývoj po roce 1989 nese hlavní díl odpovědnosti Václav Havel - v tom nezbývá než s KSČM souhlasit. Akorát bych přidal malý dovětek - „ještěže tak!". Nebýt Havla (a dalších schopných osobností, uveďme za všechny Klause a Zemana), tak těch uplynulých 20 let mohlo vypadat mnohem hůře. Zkusme si představit, že by naši zemi v tehdejší době vedli pánové Paroubek nebo Topolánek, kteří se dokážou dohodnout tak maximálně na tom, že se dohodnou...


Dnes, 20 let po sametové revoluci, jsme v Evropské unii, v OECD, NATO - prostě  žijeme ve světě materiálního dostatku, bezpečí a požíváme svobody (se všemi obtížemi, které k tomu patří). Podívejme se na okolní svět a upřímně si sami sobě odpovězme, které země se mají lépe než Česká republika a zejména o kolik. A teď si odpovězme na otázku, které země jsou na tom špatně. A zkusme si představit situaci a odpovědi na stejné otázky v roce 1989...ať si každý odpoví sám.


Bylo těch 20 let opravdu tak špatných? A je to dnes opravdu taková hrůza, jak říká KSČM? Vyzývám tedy, stejně jako komunisté, ke složení účtů lidu České republiky. Domnívám se, že tohle si každý alespoň trochu rozumně uvažující člověk dokáže bez problémů vyúčtovat a zhodnotit sám. A abychom byli spravedliví, tak vyzvěme také komunisty, aby složili účty oni sami za 40 let vlády před rokem 1989. Zdá se mi, že tak dodnes neučinili.

Autor: Jaromír Příkazský | pátek 13.11.2009 19:08 | karma článku: 26,43 | přečteno: 1245x
  • Další články autora

Jaromír Příkazský

ANO, bude skutečně líp?

25.11.2014 v 19:11 | Karma: 9,01

Jaromír Příkazský

ODS spadla ještě málo

1.12.2013 v 11:48 | Karma: 15,14

Jaromír Příkazský

Konec B. Sobotky v politice

27.10.2013 v 10:57 | Karma: 18,69