Naši diletanti

Podle peří poznáš ptáka, podle řeči nezdvořáka. A nejenom to. Pečlivé naslouchání toho, co ostatní říkají nám může pomoci odhalit charakter, úmysly a ledacos jiného o řečníkovi.

V posledních týdnech mě v tomto směru velmi zaujaly tyto výroky.

 

Vedli jsme neformální debatu na vládě.
Pravila zhruba před měsícem ministryně financí Alena Šillerová. 
Kupodivu nešlo o návrh státního rozpočtu, daně nebo důchodovou reformu. Nebo dokonce o finanční kompenzace lockdownu pro podnikatele, kterým stát zakázal vykonávat jejich činnost.
I kdepak. Vláda se neformálně bavila o tom, jaké další zákazy svému zlobivému národu naordinují.
A mě by zajímalo, co znamenalo v tomto kontextu slovo neformální. To se členové vlády sešli v zasedací místnosti u vitríny se zákusky? Nebo si nabrali zákusky, popadli bandu s kafem a odkráčeli do zahrad Strakovy akademie, udělali si na trávníku malý jarní piknik a tam neformálně probírali, jaké že to další zákazy naordinují? O tom, že boj s epidemií by měl podle práva této země řídit Ústřední krizový štáb a každé opatření by mělo být podloženo seriózními informacemi, relevantními odhady a analýzami expertů ani slovo.

Myslím, že by to pomohlo.

Pravil ministr vnitra a utajený šéf utajeného a neviditelného Ústředního krizového štábu a předseda Sociální demokracie Jan Hamáček. Kdo z vás ví, jaké je současné složení krizového štábu? A co by podle myslícího Jana Hamáčka pomohlo? Odstavení veškerého průmyslu v době Velikonoc. Ja, ja, nechme vyhasnout vysoké pece, odstavme elektrárny, zastavme rafinérie.
Opět ani zmínka na základě jakých informací by se měl odstavovat průmysl.
 

Ministr zdravotnictví musí dbát na marketing a PR.

Pravil současný předseda vlády AB jako jeden z důvodů odvolání ministra zdravotnictví Blatného. Tedy přesné znění věty bylo poněkud kostrbatější, ale já si večerní zprávy nenahrávám a avarské ptydete AB se přesně zapamatovat nedá.
AB tímto chtěl patrně reagovat na množící se kritiku na styl komunikace vlády jako celku. Pár dní předtím v pořadu  Fokus Václava Moravce na téma Občanská neposlušnost zazněl z úst klinického psychologa Radka Ptáčka rozbor toho, proč díky mimořádně špatnému stylu komunikace nemá v této chvíli vláda důvěru většiny společnosti. Více zde.

Osobně se domnívám, že ministr zdravotnictví má v době pandemie na starosti mnohem důležitější věci, než je Marketing a PR. A pokud sám neovládá krizovou komunikaci, pak mu měl být poskytnut rychlokurz. Jenže to by krizovou komunikaci musel ovládat alespoň jeden člen vlády. V demokratické zemi, kterou v současnosti nejsme, by krizová opatření národu předkládal a vysvětloval předseda Ústředního krizového štábu, nebo jím pověření lidé.

To, jak pan AB dbal a dbá na marketing a PR náš všechny přivedlo tam, kde jsme. Do lockdownového jo-jo efektu, který zeštíhluje mnoha lidem peněženky a drtí naše duše ocelovou botou.

Vzpomeňte si na to, až se budete rozhodovat, koho volit. A nejenom při volbách politiků

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Dana Příbanová | pátek 9.4.2021 14:10 | karma článku: 22,51 | přečteno: 613x