Jak si zvýšit imunitu v několika dnech

Říká se, že veselá mysl je půl zdraví. Já dodávám, že aktivní přístup je další čtvrtina. Znalost toho, co nám prospívá přidá další procenta. Chce to jen začít a potom vytrvat.

Veselá mysl

Nejjednodušší cesta k radosti je dělat to, co nás baví. V čem se dokážeme ztratit. Zacvičte si. Přečtěte knížku. Poslouchejte hudbu. Vygruntujte byt, pokud vás to baví.

Další způsob je věnovat se svým blízkým a přátelům. Udělat něco pro někoho jiného. Zavolat, poslat esemesku nebo e-mail. Upéct koláč. Opravit něco, co jsme odkládali. Vymalovat předsíň.

Zkuste sledovat hodinku na youtube sestřihy nejlepších vystoupení z pořadů typu Britain´s Got Talent.
Nádherná pěvecká a taneční čísla, příběhy vítězství, překonání vlastních limitů. Výbuchy radosti. Pozitivní překvapení poroty.
To všechno působí na naše zrcadlové neurony v mozku. A působí to velmi pozitivně.

Sledujeme radost a sami ji pociťujeme.

Doporučuji například nejlepší dětská vystoupení odkaz zde. Uvidíte zde novou Janis Joplin nebo skvělého dětského houslistu. Nebo píseň jednaosmdesátileté Evelyn zde. A báječné tanečníky, kde v čase 5 minut 30 vteřin začíná taneční vystoupení, které vás chytí za srdce.

Přírodní léčiva

Proti virům účinkuje především květ černého bezu. Lze použít jako čaj nebo tinkturu. Příznaky nachlazení mírní a léčí dále šípky, listy jitrocele, lipový květ, květ divizny. Dále veškeré aromatické kuchyňské bylinky jako je šalvěj, mateřídouška, tymián, oregano, levandule, rozmarýna. Většina koření má rovněž léčivé účinky. Zázvor, čili, skořice.

Proti kašli a dalším příznakům nachlazení mám z vlastní zkušenosti ověřeno, že fungují například kupované čajové směsi Průduškový čaj a Hepčík s Echinaceou od firmy Grešík Valdemar nebo bylinkový sirup Stodal od firmy Boiron.

Květy divizny

Jako prevence i součást léčby lze použít aromatické oleje. Tee tree, levandulový, eukalyptus. Pokud nemáte aromalampu, stačí kápnout pár kapek na podšálek. Při léčbě možno kapku přidat do dvou lžic oleje nebo tělového mléka a vmasírovat do kůže na hrudníku.

Dechová cvičení

Z indické jógy pochází jednoduché dechové cvičení, které může provádět každý. Jmenuje se plný jógový dech. Jedna minuta dokáže osvěžit a zahnat únavu na celou hodinu. A zlepšuje kondici plic i celého kardiovaskulárního systému. Účinky jsou opravdu překvapivé.
Jak na to? Jedinou podmínkou je mít prázdný žaludek, takže nejlépe cvičit ráno před snídaní nebo nejméně hodinu a půl po posledním jídle. Pokud cvičíme v místnosti, otevřeme okno, nebo důkladně vyvětráme.
Pohodlně se posadíme s rovnými zády. Kdo zvládne turecký sed, nebo diamantový jógový sed má výhodu, ale funguje to i v sedě na židli.

Nejprve vydechneme všechen vzduch z plic. A když říkám všechen, tak všechen. Snažíme se vymáčknout opravdu vše. Při prázdných plicích zadržíme dech tak dlouho, jak dokážeme. Potom se pomalu nadechneme nosem. Nádech začínáme nafukováním břicha, potom rozšiřováním hrudníku až nakonec zvedáme klíční kosti. Při plných plicích opět zadržíme dech na co nejdelší dobu. A potom opět zcela vydechnout. Podrobněji popsáno například zde.

Doporučuji každý den alespoň pět minut. Já cvičím každý den ráno deset minut a dobrá nálada a elán mi vydrží až do odpoledne.

 

Každé z výše uvedených doporučení dokáže zvýšit imunitu a duševní odolnost již po několika dnech. Jsem zastáncem aktivního přístupu k životu. Vždy je lepší něco dělat než pasivně čekat, co se stane. Přeji všem veselou mysl a aktivní přístup k vlastnímu zdraví.

Autor: Dana Příbanová | úterý 17.3.2020 12:00 | karma článku: 14,26 | přečteno: 484x