Vytáhne Řecko z bídy solární energie?

Shodla se na tom celá řada expertů: Řecko by mělo okamžitě investovat do rozvoje solární energie, která by mohla jeho pošramocené hospodářství postavit na nohy. Má k tomu z hlediska geografické polohy a průměrné roční délky slunečního svitu nejlepší předpoklady. A navíc, na světě jsou zbrusu nové, solárně- termické kolektory, které mají až 30 % účinnost.  

Přitom dnes běžně používané solární panely mají účinnost maximálně 8%! Zpráva o této novince určitě zaujme i spoustu našinců, kteří uvažují o využití sluneční energie na svých domech, protože dnešní podpora státu je v tomto směru nulová.

 Nové solárně - termické zařízení je unikátní právě tím, že které dokáže vyrobit energii ze slunečního světla i tepla současně. Ve standardním systému dokáže solární článek využít pouze část energie dodávané sluncem, protože využívá jen energii viditelného světla. Neumí využít energii přicházející v podobě záření o větších vlnových délkách, tedy infračervené záření, což je vlastně teplo.

 V nových solárně-termických panelech je tepelné záření polapeno prostřednictvím integrovaného panelu složeného z malých průsvitných trubiček s pětimilimetrovým průměrem. Cirkuluje v nich olejovitá kapalina probarvená speciálním, patentem chráněným barvivem. Viditelné sluneční světlo se přeměňuje na elektřinu díky speciální fotovoltaické vrstvě na zadní straně trubiček. Tento proces spolu s teplem ze slunce ohřívá olej, který je pak veden do tepelného čerpadla.

 Další výhodou je, že zatímco klasické solární články využívající energii viditelného světla jsou podle zeměpisné polohy účinné přibližně mezi desátou a druhou až třetí hodinou, nový typ kolektoru umožňuje využívat sluneční energii od východu do západu Slunce.

Schopnost zachytit světlo dopadající i v šikmých úhlech umožňuje použít ho pro různé typy střech. Za těchto okolností by se všichni majitelé rodinných domků, kteří by si panely nainstalovali, mohli v klidu opojit od dodavatelů elektřiny a být naprosto soběstační.  Výzkumníci a konstruktéři doufají, že se jim podaří tento nový typ zařízení uvést brzy na trh.

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | pátek 24.6.2011 20:35 | karma článku: 12,00 | přečteno: 2644x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71