Tak nám zabili euro paní Müllerová

Tak nám pan Topolánek s grácií sobě vlastní oznámil, že euro zkrátka hned tak nebude. Podnikatelé, kteří se už těšili na snadnější obchod s Evropou mohou jen zaplakat a my, občas cestující do zemí EU, budeme dále žmoulat v příslušných zemích své těžko směnitelné korunky a vypadat pořád jako blbci z vidlákova.

Pan premiér dodnes nedokázal vyloudit ze svého valašského hrdla jedinou kloudnou větu, kterou by svému národu zdůvodnil stálé odsouvání termínu přijetí eura v ČR. Ono stereotypní "ještě nejsme připraveni" bohužel zdaleka nestačí. To jsme na tom oproti sousednímu Slovensku opravdu tak katastrofálně, že nedokážeme přijmout evropskou měnu ve stejném časovém horizontu? Náš vzácný premiér to zdůvodnil vskutku šalamounsky: "...slovenská ekonomika neměla tak rychlý start jako česká. Slováci dlouho přešlapovali na místě a pak nás dohnali. A teď patří k lídrům..." Tomu aby čert rozuměl. Tak oni byli ti Slováci tak pomalí, že nás předběhli? To je panečku logika!

Je evidentní, že pan Topolánek má v této záležitosti nejen máslo na hlavě, ale pomalu si jej začíná pěkně rozpatlávat. Ono totiž z jeho nejnovějšího, ale i ze starších prohlášení zcela jasně vyplývá, že euro mu zkrátka vůbec, ale vůbec nevoní! Co na tom, že budeme co nevidět ostrůvkem uprostřed Evropy, na který si v ostatních zemích budou ukazovat prstem? Co na tom, že k nám přestanou jezdit turisté, kteří snášejí státu zlatá vejce, protože ztratí důvěru v zemi, která bude mít stále nějakou tu podivnou měnu, za kterou jinde nic nekoupí? Co na tom, že fabriky, obchodníci i vývozci, budou složitě, jako jedni z posledních v Evropě, složitě manipulovat s převody měn? Co na tom, že další natažení termínu pro přijetí eura jen zhorší už tak vachrlaté postavení naší republiky v Evropském parlamentu?

Podle toho, jak se v současné době vyvíjí česká ekonomika a jak se bude vyvíjet v letech dalších, budou podmínky pro přijetí eura nikoliv lepší, ale budou se stále zhoršovat. Podmiňovat přijetí eura jakousi pofiderní důchodovou a zdravotní reformou, o které zatím nemá Topolánkova vláda vůbec žádnou představu, je přinejmenším podivné. Předpokládaná 6% inflace v příštím roce, 120 miliardový schodek státního rozpočtu, a další velkolepé plány naší slavné vlády, oddálí přijetí eura až do bodu, který slovutní matematici nazývají nekonečno. Tak vám pěkně děkujeme, pane premiére!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | úterý 20.11.2007 8:52 | karma článku: 13,08 | přečteno: 1405x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71