Nový portál ČT 24 = dokonalý paskvil!

Zajímalo by mne, na kolik přišla přestavba webových stránek zpravodajské televize ČT 24, které byly nedávno s oslavným humbukem spuštěny. Pro laika je nepřehledný a dokonale neinformativní, pro profesionála bída a utrpení. Amatér, který web sestavoval, by měl místo zaplacení dostat pravítkem přes prsty, aby si už nikdy nesedal k počítači.

ČT 24 se honosí tím, že přináší aktuální zpravodajství z domova i z ciziny. Tomu by však měl odpovídat i webový portál této televize. Všechno je ale jinak. Co se týká zpravodajské hodnoty, tak ta je zcela nulová. Titulní stránka, kde by měl být přehled nejdůležitějších zpráv, se hemží nic neříkajícími obrázky, upoutávkami na videa a zastaralými drby. Mnohem čerstvější zprávy najde zájemce na stránkách iDNES.cz, Novinek.cz či Aktuálně.cz.

 Pokud se chcete dozvědět, co nejnovějšího se děje v domácích luzích a hájích, překliknete na rubriku DOMÁCÍ a očekáváte přehled nejdůležitějších událostí dne. Ale ouha. Stránka se zase hemží obrázky a včera ve 14.00 na ní visely pouze 4 (!) zprávy s označením 15. 7. 2011. Zbytek byl starý šunt, o kterém si odpovědný redaktor myslel, že je strašně důležitý. O moc lepší to není ani na stránce zahraničního zpravodajství v rubrice SVĚT. Tam jsem ve stejnou dobu našel celých 9 (!) zpráv ze zahraničí. Pokud chcete podrobnější zpravodajství z domova či ze světa, musíte se pracně proklikávat dalšími stránkami podle regionů.

 Zpravodajský web by měl být především zpravodajský a ne obrázkový magazín, jak nyní stránky ČT 24 vypadají. Stačí se jen mrknout do světa a podívat se na stránky předních zpravodajských televizí a nechat se inspirovat alespoň základní stavbou stránek. Určitým pravidlem je, aby hned na titulní stránce visela v záhlaví proklikávací lišta s jednotlivými zájmovými oblastmi – domácí, zahraniční, politika, ekonomika, technika, zdraví, sport atd. Pak by měly následovat drobné obrazové upoutávky na domácí a zahraniční události a to nejdůležitější – v titulcích všechno podstatné, co se daného dne odehrálo a právě odehrává. Naprosto postačí u každé zájmové oblasti proklikávací titulky, které čtenáře rychle navedou k předmětu zájmu. Kdyby se onen úžasný machr, který stránky sestavoval, alespoň trochu namáhal a jedním okem mrkl například na stránky CNN, zjistí, že na titulní stránku se jim včera vešlo vedle jedenácti obrazových upoutávek také 105 (!) důležitých zpráv formou jednořádkových odkazů na proklik. Tomu se pak dá říkat zpravodajský portál.

 Samostatnou kapitolou je aktuálnost nových stránek. Jestliže visí na portálu ČT 24 dva dny (!) stejné zprávy, doplňované jednou, dvakrát za den o dvě, tři novinky, je to ostuda. Na zpravodajském portálu tohoto typu by měly nové zprávy nabíhat v řádu minut a rozhodně ne desítek hodin! Stejně, jako by mne zajímal stvořitel nových stránek, tak by mne zajímala žurnalistická úroveň a honorování jejich redaktorů a editorů. Vzhledem k tomu, že portál ČT 24 má starosti 11 redaktorů a editorů (!), musejí se dotyční žurnalisté v práci k smrti nudit. Upřímně řečeno, u mne v redakci by si nevydělali ani na slanou vodu!

 

Autor: Pavel Preucil | sobota 16.7.2011 12:12 | karma článku: 23,25 | přečteno: 3863x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71