Kult osobnosti po česku

Monstrózní Koncert pro Mirka na Václavském náměstí v Praze, mi bohužel připomíná cosi z dob minulých, kapánek zavánějící neblaze proslulým kultem osobnosti. Vůbec by mi nevadilo, kdyby to byl koncert pro ODS, nebo koncert pro modré ptáčky jarabáčky, ale koncert pro Mirka, to už je hodně silná káva.

Minulost už zažila podobné koncerty pro Stalina, Fidela, velkého Maa či Kima i pro našeho malého Gottwalda. Mezi vystupujícími umělci je nemálo těch, kteří s neutuchajícím nadšením vystupovali na komunistických oslavných parádách, pořádaných k poctě jedné velké strany. Teď nastupují se stejným nadšením, úslužně v jednom šiku, aby podpořili padlého Mirka Topolánka.

 

Že by byl Topolánek tak významnou osobností české politické scény, která se zapíše nesmazatelně do našich dějin? O tom se dá silně pochybovat. Za rok, za dva už si na velkého Mirka nikdo nevzpomene. Za celým koncertem je tak vidět nenápadná, šedá ručka jistého pana Dalíka a jeho kamarádů, kteří s Topolánkovým pádem přicházejí o všechno.

 

Nejvíce mne udivuje jistá zabedněnost protagonistů koncertu, kteří se ohánějí tvrzením, že protestují proti praktikám sociální demokracie, která svrhla všemi milovanou vládu ODS. I podprůměrně inteligentní člověk má jasno v tom, že snaha o svržení vlády patřila už takříkajíc k běžnému folklóru českého parlamentu a těch neúspěšných pokusů ze strany opozice bylo nepočítaně. V civilizovaných státech je běžné, že opozice, ať už je modrá, oranžová, nebo rudá, usiluje o svržení svého protivníka. To patří k demokracii a ta je organizátorům koncertu zcela nejasným pojmem. Navíc jim stále uniká fakt, že vlastní vládu svrhli koaliční poslanci, potažmo i poslanci ODS.

 

Smutným faktem je i to, že organizátoři koncertu zuby nehty obhajují „úspěšné“ české předsednictví EU v čele s Mirkem Topolánkem. Stačí se blíže podívat na ony tzv. úspěchy a zjistíme, že šlo spíše o sérii katastrofálních úletů, kvůli kterým si z nás dělá šprťouchlata celý civilizovaný svět. Ale o tom podrobně psal docela renomovaný světový tisk a nemá cenu to rozebírat. Hlavně, že Mirek má svůj koncert, na kterém se naposledy zviditelní. Adieu, Mirku!

Autor: Pavel Preucil | úterý 12.5.2009 12:21 | karma článku: 42,40 | přečteno: 10907x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71