Konec biflování? Stačí pouhá pilulka!

Tak už je to tady. To, o čem jsme snili za studentských let, se možná co nevidět stane skutečností. Španělští vědci totiž oznámili, že se jim podařilo izolovat protein, který dokáže až 1500x zvýšit jednu z paměťových schopností mozku – vizuální paměť.

Jen si představte, že se jednou, jedinkrát podíváte na určitý text, nebo třeba mapu a už si všechno navždy zapamatujete. Španělé tvrdí, že pokud bude další výzkum úspěšný, bude mít člověk k dispozici skutečný megamozek s fotografickou pamětí. První pokusy již proběhly na myších a výsledky jsou doslova šokující. Vědci u myší podněcovali produkci proteinu, nazvaného RGS-14 v oblasti mozkové kůry, ve které se soustřeďují zrakové vjemy. Tato oblast mozku, která je odpovědná za ukládání vizuálních vzpomínek, je zatím poměrně málo prozkoumaná. Pokud byla u pokusných myší odstraněna, ztratily schopnost si zapamatovat jakýkoliv objekt. Při pokusech se zjišťovala schopnost myší zapamatovat si určité objekty, nebo předměty. Myši s uměle zaktivizovanou zvýšenou produkcí proteinu RGS-14 si objekty pamatovaly až dva měsíce, zatímco myším s běžnou produkcí proteinu to vydrželo sotva hodinu.

Pokud budou pokusy na lidech stejně úspěšné, bude se naše planeta za chvíli hemžit samými genii. Zkoumaný protein by se tak mohl stát skutečným stimulátorem paměti. Zajímavé na celé věci je i to, že tento protein působí pouze na vizuální paměť. Na ostatní druhy paměti, jako mechanickou, logickou, pohybovou, verbální a další, nemá vůbec žádný vliv. Jen si představte, jak by ona nová schopnost pomohla například při studiu zeměpisu. Jednou se podíváte na mapu světa a už navždy si budete pamatovat, kde leží které město, řeka, pohoří, nebo památka. Student medicíny letmo prolistuje učebnici anatomie a do konce života bude přesně vědět, kde leží jaký orgán a jak se jmenuje. Žádné biflování noc před zkouškami. Učebnici si bude moci klidně prolistovat měsíce předtím a být v pohodě.

 Bude zajímavé, jaké stanovisko k novému stimulujícímu prostředku zaujmou zákonodárci, medicínští odborníci a farmaceutické firmy. Nebude náhodou zařazen mezi drogy? Bude volně prodejný? Jako každý objev, i tento se dá totiž samozřejmě zneužít. Špioni či teroristé by měli v rukou dokonalý nástroj. Žádné skryté kamery, miniaturní fotoaparáty a další udělátka. Bude jim stačit se jednou podívat na dokument, plán budovy, nákres tajného zařízení, nebo zbraně a hotovo.

Autor: Pavel Preucil | středa 8.7.2009 21:32 | karma článku: 19,86 | přečteno: 3542x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71