Jezte jahody a nebudete mít vrásky!

Tak jako každý den jsem se hned ráno po příchodu do redakce pohroužil v počítači do došlých RSSesek ze světa vědy a jak je v posledních dnech běžné, téměř ze všech novinek na mne vybafla prasečí chřipka. O té se teď ale šířit nebudu, protože zprávami o ní přetékají i naše média. Rozhodl jsem se dát přednost zprávě optimističtější, pocházející z jižní Koreje. Tamější slovutní vědci přicházejí s objevem, který potěší zejména ženskou část naší populace. A to zvláště v době, kdy je sluníčko začíná svlékat do plavek. Tým mladých vědců objevil jednoduchý a přitom prý doslova zázračný prostředek proti vráskám. Stačí konzumovat ve velkém množství jahody, maliny, brusinky nebo granátová jablka a je po starostech.

Toto ovoce (a mimo jiné také vlašské ořechy), obsahují prazvláštní kyselinu ellagovou, která je již delší dobu známá jako účinný antioxidant. Ještě před několika lety byla tato přírodní látka považována za doslovný zázrak a byla propagována dokonce jako účinný lék proti rakovině. To se pak ukázalo jako velká bublina, která ale stačila vydělat obchodníkům s potravinovými doplňky těžké prachy. Po pár seriózních výzkumech lékaři kyselinu jako zázračný lék zavrhli.  

 Nicméně její antioxidační vlastnosti nedaly spát korejským studentům a ti se pustili do dalšího zkoumání. A ejhle. Podařilo se jim prokázat, že větší dávky této přírodní látky zamezí, nebo alespoň znatelně omezí tvorbu vrásek v obličeji. A jak to vlastně funguje? Dnes už dobře víme, že největším nepřítelem hladké pleti je slunce, zejména jedna složka jeho světla – ultrafialové záření, které likviduje zvláštní bílkovinu v naší pokožce, zvanou kolagen. Jde o skleroprotein, který je základní součástí pojivových tkání. Kolagenů v lidském těle dnes známe na 27 druhů a v naší pokožce se nachází zejména kolagen VII. Právě tento kolagen je důležitý pro udržení hladké pleti. Mladí Korejci zjistili, že kyselina ellagová ve vysoké míře omezuje ničení kolagenu ultrafialovým zářením v lidských pleťových buňkách. Největší účinky dosáhli mladí vědci při aplikaci kyseliny ellagové přímo na kůži.  

Ke svým pokusům používali bezsrsté myši, jejichž pokožka má prý téměř stejné vlastnosti jako lidská. Myši vystavovali dávkám ultrafialového záření a vtírali jim do kůže onu zázračnou kyselinu. Stejné dávky záření dostávala i druhá skupina myší, kterým však nebyla kyselina aplikována. Po osmitýdenním pokusu bylo jasno. Kůže u myší, kterým bylo dopřáno blahodárné kyseliny, stárla mnohem pomaleji, než kůže myší, které nebyly mastí ošetřeny. A jak známo, průvodním jevem stárnutí kůže jsou vrásky.  

Jak korejští vědátoři uvádějí, k dosažení dostatečného účinku je třeba jíst velké, ale pořádně velké množství jahod či dalšího ovoce. Čtenářky asi nepotěší, že by to muselo být několik kilogramů denně. Na druhé straně je reálná šance, že se objevu rychle chytí šikovní výrobci pleťové kosmetiky a zanedlouho bude trh zaplaven jahodovými, malinovými či brusinkovými krémy, které budou kyselinu ellagovou obsahovat. A dovedete si vážení čtenáři mého blogu představit, jak krásně budou naše ženy a dívky vonět? Po jahodách!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | středa 29.4.2009 6:38 | karma článku: 14,95 | přečteno: 2956x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71