Jezte cukroví a čokoládu! Budete štíhlí

Že to zní tak trochu jako kapánek opožděný apríl? Američtí vědci z univerzity v Louisianě to však myslí skutečně vážně. Podle jejich nejnovější studie lidé, kteří si dopřávají sladkosti, mají menší sklony k tloustnutí, jsou hubenější a mají celkově i nižší index tělesné hmotnosti, známý jako BMI.

Jak to tak vypadá, tak se vy, co vás honí mlsná, už nemusíte cítit provinile a své choutky na sladké skrývat. Navíc u vás, jako konzumentů cukroví a čokolády, bude o celých 14% nižší riziko zvýšeného krevního tlaku a o 15% nižší výskyt infarktu a srdečních chorob.

Podle vědeckého týmu se prý ten, kdo preferuje sladkosti, a navíc je konzumuje zdrženlivě, zařadí mezi tu zdravější a hubenější část populace. Své závěry vyslovili vědci po pečlivém vyhodnocení dotazníků, které vyplnilo 15 000 Američanů, starších 19 let. Respondenti, u kterých byla zjištěna hmotnost a index BMI, měli odpovědět, zda v posledních 24 hodinách konzumovali nějaké sladkosti. I když se mohly vyskytnout nějaké nepřesnosti, například, že někdo se styděl prozradit své chutě, výsledek průzkumu hovoří jasně. U konzumentů sladkostí byly hmotnost i index BMI nižší, než u odříkačů sladkého.

Dietologové mají pro tento jev velmi jednoduché vysvětlení. Ten, kdo má raději sladké, se tolik nevěnuje konzumaci toho nejhoršího, co může být – jídel z fastfoodů. Pěkně naducané hamburgery, kuřecí křidélka nacucaná olejem a pořádně promaštěné hranolky, jsou totiž tím nejlepším základem pro vypěstování dokonale kulaťoučké postavy

A kolik bychom toho zdravého sladkého měli sníst? Odborníci doporučují nepřekročit 10% z celkového množství kalorií přijatých za den. Rozhodně byste se neměli vrhnout do nejbližší cukrárny a přecpat se dortíky, jen abyste zapomněli na lákavý hamburger. Jak zní známé pořekadlo, všeho moc škodí.

Závěry výzkumu jsou pro nás určitě potěšující, ale zatím nevíme, jak se na ně budou tvářit zubní lékaři, které známe jako zapřisáhlé nepřátele sladkých pochoutek.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Pavel Preucil | středa 6.4.2011 19:05 | karma článku: 9,27 | přečteno: 2564x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71