Hrozba! YouTube může zničit do tří let internet!

Alarmující zprávu, která vyvolala zděšení po celém světě, vydala včera v USA analytická firma Nemertes Research Group. Internet může nejpozději do tří let dokonale zkolabovat! Kupodivu česká zpravodajská média tuto zprávu nechala naprosto bez povšimnutí, přestože zhroucení internetové sítě by znamenalo skutečný celosvětový kolaps.

Už dnes mohou pozorovat především uživatelé internetových kabelových sítí postupné snižování rychlosti svého připojení k internetu. V USA je to někde až o 20%. Modelové studie, které analytici z Nemertes Research Group prováděli, signalizují, že situace je skutečně hrozivá a v roce 2010 může rychlý internet, tak jak jej známe dnes, úplně skončit.

 Kabely už nestačí

Vysokorychlostní internet, šířený kabelovými sítěmi, je závislý na jejich technické způsobilosti a materiálu. Především jde o koaxiální kabely a měděné vodiče, které mají určitou omezenou propustnost. Jsou sice v současné době nahrazovány optickými kabely s vyšší propustností, ale ani to nestačí. Proto analytici varují, že pokud se rychle nezačnou budovat alternativní bezdrátové sítě, bude pokračovat pomalá degradace internetu ke stavu, jaký jsme znali z dob pomalého telefonického připojení v jeho počátcích. Operátoři v USA už dnes hlásí, že do bezdrátových sítí budou muset investovat celých 55 miliard dolarů, což je o 70% více, než se původně plánovalo. Globální investice do záchrany internetu jsou odhadovány na 127 miliard dolarů!

 Můžeme děkovat videu

V čem vidí odborníci hlavní příčinu tohoto stavu? Především je to masivní nárůst objemných videosouborů, putujících po světovém webu. Hlavní roli zde hraje samozřejmě internetový videoportál YouTube, na kterém denně naskakují tisíce nových videonahrávek, které pak putují k dalším uživatelům. Ještě před dvěma roky téměř nikdo neměl o nějakém YouTube ani tušení. A dnes? YouTube „tloustne“ každý měsíc o celých 27 milionů gigabajtů dat!„Tato analýza nám odhaluje kritickou slabinu internetu a my musíme udělat vše pro posílení jeho kapacity, nebo budeme muset čelit celosvětovému kolapsu. Ten by mohl způsobit boží dopuštění v internetových službách,“reagoval na analýzu Larry Irving z internetové Innovation Alliance (IIA).

 Jak zareagují čeští provideři?

Kabeloví operátoři  a poskytovatelé širokopásmového připojení budou muset také přestavět své sítě s přihlédnutím k tomu, že ty nynější jsou stavěny především na posílání velkých objemů dat směrem ke koncovým uživatelům. Nyní je ale vidět razantní navýšení dat v podobě posílání hudby, videa a obrazu směrem od uživatelů, což je odrazem velkého nárůstu výměnných internetových sítí.

Zajímalo by mne, jak na tyto doslova alarmující skutečnosti zareagují čeští provideři. Oproti citovaným Spojeným státům máme už dnes v rychlosti internetu co dohánět a o tom, že by naše přenosové sítě byly na nějaké vysoké technické úrovni, nemůže být ani řeči. Vím o čem mluvím. Bydlím totiž nedaleko Prahy a o ADSL připojení žádám naše slavné O2 už dva roky. Prý nevyhovují technické parametry sítě. Co bude O2 říkat svým zákazníkům a současným uživatelům ADSL v roce 2010?

Autor: Pavel Preucil | čtvrtek 22.11.2007 23:22 | karma článku: 16,91 | přečteno: 1979x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71