Další ukázka českého Absurdistánu: Kalouskův rozpočet

Máme nezvratné důkazy, že je nevinen, ale stejně ho pověsíme! Být náš velechytrý ministr financí Miroslav Kalousek soudcem, tak jeho rozsudky vypadají přesně takto. Už tak půl roku má nezvratné důkazy o tom, že jeho slavný státní rozpočet stojí za starou belu a je postaven na nereálných číslech, ale přesto trvá na jeho schválení.

Člověk ho chtě nechtě musí chápat. Aby chudák nevypadal jako úplný blbec, který už poněkolikáté postavil přes veškerá varování předních ekonomických expertů naprosto nereálný státní rozpočet, bude trvat jako paličaté děcko na svém. Občas si i dupne nožkou, udělá na všechny bububu a pohrozí Řeckem. Zákon o státním rozpočtu, předkládaný sněmovně, má být podle Kalouska schválen v původní podobě, jak byl navržen. Tedy s předpokládaným růstem hrubého domácího produktu o dvě a půl procenta, nikoli jen o jedno, jak zní i nejčerstvější odhad expertů, se kterým už i Kalousek souhlasí.

 To se může stát jen v českém Absurdistánu. Předložit parlamentu vědomě lživý rozpočet, by v jiné, poněkud civilizovanější zemi znamenalo jediné: okamžitý pád ministra, ne-li celé vlády. Pokud parlament tento paskvil schválí, ukáže celému národu, že mu na něm absolutně nezáleží a jde jen o bandu Kašpárků, poslušně tančících na Kalouskových provázcích.

 A kde se chybějící peníze vezmou? Jak už avizovalo ministerstvo financí, tak zase tam, kde se bere stále. Ve hře je urychlené zvýšení DPH na 19%, vyšší zdanění výdajových paušálů OSVČ, tedy střední stav znovu půjde ke dnu, snížení platů ve státní sféře a v neposlední řadě i další osekání sociálních výdajů. O tom, že by se už konečně měly narovnat daně u nejvyšších příjmových skupin znovu ani slovo.

 Jedním z varovných ukazatelů propadaní příjmové stránky státního rozpočtu je snižování spotřeby. Stojí bytová výstavba, jen v Praze jsou tisíce nových, neprodaných bytů, které nikdo nechce. Celkově se snižuje spotřeba, protože lidé už se připravují na krizový scénář. Každý i ten nejprůměrnější ekonom dobře ví, že pokud stát nebude podporovat spotřebu, nemůže počítat s vyššími příjmy. Jde o jednu ze základních ekonomických pouček. Vyšší daně = nižší spotřeba = nižší příjmy do kasy. Jen pan Kalousek ji evidentně nezná. V důsledku zvýšení DPH na 19% se dá se 100% jistotou očekávat prudké snížení příjmů do státní kasy. Pak nemůže stát počítat ani s tím ubohým 1% růstu, ale státní finance půjdou zcela jistě do záporných čísel.

Vážení Kašpárkové v parlamentu, pokud tento fantasmagorický rozpočet schválíte, vystrčíte na své voliče holý zadek!

Autor: Pavel Preucil | úterý 1.11.2011 6:40 | karma článku: 32,09 | přečteno: 2543x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71