Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dá se vůbec vykydat vládní hnojník?

V návaznosti na můj předešlý blog, kde jsem jako první poukázal na trestní odpovědnost premiéra Nečase za kauzu Drobil a na mafiánské praktiky likvidace nepohodlných svědků v tomto státě, nezbývá než se zamyslet, co bude dál. Vládní hnojník je totiž hluboce provázán s Poslaneckou sněmovnou a její koaliční většina si rozhodně nebude podřezávat pevnou větev, na které sedí.

Ve světle nové skutečnosti, která vyšla najevo, když server euro.cz zveřejnil informace o tom, že o celé korupční kauze věděl ministr vnitra Radek John dokonce dříve, než premiér Nečas, se musí každý oprávněně ptát: jsou vůbec reálné nějaké změny?

 My jsme parta neodvolatelná!

Je to tak. Tato slova si může vládní koalice vesele prozpěvovat ještě téměř celé čtyři roky. ČSSD sice může hladově cenit zuby na získání moci, vyvolávat další a další jednání sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, ale je to vše, co zmůže. Prokorupční mafie si vybudovala díky zaslepenosti voličů tak silnou pozici, že je prakticky nezničitelná. I kdyby padli Nečas a John, nastoupí na jejich místa další maníci ze stejné líhně, se stejnými vazbami a stejným cílem: podojit tento stát co nejvíce. Pokud si někdo myslí, že vláda opozice, tím myslím ČSSD (o komunistech ani nemluvě), by něco změnila, je na velkém omylu. I špičky této strany mají hluboce zakořeněné vazby na podnikatelské prostředí a o jejich imaginárním boji proti korupci jsme se dostatečně mohli přesvědčit za jejich vlády, kdy se miliardy ze státního rozdávaly plnými hrstmi.

 Investigativní Radek John

Ministr vnitra podle všech známek věděl o celé přípravě vyvedení, či spíše krádeže, půl miliardy korun ze Státního fondu životního prostředí. Věděl to dokonce dříve, než premiér Nečas. A co udělal? Jako správný investigativní novinář podstrčil kauzu k vyřešení kamarádovi, reportérovi MF Dnes. Jako novinář se zachoval správně. Jako ministr vnitra se však zachoval jako naprostý diletant a v podstatě se dostal do role spolupachatele. Pokud to tedy bylo opravdu diletantství a ne úmysl přesunout odpovědnost na média. Když se tak nad tím zamýšlím, je ta druhá alternativa mnohem pravděpodobnější. Kde to proboha žijeme, když ministr vnitra ví o připravovaném trestném činu a neučiní příslušné kroky. Nahrávky, které amatérsky pořizoval nebohý Michálek, už měly být dávno pořizovány protikorupční policií a předány jako důkazní materiál státnímu zastupitelství. Proč se tak nestalo, proč ministr vnitra nedělal to, co bylo jeho povinností? Místo toho oznámil, že vyhazuje policejního ředitele. Máme tu snad hledat nějaké spojitosti? Ani bych se nedivil.

 Padni komu padni? Ne, ber, dokud je co!

Velkohubá propagační hesla o boji proti korupci, nesoucí se předvolební kampaní ODS a Věcí veřejných zmizela kdesi v moři zapomnění a vše jede ve starých kolejích. Ujišťování premiéra o tom, že vše se bude řešit stylem „padni, komu padni“, se změnila v heslo „ber, dokud je co“. Kdyby skutečně platilo ono, padni, komu padni, jede policejní mašinerie už od října na plné obrátky a první obvinění už sedí v celách. Jaký je rozdíl mezi odpovědnými osobami (ministrem Drobilem, premiérem Nečasem a ministrem vnitra Johnem) a vedoucí finančního oddělení, která věděla, že se její podřízená chystá z firemních peněz ukrást pár tisícovek? Naprosto žádný a zároveň obrovský. Žádný v tom, že obě strany měly povinnost to oznámit orgánům činným v trestním řízení. Obrovský v tom, že ona vedoucí finančního oddělení by dostala okamžitý vyhazov a už stojí před soudem. Na rozdíl od ní, se oni vládní činitelé těší bezmezné důvěře našeho pana prezidenta a potažmo i Poslanecké sněmovny, která je samozřejmě při hlasování o nedůvěře podrží ve funkcích.

 Transparentnost jako výsměch národu

Když jsem kandidoval v posledních senátních volbách za Českou pirátskou stranu, měl jsem k tomu pádný důvod. Myslel jsem si, že tento národ je trochu chytřejší a neskočí na špek profláknutým politickým stranám, které jej zklamaly už tolikrát, že se to ani spočítat nedá. Stačilo se trochu podrobněji podívat, kdo za těmito stranami stojí, jak vlastně vznikly, kdo a odkud do nich přeběhl a mohlo být každému jasné, že rozhodně nebude líp, ba právě naopak, že bude hůř. Zejména Věci veřejné postavily svou kampaň na protikorupční politice a slibovaly okamžitou transparentnost celé vládní administrativy, státních zakázek i všech jednání. Co se stalo? Véčkaři jednají zásadně za zavřenými dveřmi, státní zakázky se stále rozdávají potajmu, jakoby se nechumelilo a transparentnost vládní politiky nám názorně předvedli naši čerstvě zvolení politici v kauze Drobil.

 Co se tedy změní?

Dalo by se odpovědět velice stručně: nic! S pádem vlády se díky poslušnému parlamentu počítat nedá. I kdyby k tomu nějakým zázrakem došlo, převzetí moci opozicí, tedy její nejsilnější složkou - ČSSD, by bylo krokem z bláta do louže. Poslední události mne ještě více utvrdily v přesvědčení, že pokud je v tomto státě nějaká strana, která to myslí s transparentností státní i veřejné správy opravdu vážně, je to jen a jen Česká pirátská strana. Je jí často vytýkáno především to, že nemá ve svém čele žádné zkušené politiky. Mohl by mi někdo z kritiků odpovědět na otázku, jak se stali zkušenými politiky Paroubek, Nečas, John, Langer, Kalousek, Klasnová, Bárta, Topolánek, Drobil a desítky dalších? Jaké byly jejich politické zkušenosti, když vstupovali do politiky? Měli snad vystudovanou nějakou „politickou univerzitu“? A navíc, tento stát vůbec nepotřebuje politiky. Potřebuje schopné manažery a odborníky. Politici jej rozhodně ze stávajícího srabu nevytáhnou!

Teď tedy nezbývá nejspíše nic jiného, než se usilovně připravovat na další volby, ve kterých by žádná ze stávajících stran koalice, ale ani opozice, neměla u voličů uspět. Předpokládám, že voliči jsou dospělí lidé, a když se několikrát spálili, dají si dobrý pozor, aby k tomu nedošlo znovu. Vždyť i malé dítě si sáhne na horká kamna pouze jednou!

Autor: Pavel Preucil | sobota 18.12.2010 11:35 | karma článku: 29,48 | přečteno: 3107x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Michal Horáček jako dobrotivý král Michal I?

Osobně si Michala Horáčka velmi vážím, ale jako prezidenta republiky si jej představit nedovedu. O prezidentovi mám představu jako o silné, nekompromisní osobnosti s jasnými názory a takovou osobností rozhodně není.

5.6.2016 v 0:00 | Karma: 18,72 | Přečteno: 291x | Diskuse| Politika

Pavel Preucil

Čeští prezidenti jako lovná zvěř?

Hon na odcházejícího prezidenta Václava Klause, usilovně podporovaný masívní mediální masáží, byl směšnou pomstou, připravovanou už delší dobu a bohatě zaplacenou určitými lidmi. Jejich jména se objevila i na veřejnosti a dnes už nejsou žádnou neznámou. Svět si z nás dělal legraci a máme za humny pořádnou ostudu. Václav Klaus nebyl žádný svatoušek a má na krku řadu úletů, ale velezrada? Ani náhodou! Nyní je na řadě čerstvý prezident Miloš Zeman. Ten se ani nestačil na Hradě rozkoukat a už po něm jde další parta lovců lebek, mávajíc v rukou protestní peticí.

13.3.2013 v 8:26 | Karma: 42,99 | Přečteno: 3983x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

Podivná hmota gumovité konzistence, s chutí, připomínající ponejvíce zkvašené piliny, už zcela zdomácněla na pultech našich obchodů. Tvary má rozmanité, názvy také, i cenami se značně liší, ale z jakési zvláštní setrvačnosti se jí stále říká chléb. Kupodivu to lidé kupují a dokonce i jedí!

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58 | Přečteno: 2774x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Kapitalismus, socialismus a církve. Nebezpečné zapomínání

Český národ má zvláštní náturu. Na to, co se mu nehodí, rád zapomíná a naopak stále oživuje vzpomínky na to co, se mu zrovna hodí do krámu. To je průvodní jev posledních let, kdy jsme se vymanili z područí komunistického molocha jménem SSSR a vydali se vlastní cestou, cestou ryzího spotřebního kapitalismu. Zapomněli jsme na to, jakým dravcem byl kapitalismus od 19. století, zapomněli jsme, jakým dravcem byla církev po celou řadu století. Rádi si však připomínáme pouhých 41 let komunistické nadvlády.

20.11.2012 v 6:30 | Karma: 29,26 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Ostatní

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

To, že z poslanecké sněmovny vylézají velmi často nejrůznější paskvily, které je pak nutno opravovat, je téměř pravidelností. Tentokrát vypustili naši vzácní páni poslanci do světa další, jinak to nelze říci, než hovadinu. Podle novely zákona ministerstva školství by si měli učitelé, doprovázející děti na nejrůznější akce, jako jsou školní výlety, divadla, výstavy či sportovní podniky, tyto „ztracené“ hodiny odpracovat, aby za ně dostali zaplaceno. Která hlava dubová to vymyslela, mi bohužel není známo.

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71 | Přečteno: 2087x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Muž násilím vnikl do školy v Litvínově. Policie ho našla v obchodě, kde kradl

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  9:52

Několik policejních hlídek včetně psovoda a speciální pořádkové jednotky zasahuje u gymnázia v...

Poslanci rozhodují o omezení prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  9:40

Přímý přenos Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schvaluje Sněmovna. Schválí ji patrně v mírnější...

Záhadný předmět na noční obloze překvapil fotografy čekající na polární záři

3. května 2024  9:26

Záhadné těleso na obloze překvapilo v úterý večer mnoho fotoamatérů, kteří hleděli k nebi v...

Na Chebsku vjel vlak do spadlého stromu a vykolejil, provoz na trati stojí

2. května 2024  18:56,  aktualizováno  3.5 9:15

Uzavírka trati u Plesné na Chebsku, kde ve čtvrtek odpoledne v úseku mezi Velkým Luhem a Skalnou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 134
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4405x
Osm let jsem šéfoval nejpopulárnější měsíčník o vědě a technice 21. STOLETÍ, který má úctyhodných 380 000 čtenářů, jako šéfredaktor jsem rozjížděl 2 roky časopis EPOCHA a poté řídil PANORAMU 21. STOLETÍ.Nedávno jsem převzal šéfredaktorskou pozici v novém časopise SVĚT NA DLANI. Mimo to jsem ještě šéfredaktorem časopisu 21. STOLETÍ MOZKOVNA. To vše ve vydavatelství RF HOBBY. Cestuji po našich luzích i po vzdálených zemích a to jak reálně, tak po internetu. Snažím se českému čtenáři představit to nejlepší, co vymyslely moudré hlavy, kterých je u nás i ve světě habaděj.