Cigarety sice zabíjejí, ale zlepšují paměť

Negativní efekty kouření už jsou dobře probádány a to, že kouření poškozuje zdraví, je více než jasné. Srdeční choroby, rakovina a rozedma plic, snížená plodnost a v neposlední řadě i nehezké žluté zuby. Britští vědci však přišli nyní s revolučním objevem. Návyková látka nikotin, obsažená v tabáku, zlepšuje paměť a zvyšuje koncentraci i vnímavost.

Vědci si vzali na pomoc laboratorní krysy a aplikovali jim nízké dávky nikotinu. Jaké bylo jejich překvapení, když se tyto krysy, na rozdíl od svých kolegyň bez nikotinu, učily mnohem rychleji, přesněji plnily úkoly a nedaly se jen tak rozptylovat okolním prostředím či nenadálými jevy. Doprovodným jevem byla u těchto krys i zvýšená produkce adrenalinu, hormonu, který zbystřuje smysly.

Efekty u lidí nepředpokládají výzkumníci tak výrazné, vzhledem k řadě dalších faktorů a vlastností daných jen lidem. Nicméně při pokusech na krysách si vědci ověřili zajímavou skutečnost. A totiž tu, že nikotin může zabírat i u pacientů s duševními chorobami, u kterých může aplikování patřičné dávky zlepšit jejich duševní zdraví až na půl roku.  

Právě tímto směrem se má další výzkum ubírat. Ukazuje se totiž, že nikotinové pilulky by mohly dát naději na lepší život zejména nemocným stařeckou sklerózou, či Alzheimerovou chorobou, tedy nemocemi, které postihují zejména lidskou paměť. Výzkumný tým se nyní soustředil na procesy, při nichž probíhá vzájemné ovlivňování molekul nikotinu a tělesných buněk. Cílem je vytvořit umělou drogu podobnou nikotinu, ale bez záporných účinků.  

I když tyto příznivé účinky nikotinu považují již vědci za prokázané, upozorňují s velkým důrazem na to, že nikdy nenastane doba, kdy by převážily pozitivní účinky kouření nad jeho nebezpečností. A to je varování i pro čtenáře tohoto blogu.

Autor: Pavel Preucil | pátek 25.7.2008 0:26 | karma článku: 16,94 | přečteno: 2215x
  • Další články autora

Pavel Preucil

Kam se poděl jedlý chléb?

10.12.2012 v 15:15 | Karma: 33,58

Pavel Preucil

Poslanecký paskvil XXXL

19.11.2012 v 13:19 | Karma: 35,71