Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čapí hnízdo? Místo urážek si za něj Andrej Babiš zaslouží absolutorium!

Všední den dopoledne, parkoviště není zcela plné, stojí na něm i autobus z Ústí nad Labem, ze kterého vystupují převážně důchodci. Vidíte i mnoho rodin s malými dětmi. Vítejte v Čapím hnízdě!

Nelze uniknout mediální masáži ohledně Čapího hnízda a údajné zneužité dotace z evropských fondů. Tahle neplacená antireklama zvyšuje zájem o místo, hojně navštěvované již před propuknutím aféry. Andreji Babišovi se zkrátka podařilo ze zapomenuté lokality vytvořit turistickou atrakci prvořadého významu. Odpůrci ho za to vláčejí bahnem, řvou o ukradených milionech, já za sebe říkám, že účelněji vynaložené „dotační“ peníze jsem v tuzemsku neviděl.

Hned u vchodu spatříte panel, kde je foto Čapího hnízda, než se ho ujal Andrej Babiš.

Moje osmdesátiletá maminka projevila přání poznat Čapí hnízdo na vlastní oči. Do auta jsem naložil i její o pět let mladší kamarádku, pochopitelně nemohla chybět ani má paní, a vyrazili jsme směr Olbramovice. Nemířil jsem k Andrejovi poprvé, proto jsem k výletu zvolil dopoledne všedního dne, neboť o víkendech ve „hnízdě“ je hlava na hlavě.

Vstup do areálu je zdarma, vrátný vás vítá úsměvem. Ptám se ho, zda je Andrej doma a on na to, koho má ohlásit. Říkám, že čtyři běžné turisty a přidávám otázku, zda už tu někdy byl Kalousek. Odpověď je negativní. Pokračujeme dále, po obloze létají živí čápi, v záhonech stojí jejich dřevěné repliky. Pro děti je zde k dispozici spousta herních prvků, u pláže u rybníka množství hraček, samozřejmě erárních. Všude lavičky, na nichž posedávají důchodci, rodiny s dětmi zase nevědí, kam dřív zamířit. Druhá polovina areálu je vlastně zoo, do ní se platí vstupné, ale zvířecí osazenstvo se mi nezdá až tak atraktivní, abych ji navštívil. V té neplacené části je toho k vidění hafo.

Živí čápi jsou všudypřítomní. Říká se, že vidět čápa v letu znamená deset let pohody. Tihle sice jen pózují, ale v letu jich uvidíte hafo.

A jsme u meritu věci. Přestože si v neplaceném prostoru mohou hrát vaše děti zdarma, můžete se s nimi vykoupat i v rybníku (pochopitelně na vlastní nebezpečí), Andrejovi odpůrci tvrdí, že je na Čapáku všechno předražené. Argumentují třeba cenou za ubytování (v sezoně 5 500 noc/pokoj, mimo 3 000), ale fakt je pro pražské kavárníky, co to mají z metropole necelou hodinku autem, nutné tam přespat? Oni nepřespí ani v mnohem levnějším hotelu v nedalekých Voticích, ale na Hnízdě by chtěli? Připomíná mi to chlápka, nekuřáka a abstinenta, který za totáče šel na ÚV KSČ, aby povolil nevěstince, protože on by do nich nechodil a získal tak další hvězdičku na své svatozáři.

Podle Babišových odpůrců je Čapí hnízdo drahé a nevhodné pro rodiny s dětmi a důchodci. Pravý opak je pravdou.

Další problém mají někteří odpůrci s cenami ve zdejší restauraci. Samozřejmě jsou vyšší při porovnání s podniky, do kterých kavárníci chodí, ale tak hrozné ty ceny zase nejsou. Navíc vás nikdo nenutí, abyste restauraci navštívili (i když můžete, vstřícný personál vás na prohlídku klidně pustí, jen nečekejte, že pokud usednete u stolu, vybalíte svůj řízek z alobalu a vyndáte termosku s kávou, bude nečinně přihlížet). Tuto svačinku si můžete poklidně spapat na některé z mnoha laviček, jimiž je areál protkán.

Tuhle atrakci dají děti v pohodě, ale ani důchodci se nedají zahanbit. Jen místo provazových chodníků raději použijí pevné schody.

Nejsem ani boháč, nejsem ale ani socka. Tudíž když se vypravím na Čapí hnízdo, s nějakou tou utracenou korunou počítám, nečekám tam párky v rohlíku či hamburgery. Vzhledem k tomu, že jsme areál navštívili dopoledne a oběd měli smluvený se synem ve Voticích u Modré kočky (doporučuji!), dala si naše čtveřice v Babišově restauraci malý a velký prazdroj plus dvě domácí limonády. Stálo to dvě stovky, ovšem obsluha se chovala tak, jako bychom měli útratu o dvě nuly vyšší.

Tak tohle je ten dům, který je Andrejovi Babišovi vyčítán. Zabírá snad jen jedno promile celého areálu a přesto kavárníci tvrdí, že celé Čapí hnízdo vzniklo jen kvůli baráku. Navíc sem AB jezdí jen občas a jeho aktivity lze pozorovat z restaurace.

Poslední postřeh je o tom, jak se k sobě lidé v areálu chovají. Naprosto běžné je, že se mezi sebou zdraví a nikdo není nervózní, zkrátka je na návštěvnících vidět, že do krásného areálu (navíc pečlivě udržovaného a čistého) si přijeli užít krásný den. Moje osmdesátiletá maminka, častá oběť zvláště veřejnoprávních médií, výlet lakonicky shrnula: „Konečně jsem viděla na vlastní oči tolik propírané Čapí hnízdo. Nádherné místo, za to dávám Babišovi absolutorium, tedy jestli se toto slovo ještě používá.“

Další atrakce, kterou mohou děti návštěvníků používat zdarma. Vlevo budova s pokoji pro hosty. Měla obsazeno.

Za svoji osobu bych k tomu snad jen dodal, že areál, kde vládne pohoda a slušnost a hlavně kde nenarazíte na zakyslého demonstrujícího pražského kavárníka, je opravdovou oázou klidu v dnešní rozhádané době.

 

Autor: Aleš Presler | sobota 21.7.2018 9:31 | karma článku: 42,64 | přečteno: 3047x
  • Další články autora

Aleš Presler

Takové je lidské poslání. Někdo píše verše, jiný udání.

Prolog: Řidič autobusu, který vezl cestující z Benešova do Prahy, si uvnitř vozu nalepil samolepku propagující SPD. Dopravce, kterému autobus patří, ji po upozornění iDnes hned nechal odstranit.

2.10.2018 v 20:01 | Karma: 39,76 | Přečteno: 1327x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Zemana čekala v Přerově skupina protestujících, aneb jen tak si trochu kopnout.

Použil jsem část titulku z hlavní stránky iDnes. Prezidenta v Přerově vítalo zhruba čtyři sta lidí, 7 (slovy sedm) z nich proti jeho návštěvě protestovalo. Ten titulek je novinařina?!

26.9.2018 v 9:29 | Karma: 44,49 | Přečteno: 2994x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Kterak jsem se vlažně postavil ke zrádcovskému režimu Husáka, Jakeše a dalších soudruhů!

Sebekriticky musím přiznat, že jsem proti normalizačnímu režimu nikdy aktivně nebojoval. Na rozdíl od mého kamaráda, který za chvilkovou demonstraci proti ruské okupaci dostal třicet měsíců nepodmíněně.

11.9.2018 v 9:16 | Karma: 34,47 | Přečteno: 1082x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Kdyby byla padesátá léta, koho byste pověsili dřív? Mne, Hewlita, Kroupu, Hermánka?

Tak tenhle blog je na hraně, což si plně uvědomuji a je jen věcí adminů, zda ho nechají na hlavní stránce. Pokud ne, je to jejich plné právo a já se s tím smířím

6.9.2018 v 8:57 | Karma: 42,89 | Přečteno: 2885x | Diskuse| Společnost

Aleš Presler

Zajíc prodal kožku, pak zdrhl přes Jugošku. Zasloužilý umělec Walda Matuška jen odcestoval

Rok 1985, , květen, čtyřicáté výročí osvobození vlasti. Sedím v pražské hospodě U Jelínků, proti mně vousatý povědomý typ. Hned mi navrhl tykání. Jo, byl to bohém Walda Matuška.

5.9.2018 v 12:39 | Karma: 38,42 | Přečteno: 3110x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

Proč mají Japonsko a Indie problémy? Protože jsou xenofobní, kázal Biden

2. května 2024  20:57

Americký prezident Joe Biden označil Japonsko a Indii za „xenofobní“ státy, které nevítají...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 325
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3270x
http://www.slovnikceskeliteratury.cz/showContent.jsp?docId=475

Seznam rubrik